Galutinis verdiktas: ekskandidatas į merus supainiojo interesus

Regionas, Svarbu

Kretingos rajono mero posto siekusiam, bet tik vieta Taryboje turėjusiam pasitenkinti buvusiam šios savivaldybės administracijos direktoriui, socdemui Egidijui Viskontui teismuose nepavyko įrodyti, jog jis nesupainiojo interesų.

Dar pernai Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) buvo pranešusi, jog pradėjo tyrimą dėl E. Viskonto elgesio. Jo metu aiškintasi, ar tuometinis administracijos direktorius nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo reikalavimų vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti. Buvo vertinama situacija, kai 2021 m. lapkritį E. Viskontas pirmininkavo darbo grupės Kretingos rajono savivaldybės nekilnojamojo turto naudojimo klausimams svarstyti posėdyje, kuriame nagrinėtas su Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Kretingos skyriumi (LMŽDKS) susijęs klausimas dėl patalpų skyrimo. E. Viskonto tėvas yra šios draugijos Kretingos skyriaus valdybos narys bei šio skyriaus medžiotojų klubo „Miškininkas“ vadovas ir valdybos pirmininkas, o pats tuometinis administracijos direktorius buvo minėtojo klubo narys.

Po poros mėnesių VTEK konstatavo, jog E. Viskontas padarė pažeidimą. Anot komisijos, bet koks veiksmas, tarpinis ar galutinis, taip pat ir techninio pobūdžio – teisės akto rengimas, vizavimas, derinimas, pasirašymas, balsavimas, – kurį valstybinėje tarnyboje dirbantis asmuo atlieka interesų konflikte, yra traktuotinas kaip minėto įstatymo nuostatų pažeidimas. VTEK duomenimis, E. Viskontas darbo grupės posėdyje atliko aktyvius veiksmus – siūlė svarstyti su LMŽDKS susijusį klausimą, pats dalyvavo jį svarstant ir nenusišalino.

VTEK tada pasiūlė Kretingos rajono savivaldybės tarybai ir merui svarstyti E. Viskonto tarnybinės atsakomybės klausimą.

Rugsėjį Kretingos savivaldybės taryba atleido E. Viskontą kaip praradusį pasitikėjimą. Už šį sprendimą balsavo 19 iš 20 slaptame balsavime dalyvavusių Tarybos narių. Tiesa, tada buvo išvardinta ir kur kas daugiau nepasitikėjimą lėmusių priežasčių.

Nesutikdamas su tokiu VTEK sprendimu E. Viskontas buvo pateikęs skundą Vilniaus apygardos administraciniam teismui, tačiau pernai lapkritį jis šį skundą atmetė. Anot teismo, byloje esančiais rašytiniais įrodymais nustatytas privataus E. Viskonto intereso buvimas, susijęs su LMŽDKS, ir jis pateko į interesų konflikto situaciją.

Nesutikdamas ir su tokiu pirmos instancijos verdiktu E. Viskontas jį apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Tačiau ir jo kolegija, kurią sudarė teisėjai Gintaras Kryževičius, Beata Martišienė ir Egidijus Šileikis, konstatavo, jog Kretingos politikas buvo neteisus.

Anot šio teismo, E. Viskonto veiksmai pateko į teisiniame reguliavime nustatytų draudimų apimtį.

E. Viskontas praėjusiuose savivaldos rinkimuose buvo Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas į Klaipėdos rajono merus, tačiau sulaukęs tik 1039 balsų (6,73 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų) liko ketvirtas. Visgi jis pateko į rajono Tarybą – yra vienas iš trijų į ją išrinktų socdemų. Tiesa, rinkėjai jį nureitingavo iš pirmos į antrą vietą.

2 Comments

  1. Staska Paska

    O tai kas cia per naujiena, jei kalba apie praeitu metu lapkricio menesi? Ar tiesiog jau nebera apie ka rasyt?

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Teismų procesai Lietuvoje trunka ne vienerius metus. Vyriausiasis administracinis teismas sprendimą priėmė šią savaitę.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Transporto saugos administracija nepagrįstai nuskriaudė „Gargždų geležinkelį“

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) išplėstinė teisėjų kolegija išnagrinėjo bylą dėl Lietuvos transporto saugos administracijos (LTSA) sprendimo, kuriuo nuspręsta UAB ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Vicemerę nuo etikos sargų išgelbėjo biurokratija

Tyrimas dėl Klaipėdos miesto savivaldybės vicemerės Linos Šukytės-Korsakės galimo Politikų elgesio kodekso pažeidimo ir pasisakymų „Facebook“ buvo nutrauktas, nes savivaldybės ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Klaipėdos etikos sargai baidosi viešumo

Naujos sudėties Klaipėdos miesto tarybos Etikos komisija, pirmą kartą posėdžiavusi vasario 2-ąją, stropiai slepia šio posėdžio objektą, subjektus ir turinį – ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This