Klaipėdos valdžia tėvams skyrė piniginę drausminę priemonę

Svarbu, Švietimas

„Čia tokia kaip drausminė priemonė”, – Jolanta Ceplienė, savivaldybės Planavimo ir analizės skyriaus vedėja, taip paaiškino, kodėl reikia apie 13-16 eurų per mėnesį padidinti tėveliams mokestį už tai, kad jų vaikai mokyklose lanko pailgintas dienos grupes (PDG).

Klaipėdos miesto savivaldybės taryba ketvirtadienį išgirdo šį argumentą ir 20 balsų už pritarė sprendimo projektui. 9 tarybos nariai buvo prieš, o vienas balsuojant susilaikė. Sprendimo projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad jis parengtas, atsižvelgiant į Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos Klaipėdos skyriaus prašymą. 

Tačiau tarybos narys Saulius Budinas atkreipė dėmesį, kad ši asociacija pasiūlė du variantus, kaip padengti daliai mokyklų trūkstamas lėšas auklėtojų darbo užmokesčiui: šis trūkumas gali būti kompensuojamas ir iš savivaldybės biudžeto.

Opozicijoje esantys vietos politikai bandė apginti tėvų pinigines, teigdami, kad tai – ne vien finansinis, bet ir politinis klausimas. Edmundas Kvederis sakė, kad papildoma mokesčio našta „atbaidys” dalį jaunų tėvų, kuriuos ir taip slegia padidėjusios bankinės palūkanos. 

„Jaunai šeimai 300 eurų per metus yra dideli pinigai”, – kalbėjo opozicijos atstovai, pabrėždami, kad tėvai negali palikti vaikų vienų, tad vienas iš tėvų po pamokų turės ne dirbti, o būti su vaikais.

J. Ceplienė, be kita ko, aiškino, kad savivaldybei reikia daug lėšų nukreipti ikimokyklinių įstaigų materialinės bazės atnaujinimui. Be to, jei nebūtų tėvų mokesčio už PDG, į popamokines grupes būtų „prirašoma” daug vaikų, o lankymas – prastas. Taip esą būna pavasarį.

Opozicijos argumentai privertė Tomą Juočį, valdančiosios frakcijos „Ištikimi Klaipėdai“ vardu prieš balsavimą paimti 5 minučių pertrauką. Po jos, konstatavę, kad savivaldybė ir taip dengia 50 procentų PDG mokesčio, be to, 141 sunkiai besiverčiančiam asmeniui jis bus kompensuojamas 100 proc., nutarė palaikyti sprendimo projektą.

Teigiama, kad pritarus šiam sprendimui, iš surenkamų tėvų įmokų būtų visiškai padengiama įstaigų išlaidų dalis (50 proc.), susijusi su prailgintos dienos grupių auklėtojų darbo užmokesčiu ir socialinio draudimo įmokomis, būtų galimybė įstaigoms įsigyti priemonių mokinių užimtumo veiklai. Padidinus mokestį, per metus iš tėvų būtų surinkta papildomai apie 240 tūkst. Eur.

Klaipėdos miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklose 2022-2023 mokslo metais PDG lankė 2434 mokiniai, iš jų – 144 socialiai remtini bei mokiniai, turintys didelių ar labai didelių specialiųjų ugdymosi poreikių, kurie už PDG veiklą nemokėjo. Jiems užimti buvo įsteigti 73,8 PDG auklėtojų etatai, iš jų 34,88 etatai finansuojami iš surenkamų pajamų, 38,92 – finansuojami iš savivaldybės biudžeto lėšų. Tarp jų – 4,05 etato dėl socialiai remtinų mokinių ir mokinių, turinčių didelių ar labai didelių specialiųjų ugdymosi poreikių ir 34,87 etatai, už kuriuos tėvai nemoka 50 proc.

Iš viso Klaipėdos miesto švietimo įstaigose veikia 109 PDG, iš jų 4 grupės, kurių darbo laikas 2 val., 32 grupės dirba 3 val., 55 grupės – 4 val., 18 grupių – 5 val. 

Per 2022- 2023 mokslo metus surinkta 365,6 tūkst. Eur pajamų už PDG veiklą, o 34,88 etatų išlaikymui reikėjo 404,2 tūkst. Eur. Susidariusį lėšų skirtumą įstaigos apmokėjo iš mokykloms skirtų savivaldybės biudžeto lėšų. Lėšų įsigyti priemonėms mokinių užimtumo veiklai įstaigoms nelikdavo.

2 Comments

  1. Kad

    Tegul Budinas paaiškina kaip privtizuota Smilties Pylimo gatvės gabalėlis

    Reply
  2. Anonimas

    Apie kokius čia centnerius Šulcas rašo. Centai truminami taip: ct ir jokio taško.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Nutraukta sutartis dėl Medelyno gyvenamojo kvartalo projektavimo

Klaipėdos savivaldybė nutraukė dar 2018 metais pasirašytą sutartį dėl 47,4 hektaro ploto Medelyno gyvenamojo kvartalo infrastruktūros projektavimo. Ši teritorija jau porą ...
2024-05-02
Skaityti daugiau

Miestas

Nebeliks Arimų gatvės

Parengtas Klaipėdos miesto tarybos sprendimas, kuriuo siūloma panaikinti Arimų gatvės pavadinimą ir suteikti gatvės dalims naujus pavadinimus. Ši beveik kilometro ilgio ...
2024-05-01
Skaityti daugiau

Transportas

Valdžia atsitraukė: į Teatro gatvę grįžo senoji tvarka

Po kilusio pasipiktinimo dėl to, kad Teatro gatvėje leista statyti automobilius kitaip nei numatyta teritorijų planavimo dokumentuose, Klaipėdos savivaldybė grąžino ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This