Latvija rimtai ėmėsi rusiškai kalbančiųjų lojalumo

Nuomonės

Rytas Staselis
2023-09-28

Komentarų: 0

Latviai nestabdo. Regis, kaimyninėje šalyje imtasi kartą ir bent jau artimiausiai ateičiai sutvarkyti rusiškai kalbančios mažumos klausimą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Prieš kelis mėnesius buvo pareikalauta, kad šalyje su rusiškais pasais gyvenantys žmonės (neretai gimę ir visą gyvenimą Latvijoje pragyvenę), turintys nuolatinį leidimą gyventi, išlaikytų latvių kalbos egzaminą. Ši norma sukėlė didelį šurmulį. Ypač tada, kada tūkstančiai rusiškai kalbančių gyventojų to egzamino neišlaikė, o įstatymo norma tokius reikalavo išsiųsti iš šalies.

Rusų kalba transliuojančiose medijose (nebūtinai veikiančiose Rusijos teritorijoje) buvo sukurtos dešimtys esą humanitarinių istorijų, kuriose buvo liejama kibirai ašarų dėl to, kad Latvijos valdžia taip „necivilizuotai“ elgiasi su žmonėmis, kurie mažiausiai keletą dešimtmečių gyvena šalyje ir jiems galima deportacija yra milžiniškas beigi nepelnytas stresas.

Kai kurie tų siužetų herojai piktinosi, kad kelis dešimtmečius neišmokę latvių kalbos esą dėl to, kad visą gyvenimą, jiems prabilus rusiškai, vietiniai latviai stengėsi prisitaikyti ir patys imdavo reikštis rusiškai. Suprask – dėl to bent iš dalies kalti patys latviai. Kiti virkavo visą savo gyvenimą dirbę tokiose įmonėse bei įstaigose, kuriuose vyravo darbinė ir bendravimo rusų kalba. Dabar Latvijos politikai kaltinami verčiantys rusiškai kalbančią šalies bendruomenę antrarūšiais žmonėmis, diskriminacija ir panašiomis nuodėmėmis. Tačiau nė vienas mano matytų siužetų žurnalistas ašaras liejančioms latvių valdžios „aukoms“ nepriminė, kad Sovietų sąjungos laikai baigėsi maždaug prieš tris dešimtmečius. Juo labiau – apie pagarbą šalies, kurioje jie liko gyventi kalbai bei kultūrai.

Kita vertus, aptariant išgalvotą latvių kaltės klausimą, būtina būtų priminti, kad kažkam prakalbus rusiškai ir čiabuviui atsiliepus savo kalba, tie patys žmonės stačiai pratrūktų kaltinti mažiausiai buitiniu nacionalizmu.

Ta proga prisiminiau vieną simbolinį atvejį iš praėjusiojo amžiaus paskutinio dešimtmečio. Tąsyk viena Latvijos tautos fronto laikraščio „Atmoda“ rusiškos redakcijos darbuotoja girdint mums – keliems lietuvių žurnalistams – piktinosi atsikūrusios Latvijos vyriausybės tautine politika tiesiog švokštė: „Na, nieko – jie šliaužte atšliauš pas mane norėdami man įteikti savo latvišką pasą laikydami dantyse“. To žmogaus daugiau niekada nesutikau savo gyvenime ir neturiu supratimo, kaip ji gyvena ir ką veikia dabar. Tačiau sentencija, regis buvo atvirkščiai pranašiška.

Tiesa, po dabar vykusio latvių kalbos egzamino rezultatų Latvijos politikai jo neišlaikiusiems suteikė pakartotinių galimybių ir procesą atidėjo, jei neklystu, ligi lapkričio 30-sios.

Vis dėlto spaudimas nesiliauja. Nacionalinio susivienijimo partijos frakcija šalies Seime pateikė įstatymų pataisas, kurios draudžia darbdaviams reikalauti, kad kai kurių sektorių (visų pirma aptarnavimo bei prekybos) darbdaviai, ieškodami darbo jėgos keltų reikalavimą pretendentams mokėti rusų kalbą. Dėl to esą mažėja jaunų žmonių galimybės šalyje gauti darbo ir skatinama jaunimo emigraciją.

Antradienį pranešta, kad bent 1100 Latvijoje gyvenančių Rusijos piliečių rimtai gresia netekti Valstybinės draudimo agentūros (panašios į mūsų „SoDrą“) išmokų. Neišlaikę ar nedalyvavę valstybinės kalbos egzamine jie neteko leidimo gyventi šalyje.

Latvijos vyriausybė pritarė Seime pateiktam įstatymo projektui, kuris reikalauja šalyje pagaminamą turinį kurti tik latvių kalba.

Ilgą laiką laikyta silpnąja Baltijos šalių grandimi, Latvija, atrodo, pasiryžusi vienąsyk baigti tris dešimtmečius buvusį bendruomeninį susiskaldymą ir palaidoti kai kurių šalies gyventojų revanšistines nuotaikas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Su lietuviškais elektroniniais receptais vaistus jau galima įsigyti ir Latvijoje bei Lenkijoje

Nuo ketvirtadinio Lietuvos gyventojai elektroniniuose receptuose išrašytus receptinius vaistinius preparatus gali įsigyti ir užsienyje – pirmiausiai kaimyninėse Latvijoje ir Lenkijoje, ...
2024-05-02
Skaityti daugiau

Nuomonės

Vladimiras Putinas laukte laukia mūsų signalo

Vis daugėja tekstų įtakingiausioje Europos žiniasklaidoje apie tai, kad europiečiai galėtų rimtai susiburti ir vis dėlto pasiųsti karinių pajėgų į ...
2024-05-01
Skaityti daugiau

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This