Negalią turintiems žmonėms – didesnis finansavimas

Sveikata

Klaipėdos miestas didina finansavimą negalią turintiems žmonėms. Savivaldybės taryba pritarė siūlymui taikyti didesnį išlaidų finansavimo dydį, pagal kurį apskaičiuojama lėšų suma, skiriama socialinės reabilitacijos neįgaliesiems bendruomenėje paslaugoms. Teikiant tokias paslaugas siekiama padėti negalią turintiems žmonėms gyventi savarankiškai, ugdytis, dalyvauti darbo rinkoje ar kitoje užimtumo veikloje.

„Siūlymas gimė bendraujant su negalią turinčiais žmonėmis. Jie kėlė pagrįstą klausimą, kodėl Klaipėdoje taikomas mažesnis dydis nei kituose miestuose. Klausimas yra sprendžiamas, manau, kad mūsų miestas yra pajėgus pasirūpinti žmonėmis, kuriems gyvenimas yra sudėtingesnis“, – sako Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

Savivaldybės taryba pritarė siūlymui padidinti socialinės reabilitacijos neįgaliesiems bendruomenėje paslaugų išlaidų finansavimo dydį nuo 0,35 iki 0,5 bazinės socialinės išmokos (BSI) per mėnesį už kiekvieną asmenį. Pokyčiai įsigalios jau nuo spalio 1 dienos.

Socialinės reabilitacijos paslaugoms vienam asmeniui iš valstybės biudžeto skiriama 41,5 Eur per mėnesį, o savivaldybės turi prisidėti ne mažiau kaip 0,35 BSI (t. y. 17,15 Eur). Iki šiol Klaipėdoje ir buvo taikomas toks minimalus kofinansavimo dydis. Jį padidinus, iš savivaldybės biudžeto skiriama suma vienam asmeniui išaugs iki 24,5 Eur ir kartu su valstybės parama sudarys 66 eurus per mėnesį. Padidinus finansavimą, negalią turintys gyventojai galės gauti kokybiškesnes socialinės reabilitacijos paslaugas.

Šiuo metu Klaipėdoje socialinės reabilitacijos bendruomenėje paslaugomis naudojasi 195 negalią turintys uostamiesčio gyventojai. Dažniausiai Klaipėdoje teikiamos paslaugos – tai savarankiško gyvenimo įgūdžių ugdymas ar atkūrimas, suteikiant žinių ir praktiškai mokant spręsti dėl negalios buityje ar aplinkoje kylančias problemas; mokymosi, užimtumo, darbinių įgūdžių ugdymas, padedant pasirengti dalyvauti darbo rinkoje, įsidarbinti. Teikiamos ir tokios paslaugos kaip palydėjimas, transporto organizavimas, sveikos gyvensenos įgūdžių ugdymas, meninių gebėjimų lavinimas,  emocinė-psichologinė pagalba, savitarpio paramos grupės. Paslaugas Klaipėdoje teikia 7 akredituotos įstaigos.

Priėmus sprendimą, socialinės reabilitacijos neįgaliesiems bendruomenėje  paslaugos bus finansuojamos iš 2023 m. savivaldybės tarybos patvirtinto strateginio veiklos plano, socialinės atskirties mažinimo programoje numatytų lėšų likučio, t. y. 54 tūkst. Eur.  Ateinančiais metais strateginiame veiklos plane bus planuojamas 0,5 BSI dydis iš savivaldybės biudžeto lėšų, t. y. 89,7 tūkst. Eur.

2 Comments

  1. Gūduma

    Eilės socialinėms paslaugoms, liks, nes pinigėlių tam nėra?…

    Reply
  2. ....

    Ačiū.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This