KU mokslininkų darbai pristatyti Baltijos šalių žiniasklaidos atstovams

Švietimas

Eurokomisaro Virginijaus Sinkevičiaus inicijuota 2-oji konferencija „Our Baltic Conference“ į Palangą sukvietė ne tik visų aplink Baltijos jūrą esančių valstybių aplinkosaugos ministrus ar šioje srityje dirbančius aukščiausio lygmens valstybės pareigūnus, bet ir jūros ekologine problematika besidominčius žiniasklaidininkus.

Jiems penktadienį surengtas vizitas į Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų institutą. Žurnalistams iš Latvijos, Estijos, Lenkijos, Vokietijos, Švedijos ir Lietuvos čia pristatyti trys tarptautinį atgarsį turintys KU mokslininkų projektai.

Mokslininkės dr. Marija Kataržytė ir dr. Donata Overlingė žiniasklaidininkams vaizdžiai pademonstravo KU mokslininkų sukurtos technologijos naftos teršalams jūroje neutralizuoti veikimą, papasakojo apie keletą metų trukusias mokslininkų paieškas nuo pirminės idėjos iki produkto, kuris išbandytas ne tik laboratorinėmis, bet ir realiomis sąlygomis, turi ES patentą. Aplinkai draugiškos technologijos esmė – į natūralios kilmės sorbentą (šiaudus) perkeliami Baltijos jūros aplinkoje aptinkami mikroorganizmai, kurie geba skaidyti naftos produktus. Išsiliejimo atveju ši medžiaga sutraukia naftos produktus ir efektyviai išskaido, nesukurdama antrinės taršos. Inovaciją, kuri neretai pavadinama revoliucinga, atžalinė KU įmonė „Inobiostar“ rengia rinkai.

Dr. Sergejus Suzdalevas pristatė mokslinius tyrimus „The Morpheus“ ir „MEDWwater“, vykusius ne vienoje Baltijos šalyje ir atskleidusius visuomenei iki tol mažai žinomos problemos – vandenų taršos farmacinių medžiagų atliekomis mastą. Jos į nutekamuosius vandenis dažniausiai patenka dėl to, jog gyventojai nereikalingais vaistais atsikrato juos paprasčiausiai išmesdami į namų kanalizacijos sistemas, arba pasišalina su žmogaus šlapimu ar išmatomis. Mokslininkų atlikti tyrimai atskleidė ne tik žmonių įpročių spragas, tvarkant nereikalingas farmacines medžiagas, bet ir poreikį modernizuoti esamas nuotekų valymo technologijas, kad kuo mažiau medikamentų atsidurtų gamtinėje aplinkoje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdos universiteto mokslininkių sukurta biotechnologija jau turi ES patentą

Džiugi žinia Klaipėdos universiteto (KU) mokslo bendruomenėje: dr. Marijos Kataržytės ir dr. Tatjanos Paulauskienės sukurta biotechnologija naftos išsiliejimams jūroje neutralizuoti ...
2024-01-19
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Žygio per Europos pakrantes dalyviai prisistatė Klaipėdoje

„Traversing European Coastlines” (TREC/ „Žygis per Europos pakrantes”) – pirmoji visos Europos tarpdisciplininė ekspedicija, kurios tikslas – įvairiais lygmenimis, nuo ...
2023-06-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This