„Meilės eliksyras“ keliauja per uostamiesčio mokyklas

Švietimas

Gruodžio 2 ir 3 dienomis Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras (KVMT) publikai pristatys dviejų veiksmų Gaetano Donizetti komiškos operos „Meilės eliksyras“ kamerinės versijos premjerą.

Jos belaukiant uostamiesčio mokyklose vyks interaktyvūs susitikimai su moksleiviais. Šių susitikimų tikslas yra ne tik susipažinimas su operos žanru, bet ir aktualūs jaunimo bendravimo klausimai, gyvenimiškų patirčių atpažinimas, stebint ištraukas iš vienos sėkmingiausių pasaulio operų, atrandant meno kalba pateikiamas bendravimo situacijas, diskusijoje atveriant savo požiūrį į amžinąsias meilės ir tarpusavio santykių problemas.  

Dainiaus Kažukausko nuotr.

Pirmas susitikimas ketvirtadienį vyko Klaipėdos universiteto „Žemynos“ gimnazijoje. Čia sulaukta didžiulio moksleivių susidomėjimo. Jaunimą domino ne tik muzika, dainavimas, bet ir jausmai, kurie paauglystėje bendraujant su bendraamžiais sukuria daug dviprasmiškų situacijų.

Klaipėdos universiteto „Žemynos“ gimnazijos pavaduotoja ugdymui Sandrija Donskienė džiaugiasi, kad būtent šios gimnazijos pirmokams, antrokams ir trečiokams teko unikali galimybė tapti pirmaisiais gimstančios operos vertintojais.

„Mūsų mokyklai – tai netikėta, didžiulė dovana ir galimybė susipažinti su operiniu dainavimu iš arčiau. Vaikams suteikta galimybė įsitikinti, kokia sudėtinga solisto profesija: pristatyti pasaulio genijų kūrinius – didžiulė atsakomybė. Atidžiai stebėjau mokyklos auklėtinius: pradžioje jie buvo nustebę, pasimetę, tačiau jau netrukus operos italų kalba klausė su didžiuliu susidomėjimu, po pristatymo uždavė atlikėjams ir kūrėjams daug klausimų, domėjosi Muzikinio teatro repertuaru ir net savanoryste šioje meno įstaigoje. Jau planuojame naujus apsilankymus Muzikiniame teatre ir tolimesnį bendradarbiavimą“, – KVMT pranešime cituojama S. Donskienė.  

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rengiamų „Meilės eliksyro“ edukacijų partneris – Klaipėdos pedagoginė psichologinė tarnyba. Šios tarnybos psichologė Indrė Žutautaitė po susitikimo „Žemynos“ gimnazijoje džiaugėsi jaunimo įsitraukimu: ne visi vienodai aktyviai dalyvavo diskusijoje, kai kurie truputį gėdijosi, tačiau apklausos raštu rezultatai parodė, kad visiems dalyvavusiems edukacija buvo įdomi ir vertinga.  

Interaktyviojo „Meilės eliksyro“ edukacinėje programoje gražuolės Adinos partiją atliko Beata Ignatavičiūtė, kuri pristatydama moksleiviams savo vaidmenį minėjo esanti ne tik graži, bet ir labai populiari tarp draugų. Jos meilės siekė neturtingas studentas Nemorinas – Giedrius Gečys. Turtingo, savimi  pasitikinčio ir neabejojančio dėl merginų dėmesio Belcore vaidmenį atliko Farshad Abbasabadi. Meilės eliksyrą parduodančio prekeivio Dulcamara vaidmenyje atsiskleidė solistas Vilius Trakys. Akomponavo koncertmeisterė Narine Stepanyan. Susitikimą vedė teatro edukacijos koordinatorė Monika Longo, moksleivių diskusijas moderavo Klaipėdos pedagoginės psichologinės tarnybos psichologė I. Žutautaitė, muzikiniam procesui vadovavo dirigentas Carmelo Giuseppe Longo. 

INFORMACIJA

Komiškos operos „Meilės eliksyras“ premjerą Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre ruošia spektaklio muzikos vadovas ir dirigentas, italas Carmelo Giuseppe Longo, jaunosios kartos operos režisierė Karina Novikova, kostiumų dizainerė Augustė Zukaitė, grimo dailininkė Aira Braždienė, choreografė Daria Verovka ir šviesų dailininkas Andrej Lavrinovič. „Meilės eliksyre“ dainuoja daug jaunų teatro solistų, bandysiančių publiką sužavėti jaunystės energija bei noru kurti. Viskas skamba lengvai, saulėtai ir kartu intensyviai. „Premjeroje publikos laukia „stogą raunantis“ vakaras su gruziniškomis vestuvėmis, ryškiomis spalvomis ir jautria meilės istorija“, – žada režisierė K. Novikova. 

Italų operos meistras G.Donizetti komišką operą „Meilės eliksyras“ vos per šešias savaites sukūrė 1831-aisiais. Dar po septynerių metų ji tapo dažniausiai Italijoje rodoma opera, tokį statusą išlaikiusi visą dešimtmetį. Ir šiandien „Meilės eliksyras“ vertinamas kaip viena populiariausių G.Donizetti ir viena sėkmingiausių visų laikų komiškų operų. Pagal pastatymų skaičių šiandien ji yra 12-ta pasaulyje.  

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Baleto šokėjas Yan Malaki: „Noriu, kad šis beprasmis karas kuo greičiau pasibaigtų"

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) baleto trupės artistas, jaunosios kartos menininkas Yan Malaki apdovanotas Kultūros ministerijos teikiamu Auksiniu scenos kryžiumi ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

Gala koncertu atvėrė naująjį Klaipėdos muzikinį teatrą

Šeštadienio vakarą įspūdingu gala koncertu publikai atsivėrė naujieji Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rūmai. Gala koncertas sujungė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This