Klaipėdiečių menininkų darbuose – jūros stichija ir uosto motyvai

Uostas ir jūra

Šie metai pažymėti Klaipėdos jūrų uosto perdavimo Lietuvai 100-mečiu. Lietuvos valstybingumui reikšmingas įvykis vasarą paminėtas įvairiais renginiais, o penktadienį Uosto direkcijoje atidaryta Klaipėdos menininkų paroda „Jūros stichijos nugludinti…“ vainikuoja uosto renginių ciklą.

Organizatorių nuotr.

Jūros stichija, gražuoliai į Klaipėdos uostą per vartus įplaukiantys laivai ar bures keliantys burlaiviai, bangų glostomas smėlis – tai impulsas menininkų kūrybai. Pasak menotyrininkės Agotos Bričkutės, Klaipėdos uostas savo turtingu kultūriniu ir gamtiniu paveldu, laisvės pojūčiu prisodrinta atmosfera nenustoja virpinti dailininkų vaizduotės.

„Yra šventės, kurios praeina akimirksniu, bet yra šventės, kurios tęsiasi ilgai. Viena tokių – uosto perdavimo Lietuvai šimtmetis, kuris yra svarbus valstybingumo, ekonomikos prasme, o taip pat ir dvasine. Tad šiandien neatsitiktinai turime žinomų Klaipėdos menininkų parodą, kurie pasirinko tematiką „jūros stichijos nugludinti“. Šiuose darbuose matome, kad jūra gali nugludinti miesto peizažą, gražuolį laivą, bet gali nugludinti ir mūsų širdis“,  – atidarydamas parodą kalbėjo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas.

Organizatorių nuotr.

Anot menotyrininkės A.  Bričkutės, itin reikšmingas vandens ir vėjo stichijų poveikis menininkams, kurie neretai sielos užuovėją, ramybę ir kūrybinį polėkį atranda gyvendami prie jūros. Būtent tokie, alsuojantys jūros ritmu, yra jubiliejinėje parodoje, vyksiančioje Klaipėdos uosto direkcijoje, pristatomi klaipėdiečiai dailininkai Ernestas Žvaigždinas, Antanas Garjonas ir Simas Žaltauskas.

Klaipėdiečių kūryba išsiskiria iš kitų Lietuvos menininkų ne tik vietos dvasią atspindinčiais pajūrio regiono gamtiniais, urbanistiniais ir industriniais peizažais, charakteringomis uosto motyvų (laivai, burės, jūra, inkaras, kt.) variacijomis, bet ir jūros suformuotu meniniu temperamentu – lyrišku, drąsiu ir nuoširdžiu.

Parodoje pristatomi autorių darbai reprezentuoja subjektyvų, autentišką santykį su uostu, atskleidžia jau kone reiškiniu tapusį klaipėdiečio menininko identitetą. Vienoje ekspozicijoje atsidūrę menininkai dalinasi neišsenkančia meile gimtajam miestui, o jų tapomi paveikslai yra dedikuojami pajūrio regionui. Neužšąlantis Klaipėdos jūrų uostas užtikrina nuolatinį įkvėpimą pastariesiems autoriams, prisotina jų kūrybą kintančių būsenų ir nuotaikų uosto motyvais.

Visi parodoje pristatomi profesionalūs dailininkai, Lietuvos dailininkų sąjungos nariai, ramybę ir įkvėpimą, užuovėją, užklupus egzistenciniam nerimui, atranda žvelgdami į jūros platybę ir tolimą horizontą. Parodoje „Jūros stichijos nugludinti..“ išskirtinė galimybė  iš naujo įvertinti tai, ką turime geriausia ir atrasti savo santykį su miestu prie jūros.

Paroda Uosto direkcijoje veiks iki šių metų pabaigos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Pradedamos pietinio aplinkkelio projekto planavimo procedūros

Uostamiesčio savivaldybė pranešė, kad susisiekimo ministras Marius Skuodis pateikė Vyriausybės nutarimo projektą dėl Klaipėdos pietinio aplinkkelio susisiekimo komunikacijų inžinerinės infrastruktūros ...
2024-05-02
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Iš uosto akvatorijos iškastą gruntą bus galima panaudoti uosto infrastruktūrai plėsti

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas pakeitė Grunto kasimo jūrų ir jūrų uostų akvatorijose ir iškasto grunto šalinimo taisykles, kuriomis papildė galimus ...
2024-05-02
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Uosto direkcija išmokės 19,5 mln. eurų dividendų

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija skelbia, kad pernai uždirbo 27,9 mln. eurų grynojo pelno ir už praėjusius metus valstybei išmokės ...
2024-05-02
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This