Metų mokytojas: „Mano tikslas – kad kiekvienas patirtų sėkmę“

Fotoreportažai, Svarbu, Švietimas

Artėjant Tarptautinei mokytojų dienai, minimai spalio 5-ąją, uostamiesčio savivaldybė antradienį tradiciškai pagerbė Klaipėdos pedagogus.

Ir jos atstovai, ir 23-iuoju miesto Metų mokytoju tapęs Simono Dacho progimnazijos teatro mokytojas Karolis Makauskas neslėpė, jog šiemet ši šventė yra lydima dviprasmiškų jausmų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus patarėjos Vidos Bubliauskienės, švietimo bendruomenė jaučia kartėlį ir dėl to, kad atnaujintoms programoms vis dar nėra vadovėlių, ir dėl įtraukiojo ugdymo specialistų stokos, jam nepritaikytos infrastruktūros.

„Šventė turi kitą aurą, nes dalyje mokyklų yra spengianti klasių tyla, o darželiuose mažylių mažiau“, – sakė specialistė, kartu pabrėžusi, jog miestas turi daug mokytojų lyderių, šviesulių, kuriais galima didžiuotis.

Sveikinimo žodį taręs Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus linkėjo, kad mokytojų žodžiai ir mintys būtų išgirtos visose valstybės institucijose. Pasak jo, pirmoji mokytoja, auklėtoja įskiepija vaikui ne tik žinias, bet ir žmogiškumą. O kiekvienos šalies identitetas esą yra būtent žmogus.

„Linkiu nesustoti, tobulėti“, – kalbėjo miesto vadovas.

Gausiam pedagogų ratui renginio metu tradiciškai buvo įteiktos Švietimo skyriaus, mero bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos padėkos. O penkių švietimo įstaigų bendruomenėms savivaldybė dėkojo už įvairias iniciatyvas. Baltijos gimnazija buvo įvertinta už partnerystę su savivaldybe ir Klaipėdos universitetu; Karalienės Luizės jaunimo centras – už miesto tradicinių renginių organizavimą ir jaunimo pilietiškumo ugdymą; lopšelis-darželis „Rūta“ – už inovatyvių edukacinių aplinkų kūrimą ir šiuolaikinių ugdymo metodų taikymą; „Sakalėlis“ – už aktyvią profesinę veiklą ir kūrybišką įtraukųjį ugdymą, o Liudviko Stulpino progimnazija – už ilgametį jūrinės kultūros ir tradicijų puoselėjimą ir pirmojo Lietuvos kapitono vardo garsinimą visoje šalyje.

Renginio kulminacija tapo jau 23-iojo Metų mokytojo apdovanojimo įteikimas. Specialiai sukurtame video siužete apie šį apdovanojimą pelniusį K. Makauską kalbėję kolegos teigė, jog tai yra charizmatiška asmenybė, padedanti vaikams atsiskleisti.

Pasak įstaigos direktorės Daivos Marozienės, be šio mokytojo neapsieina nė vienas renginys, K. Makauskas esą geba padaryti viską, yra žmogus-orkestras. Anot direktorės, pedagogas vykdo ir tarptautinius projektus, prevencines veiklas, jo kartu su auklėtiniais kuriama animacija yra laimėjusi ne vieną prizinę vietą konkursuose.

„Asmenybė, išlipanti iš rėmų ir standartų. Tai labai žavi“, – sakė direktorė.

Iš mero rankų apdovanojimą atsiėmęs K. Makauskas sakė, jog jam sunku suregzti mintį matant tokią gausią palaikymo komandą. Anot Metų mokytojo, apdovanojimą sunku fiziškai laikyti, sunku yra ir dvasiškai, morališkai dėl tos situacijos, kuri dabar yra Lietuvos švietimo sistemoje.

„Bet iš kitos pusės tai negali atimti to džiaugsmo, kuris yra, kai laikai šią statulėlę savo rankose. Norėčiau pasakyti, kad tai visų jūsų apdovanojimas, kurie kartu su manim esate, kartu einate, palaikote mano kvailas ir kartais nekvailas idėjas“, – sakė K. Makauskas.

Šiemet 20-uosius savo profesinius metus minintis ir visą tą laiką tik Simono Dacho progimnazijoje dirbantis K. Makauskas dėkojo savo šviesaus dėstytojui Gediminui Šimkui, buvusiai mokyklos direktorei Elenai Blažienei bei dabartinei vadovei, „už kurios galima stovėti, kaip už sienos ir jaustis saugiam, koja kojon žengti kartu į priekį“. Pedagogas taip pat dėkojo miesto teatro mokytojų metodiniam būreliu.

Po apdovanojimo kalbėdamas su žurnalistais K. Makauskas pakartojo, kad jį yra apėmę įvairūs jausmai.

„Norisi palaikyti tuos mokytojus, kurie dabar keliauja iš Klaipėdos į Vilnių ir kurie siekia tam tikrų pokyčių. Susiklosčiusiomis aplinkybėmis, deja, negalėjau streikuoti, bet savo mintimis palaikau mokytojus, tą iniciatyvą. Mes turime kalbėtis ir surasti kompromisus, vieną bendrą kalbą“, – sakė jis.

Pasak K. Makausko, šis apdovanojimas jį įpareigoja tolesniems darbams, veiklai, būti įdomesniam.

„Metų mokytojas turi būti tavyje, tavo širdyje, tu turi tikėti tuo, ką darai. Tikiuosi, kad ir visus mano ugdytinius aplankys sėkmė. Toks ir yra mano pagrindinis tikslas – kad kiekvienas patirtų sėkmę“, – sakė pašnekovas.

Jis sakė esąs įsitikinęs, jog mokytojas yra prestižinė profesija, „nes prestižas pirmiausia gimsta kiekvieno žmogaus viduje“.

„Manau, kad kiekvienas Lietuvos mokytojas tikrai yra save gerbiantis. Visi tie įvykiai, streikai, nepasitenkinimo akcijos yra mūsų mokytojų sąmoningumo išraiška“, – teigė K. Makauskas.

1 Comment

  1. Anonimas

    Pagarba Metų Mokytojui, laisvai išreiškusiam laisvo Žmogaus laisvą nuomonę… Ačiū.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Švietimas

Baltijos gimnazijoje - tradicinis šokių konkursas

Aistra šokiui, įspūdingi pasirodymai užbūrė tiek žiūrovus, tiek vertinimo komisiją tradiciniame Baltijos gimnazijos organizuojamame Klaipėdos miesto ir apskrities konkurse-festivalyje ,,Baltijos ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This