Valstybinė grūdų kontrolė iš Ukrainos – Lenkijos pasienio perkeliama į Lietuvą

Verslas

Antradienį vykusiame Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos žemės ūkio ministrų susitikime pasiektas svarbus susitarimas, leidžiantis perkelti tranzitu vežamų ukrainietiškų grūdų forminimo procedūras iš Ukrainos – Lenkijos pasienio į Klaipėdos uostą.

Taip pat nuo šiol Ukrainos – Lenkijos pasienyje nebus vykdoma valstybinė pašarų kontrolė, o nuo spalio 4 d. nebus vykdoma ir grūdų, skirtų maistiniam vartojimui, kontrolė.

Valstybinę kontrolę atliks Lietuvos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai.

Dėl Rusijos karinės agresijos prieš Ukrainą ir padidėjusio ukrainietiškų prekių srauto Ukrainos-Lenkijos pasienio kirtimo punktuose maisto ir pašarų kontrolę vykdančioms institucijoms kilo didelių iššūkių. Sutrikęs grūdų tranzito srautas kelia grėsmę pasauliniam aprūpinimo maistu saugumui, todėl šiuo trijų šalių ministrų sutarimu siekiama efektyvinti ir didinti eksporto solidarumo koridorių pajėgumą, pirmiausia palengvinant administracinę naštą. Tai paspartins ukrainietiškų grūdų ir pašarų eksportą į trečiąsias šalis procesą, tuo pačiu – ir grūdinių kultūrų pašarų importą į ES.

Ministrų pasiektą susitarimą patvirtina Lietuvos žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko paskelbta deklaracija, užbaigianti keletą savaičių trukusį intensyvų Lietuvos ir Lenkijos institucijų ekspertų darbą ir patvirtinanti, kad Lietuvos VMVT visiškai perima tranzitu per Lietuvą gabenamų bei importuojamų grūdų valstybinę kontrolę.

Žemės ūkio ministras K. Navickas pasidžiaugė, kad pagaliau rastas bendras sprendimas, padėsiantis ne tik sumažinti administracinę naštą, bet ir atveriantis papildomų galimybių ukrainietiškų grūdų tranzitui per Klaipėdos jūsų uostą.

„Tai svarbus žingsnis į priekį ir didelė pagalba Ukrainai, kuriai ypač reikia efektyviai veikiančių solidarumo koridorių, leidžiančių saugiai išvežti grūdus į trečiąsias šalis naudojant ES jūrų uostų infrastruktūrą. Klaipėdos uostas pasirengęs perimti dalį tranzito srauto, todėl džiaugiuosi, kad tarpvalstybinis bendradarbiavimas siekiant palengvinti sienos kirtimo procedūras buvo sėkmingas ir naudingas Ukrainai, kuriai pagalbos reikia labiausiai“, – dėkodamas Lietuvos ir Lenkijos institucijoms už konstruktyvų darbą teigia žemės ūkio ministras.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Darželyje - gausybė pažeidimų organizuojant maitinimą

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informavo, kad jos Klaipėdos apygardos priežiūros skyriaus inspektoriai praėjusią savaitę atliko planinį patikrinimą Klaipėdos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Politika

Šiais metais pievų atkurti ūkininkams nereikės

Europos Sąjungos žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų taryba pritarė Europos Komisijos (EK) priimtam deleguotojo reglamento papildymui, pagal kurį šiemet daugiamečių ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Politika

Griežtinama iš padidintos rizikos šalių įvežamų grūdų kontrolė

Reaguodama į situaciją regione, Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) imasi griežtinti iš Rusijos bei kitų padidintos rizikos šalių įvežamų grūdų kontrolę. ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This