Atidaroma Gamtos mokykla Kuršių nerijoje – mokytis galės kiekvienas

Regionas

Kuršių nerijos nacionaliniame parke duris atveria Gamtos mokykla, įkurta atnaujintuose istoriniuose pastatuose Smiltynėje ir pastate ant marių kranto Nidoje.

Tai neformalaus gamtosauginio švietimo erdvė, skirta visiems Kuršių nerijos lankytojams – vaikams, jaunimui, suaugusiems, pritaikyta ir negalią turintiems žmonėms bei senjorams. Labai laukiamos ir moksleivių klasės. Gamtos mokykla veiks visus metus ir atvykstančioms grupėms siūlys Kuršių nerijos nacionalinio parko gamtosaugines programas.  

Mokslai ir miške, ir kopose 

Pagrindinis Gamtos mokyklos tikslas – pristatyti visuomenei Kuršių nerijos nacionalinio parko vertybes, kas ir kodėl saugoma. Atnaujintuose pastatuose Smiltynėje įrengtos edukacinės, nakvynės, maitinimo ir poilsio erdvės. Mokykla vienu metu galės priimti iki 15 asmenų grupes. Naujame pastate Nidoje laukiamos grupės iki 25 žmonių. Gamtos pamokos vyks ne tik mokyklos erdvėse, bet ir laukinėje gamtoje, miške, kopose, tyrimų dirbtuvėse ar naktiniuose žygiuose. Keliaujant iš Smiltynės į Nidą, bus galima susipažinti su visos Kuršių nerijos gamta.  

„Kviečiame atvykti grupes, norinčias pažinti Kuršių neriją visais potyriais: stebėti paukščių migraciją, keliauti basomis per smėlio dykumą, ragauti nepažintus augalus, uosti miško kvapus, pažinti gyvūnų pėdsakus – visa tai, kas priartina žmogaus pasaulį prie gamtos ir suteikia pažinimo džiaugsmą. Kviečiame į edukacinius renginius, žygius, paskaitas ir mokymus su parko specialistais ir žymiais gamtininkais,“ – sakė Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos vadovė Aušra Feser.  

Edukacijos su žinomais gamtininkais 

Gamtos mokykla Smiltynėje veiklą pradės dabar, o Nidoje jau kurį laiką vykdomos edukacinės veiklos. Čia jau spėjo apsilankyti apie 600 žmonių, kurie dalyvavo gamtinėse ir kultūrinėse edukacijose, teminėse mokomosiose programose, žygiuose dviračiais ir pėsčiomis, prisidėjo prie gamtos saugojimo, dalyvaudami talkose.  

Gamtines edukacijas mokykloje Nidoje vedė Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos gamtos gidai, taip pat Mindaugas Survila, Saulius Rumbutis, Elmaras Duderis, Marius Čepulis ir kiti žymūs gamtininkai.  

Sparčiai populiarėja Lietuvoje ir Skandinavijoje 

Šiuo metu saugomose teritorijose yra 9 gamtos mokyklos: Aukštaitijos, Dzūkijos ir Kuršių nerijos nacionaliniuose parkuose, taip pat Sirvėtos, Kauno marių, Kurtuvėnų, Varnių ir Žagarės regioniniuose parkuose bei Žuvinto biosferos rezervate. Gamtos mokyklos kviečia ne tik pažinti, bet ir moko atsakingo elgesio gamtoje. 

Gamtos mokyklos labai populiarios Švedijoje, Suomijoje, Didžiojoje Britanijoje, Norvegijoje, kur net mažiausi Norvegijos vaikai itin daug laiko praleidžia gamtoje, nepriklausomai nuo oro sąlygų.  

Kuršių nerijos nacionalinio parko gamtos mokyklos įrengimas finansuotas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų Regioninės plėtros fondų lėšų pagal Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vykdomą projektą „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti“.  

Daugiau sužinoti apie Kuršių nerijos Gamtos mokyklą ir užsisakyti edukacijas galima čia: https://nerija.lrv.lt/lt/gamtos-mokykla/gamtos-mokykla-1 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Neringa kviečia į šventinį miškasodį

Neringa savo gyventojus ir svečius pavasarį jau antrąjį kartą kviečia sutikti prasmingai – dalyvauti šventiniame miškasodyje ir taip prisidėti prie ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Tarp prisitaikymo prie klimato kaitos finansavimo - ir dėmesys pajūriui

Aplinkos ministras patvirtino 2022–2030 m. plėtros programos valdytojos Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos aplinkos apsaugos ir klimato kaitos valdymo plėtros programos ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

Regionas

Ilgąjį savaitgalį Neringa vilios nemokamu įvažiavimu ir renginiais

Neringos savivaldybė skelbia, kad bumbinimo garsų lydimos „Stintapūkio“ šventės proga ir vėl bus taikoma įvažiavimo į jos teritoriją lengvata. Nuo ...
2024-02-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This