Talkininkai nepabūgo smarkaus vėjo

Regionas

Trečius metus rengiama didžiausia kopų tvarkymo talka „Kopoms reikia tavęs“ nepaisant audringo vėjo šeštadienį sutraukė per du šimtus savanorių. Bendros SBA grupės ir Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos iniciatyvos metu šakomis sutvirtinta maždaug 2 km ilgio pajūrio juostos kopų šalia Memel-Nord baterijos Klaipėdos rajone.

„Krantotvarka prieš rudens ir žiemos vėjus yra nesibaigiantis procesas. Jis yra be galo svarbus siekiant apsaugoti kopas nuo erozijos ir sutvirtinti kranto liniją, kuri yra natūralus barjeras nuo užliejimo per audras. Šiandien patys galėjome įsitikinti, kaip kopas ypač paveikia audros, vasarą – intensyvus žmonių judėjimas, todėl šiuo metu parko darbuotojai ir savanoriai sutelkia pajėgas, kad iki kito sezono kopos pasipildytų smėliu ir vėl galėtų džiuginti poilsiautojus. Tokios talkos teikia ne tik aplinkosauginę naudą, bet ir skatina žmones daugiau sužinoti apie juos supančią aplinką, darnaus sugyvenimo su gamta principus,“ – sako Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos vadovas Darius Nicius.

Pasak jo, Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcija kasmet sutvirtina apie 3 km (arba 15 000 kv. m) paplūdimio kopų, remontuoja per jas vedančius poilsiautojams skirtus medinius laiptus ir takus. Šie darbai kasmet kainuoja 40 000 – 70 000 eurų, todėl savanorių pagalba itin vertinama.

„Džiugu matyti, kaip kasmet auginame būrį sąmoningų savanorių, kurie ne tik mėgaujasi jūra, bet ir nori pasirūpinti kopomis. Palyginti su pirmąja „Kopoms reikia tavęs“ akcija, talkininkų šiemet susirinko 2 kartus daugiau. Šį kartą SBA įmonių savanoriai, moksleiviai, Klaipėdos miesto ir rajono gyventojai šakomis sutvirtino erozinius židinius apie 10 000 kvadratinių metrų plote. Tai reikšminga pagalba, nes perkant šią paslaugą direkcijai tai būtų atsiėję 15 000 eurų, tad sutaupytas lėšas ji galės investuoti į kitus aplinkosauginius projektus“, – sako „SBA Home“ vadovė Raimonda Kižienė.

Pasak jos, per trejus metus „Kopoms reikia tavęs“ iniciatyvos savanoriai sutvirtino daugiau kaip 7 kilometrus kopų. Šį kartą pasirinkta viena lankomiausių teritorijų pajūryje ties Klaipėdos miesto ir rajono riba – šalia Memel-Nord baterijos ( II pasaulinio karo įtvirtinimų) Olando kepurės link, kad būtų kompensuotas vasaros sezono metu padarytas antropogeninis poveikis.

Kopos tvirtinamos tik natūraliomis priemonėmis – medžių šakomis, kurios atgabenamos iš gamtinėse buveinėse valomų miškų ir kirtaviečių. Jomis klojami per sezoną poilsiautojų išminti takai, vėjų išpustytos smėlio duobės, augalais neapaugę priekopiai. Šakos sulaiko smėlį ir priaugina kopas, kurios per audras neleidžia jūros vandeniui pasklisti giliau į sausumą.

Po krantotvarkos darbų, pasivaišinę kvapnia arbata ir skaniais kibinais, savanoriai su gidu iš arti apžiūrėjo Memel-Nord baterijoje esančias II pasaulinio karo bei Lietuvos pasieniečių veiklos ekspozicijas, domėjosi jų paslaptimis.

Kopų tvarkymo iniciatyva „Kopoms reikia tavęs“ gimė 2021 m. kaip SBA savanorystės bangos iniciatyva, kuri sutelkia SBA grupės įmonių darbuotojus ir bendruomenes daryti gerus darbus ir atrasti naujas savanorystės formas. Pernai apie 1 500 SBA savanorių prasmingiems darbams skyrė per 5 500 valandų.

1 Comment

  1. Anonimas

    Pagarba žmonėms savanorystės pagrindu darančius gerus darbus. Tačiau skaitant straipsnį nejučia kilo lyg Spyglio kandi mintis apie tai, kaip sumaniai ir galimai pigiai reklamuojasi SBA grupė. Suorganizavo talkos „logistiką” savanoriams karštais gėrimais ir bandelėmis,galbūt dar transportu o savanoriai pasistiprindami šiomis vaišėmis atliko 15 000 EUR vertės darbus. Gavosi puikus kokteilis : ir geras darbas padarytas, ir gera (15000 EUR vertės) reklama ….. už sumuštinių kainą.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Kviečia švarinti Klaipėdą

Klaipėdos miesto savivaldybė kviečia prisijungti prie akcijos „Švarinam Klaipėdą“, kuri vyks balandžio 26-27 dienomis talkininkauti pasirinktoje miesto viešojoje vietoje. Balandžio ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Verslas

SBA baldų įmonės didina apsukas

SBA grupės baldų gamybos įmonės 2023 m. produkcijos pardavė už trečdalį milijardo – 334 mln. eurų. Šiais metais jos tęs ...
2024-01-29
Skaityti daugiau

Verslas

„Klaipėdos baldų“ pardavimai sumenko 12 proc.

„SBA Home“ skelbia, kad jos valdoma „Klaipėdos baldai“ per tris šių metų ketvirčius produkcijos pardavė už 75,8 mln. eurų – ...
2023-10-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This