Spalį Klaipėdoje šiluma bus 41 proc. pigesnė nei pernai

Miestas

Lietuvoje spalio mėnesį atvėsus orams pradedamas šildymo sezonas. Tiesa, tiek centralizuoto šildymo paslauga besinaudojantys daugiabučių gyventojai, tiek įstaigos ar įmonės gali pradėti šildyti savo patalpas kada panorėję – savivaldybių skelbiama šildymo sezono pradžia aktuali tik kompensacijas gaunantiems asmenims, o techninės sąlygos ir šalyje galiojantys įstatymai leidžia vartotojams patiems nuspręsti, kada pradėti ir kada pabaigti naudotis centralizuotai teikiama šildymo paslauga.

Pinga kuras – pinga šiluma

Viena iš karo Ukrainoje pasekmių – Europoje kilusi energetinė krizė. Dėl išaugusios kuro paklausos nuo 2022 m. pradžios gamtinių dujų bei biokuro kainos Europoje, o tuo pačiu ir Lietuvoje, per kelis mėnesius sukilo šimtais procentų ir vis dar negrįžo į prieškarinį lygį.

Visgi, jei lyginsime 2022 m. spalį su dabartiniu, tendencijos džiugios. AB „Klaipėdos energija“ duomenimis, per metus jų perkamos gamtinės dujos atpigo apie 80 %, o biokuras – 58 %. Atsižvelgiant į atpigusį kurą šildymui, planuojama, kad šių metų šildymo sezonas bus pigesnis nei praėjusiais metais.  Jei situacija nesikeis, skaičiuojama, kad šildymo išlaidos gyventojams gali būti 40 procentų mažesnės.

„Praėjusiais metais klaipėdiečiai brangiausiai mokėjo už šildymą. Deja, tokia situacija susiklostė dėl energetinio karo išaugus kuro kainoms. Tačiau turime siekti, kad gyventojai kiek įmanoma mažiau justų išorinius veiksmus, kurie didina išlaidas šildymui. Suprantu, kad sunku prognozuoti kelių metų kainų tendencijas, juolab, kad nemaža dalis kainos yra reguliuojama Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos, tačiau privalome siekti ir žiūrėti į priekį, kad klaipėdiečiams kaina būtų kiek įmanoma mažesnė. Jau dabar būtina pradėti svarstyti, kaip įveiklinti bendrovę „Geoterma“, kurios dėka būtų tiekiama ekologiška šiluma už konkurencingą kainą“, – sako Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

Pasak bendrovės „Klaipėdos energija“ generalinio direktoriaus Rolando Baltuonio, pagrindinis bendrovės naudojamas kuras yra medžio skiedros.

„Kasmet iš biokuro pagaminame apie 85 procentus šilumos, o gamtines dujas naudojame tik tuomet, kai lauke vyrauja minusinė temperatūra ir biokuro katilų galios nebeužtenka apšildyti miestą. Gamtinės dujos vis dar yra ženkliai brangesnės už biokurą. Tad pigesnio kuro naudojimas leidžia tikėtis palankesnių šilumos kainų mūsų klientams“, – kalbėjo R. Baltuonis.

Nepriklausomi gamintojai sumažino kainas

Klaipėdos ir Gargždų miestams centralizuotai šilumą tiekiančios bendrovės „Klaipėdos energija“ katilų pajėgumų šildymo sezono pradžioje reikia nedaug, nes šilumą bendrovės klientams per aukcioną parduoda ir nepriklausomi šilumos gamintojai (NŠG).

„Klaipėdoje turime baldų gamintojus, kurie gamybos atliekas degina savo katilinėse ir šilumą parduoda mums. Taip pat veikia termofikacinė jėgainė, gaminanti šiluma iš sudeginamų komunalinių ir kitų atliekų. Šildymo sezono pradžioje ir pabaigoje uostamiestyje NŠG yra pagrindiniai šilumos gamintojai, o mes savo katilus užkuriame vėliau, labiau vėstant orams“, – aiškino R. Baltuonis.

Šį spalį nepriklausomi šilumos gamintojai pasiūlė net 29,9 % pigesnę šilumą, nei pernai tuo pačiu metu. Tad, jei gamta neiškrės pokšto ir šildymo sezonas prasidės spalį, suskaičiavus atpigusio kuro ir NŠG pasiūlytas kainas, šildymo sezono pradžia AB „Klaipėdos energija“ klientams bus 41 % pigesnė nei pernai. 2023 spalį šilumos kilovatvalandė kainuos 5,93 ct/kWh (be PVM), kai 2022-ųjų spalį kainavo 10,06ct/kWh.

Šildymo sezono pradžia Klaipėdoje per pastaruosius 10 metų:

2013 m. – spalio 15 d. 2014 m. – spalio 22 d.
2015 m. – spalio 9 d.
2016 m. – spalio 10 d.
2017 m. – spalio 11 d.
2018 m. – spalio 22 d.
2019 m. – spalio 7 d.
2020 m. – spalio 15 d.
2021 m. – spalio 12 d.
2022 m. – spalio 26 d.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Verslas

Gegužę - pigesnė šiluma

Klaipėdos ir rajono gyventojams centralizuotą šilumą teikianti AB „Klaipėdos energija“ praneša apie paskaičiuotas gegužės mėnesio šildymo kainas. Teigiama esą jos ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This