Užimtumo tarnyba: nuo metų pradžios daugiausiai klientų įsidarbino rugsėjį

Konsultacijos

Darbo rinka rugsėjį išliko pakankamai aktyvi – padidėjo pradėjusių dirbti žmonių srautas, laisvų darbo vietų skaičius traukėsi ne itin gausiai ir ne visuose sektoriuose, o registruotas nedarbas spalio pradžioje buvo mažesnis nei prieš mėnesį. 

Užimtumo tarnyba padėjo įsidarbinti 20,7 tūkst. darbo ieškančių asmenų, dar 8,6 tūkst. rinkosi savarankišką veiklą pagal verslo liudijimus. Daugiau nei rugpjūtį klientų įsidarbino visuose sektoriuose, išskyrus nekilnojamojo turto operacijomis bei kitomis aptarnavimo veiklomis užsiimančiose įmonėse. 

Pirmąjį rudens mėnesį labiausiai išsiskyrė švietimo sektorius – mokytojų padėjėjais, mokytojais, administravimo specialistais ir pagalbinio personalo darbuotojais pradėjo dirbti 2,7 tūkst. asmenų.

„Rugsėjį įsidarbinusių klientų skaičius – didžiausias nuo metų pradžios ir didesnis nei gegužę, kai apgyvendinimo, maitinimo paslaugų, statybos, žemės ūkio ir kitos įmonės aktyviai samdė vasaros sezono darbams“, – teigė Jurgita Zemblytė, Užimtumo tarnybos Stebėsenos ir analizės vedėja.  

Nuo metų pradžios darbo pasiūlymų daugiausiai registruota gydytojams, fizioterapeutams, reklamos ir rinkodaros specialistams, teisininkams, gydytojo odontologo padėjėjams, įkalinimo įstaigų sargybiniams, baldžiams, kokybės kontrolieriams, darbininkams izoliuotojams.

Užimtumo tarnybos laisvų darbo vietų platformoje rugsėjį paskelbta 17,5 tūkst. darbo pasiūlymų, iš jų – 12,6 tūkst. kvalifikuotam darbui. Darbo skelbimų per mėnesį buvo 1,2 tūkst. mažiau nei rugpjūtį. Jų skaičius labiausiai traukėsi apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų bei švietimo veiklas vykdančiose įmonėse – mažėjo ketvirtadaliu. Čia sumažėjusi naujų darbuotojų paklausa sietina su vasaros sezono pabaiga ir mokslo metų pradžia.

Darbo skelbimuose vidutinis bruto darbo užmokestis rugsėjį buvo 1,3 tūkst. – tai 111 Eur (9,3 proc.) didesnis nei prieš metus. Rugsėjį padidėjęs grįžtančiųjų į darbo rinką srautas sąlygojo registruoto nedarbo mažėjimą – traukėsi 0,1 proc. punkto iki 8,3 proc.  Užimtumo tarnybos klientų skaičius per mėnesį sumažėjo 0,2 tūkst. ir spalio 1 d. siekė 148,8 tūkst.

„Kasmet rudens pradžioje nedarbas sumažėja  – tai natūralus darbo rinkos reiškinys. Visgi šiais metais jis traukėsi gerokai mažiau nei ankstesniais metais. Darbdavių pristabdyti plėtros planai ir atsargesnė darbuotojų samda vis aiškiau pradeda atsispindėti darbo rinkos rodikliuose“, – pastebėjo J. Zemblytė.  

Užimtumo tarnyba pirmą kartą šiais metais fiksavo didesnį nei pernai registruotą nedarbą –  spalio pradžioje darbo ieškančių asmenų buvo 6,9 tūkst. (4,8 proc.) daugiau nei pernai tuo pačiu metu, o registruotas nedarbas 0,2 proc. punkto didesnis.

Šalyje spalio 1 d. apdraustųjų / dirbančiųjų buvo 1,46 mln. – 4,8 tūkst. asmenų (0,3 proc.) daugiau nei rugsėjo 1 d.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Daugiausiai senjorų dirba švietimo, sveikatos priežiūros, vandens tiekimo įmonėse, mažiausiai - IT sektoriuje

Demografinė situacija verčia keisti požiūrį į vyraujančią situaciją darbo rinkoje penkiasdešimtmečių ir šešiasdešimtmečių atžvilgiu. Užimtumo tarnyba pasidomėjo Lietuvos įmonėse ir ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Tarp Lietuvoje dirbančių užsieniečių daugiausia baltarusių

Šalies darbo rinkoje sparčiai daugėja atvykusiųjų iš užsienio. Per metus jų skaičius išaugo 56 tūkst. ir dabar sudaro beveik 142 ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėda ryškiai išsiskiria pagal du darbo rinkos rodiklius

Klaipėdos regione kvalifikuotų darbuotojų poreikis nuosekliai auga, o didžiausius iššūkius savo veiklai įmonės sieja su augančiomis išlaidomis ir darbuotojų trūkumu. ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This