Mindaugas Milinis pristato savo naują romaną „Smogiko išpažintis“

Kultūra

Netrukus knygynus pasieks naujausias Mindaugo Milinio romanas „Smogiko išpažintis“. Autorius toliau tęsia pokario rezistencijos temą. Knygos anotacijoje rašoma, kad ji sukurta remiantis tikra specialiojo bolševikų agento žudiko istorija.

Pasak romano autoriaus, šia knyga jis norėjo paneigti prosovietinių istorikų ir jų pasekėjų mitą, kad pokariu Lietuvoje vyko pilietinis karas. Anot jų, „klasių kova“, kurioje turtingi lietuviai, dvarininkų palikuonys bei fašistų parankiniai kovojo prieš skurdžius prosovietiškai nusiteikusius, apie kolūkius svajojusius žemdirbius. Tai, kad prievarta primetamai santvarkai besipriešinantieji buvo ne Laisvės kovotojai, o paprasčiausi banditai, plėšę ūkininkus ir net juos žudę, yra naudingų idiotų platinamas melas, tvirtai įsitikinęs autorius.

M. Milinis knygoje įrodinėja, kad tikrieji civilių žudikai buvo okupantų parankiniai, kurių gretose būta ne tik lietuvių, suimtų ir užverbuotų partizanų, bet ir kitataučių – rusų, ukrainiečių, žydų, net vokiečių. Šios gaujos šiuolaikinių istorikų vadinamos „sokolovininkais“ (pagal jų vado Aleksejaus Sokolovo pavardę). Anuomet tai buvo MGB 2N  (Kovos su banditizmu) skyriaus specialusis padalinys, kurio smogikai persirengdavo Lietuvos partizanų uniformomis ir siautėdavo kaimuose.

Romane „Smogiko išpažintis“ pasakojama vieno iš „sokolovininkų“ buvusio vermachto oberfendricho  Gerhardo Bėgeleino (Bögelein), perbėgusio į raudonųjų pusę ir ilgainiui tapusio specialiosios smogikų grupės agentu Klevu istorija.

„Prisipažinsiu, rašyti su Lietuvą okupavusios šalies slaptąja tarnyba bendradarbiavusio vokiečio istoriją buvo nelengva. Esu sukūręs dvi knygas apie pokario rezistenciją Lietuvoje. Neblogai susipažinau su aprašomu laikmečiu ir, manau, žinojau, kas buvo tikrieji banditai ir nusikaltėliai, skriaudę civilius ūkininkus. Todėl rašyti apie kitą stovyklą, ją perprasti, vaizduoti įvykius bei reiškinius, remiantis svetima pasaulėžiūra, buvo nemenkas iššūkis“, – pasakojo romano autorius M. Milinis.

Agentas Klevas dalyvavo ne vienoje operacijoje, nužudė ne vieną partizaną. Už „gerą” darbą jis buvo skatintas piniginėmis premijomis ir garbės raštais.

Romanas „Smogiko išpažintis“ sukurtas remiantis tikro žmogaus istorija, jame veikia realūs asmenys, tačiau jo negalima vadinti autentišku dokumentiniu kūriniu. Tiesa, operacijos, kuriose dalyvavo pagrindinis veikėjas, tikrai vyko, jose pasireiškė būtent tie agentai smogikai, kurie ir minimi kūrinyje, jie nužudė arba suėmė būtent tuos partizanus, tačiau nemažai situacijų ar dialogų yra išgalvota.

Tai dešimtoji M. Milinio knyga. Klaipėdietis yra sukūręs ciklą knygų apie Afganistano karą, dviejų dalių romaną „Partizanas“. M. Milinis yra pernai išleistos istorinės studijos „Mėmelio šturmo blefas“ bendraautorius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Už neteisėtą disponavimą dideliu kiekiu šaudmenų - baudos kariškiams ir žurnalistui

Klaipėdos apygardos teismas neviešuose teismo posėdžiuose išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai neteisėtai įgijus, gabenus ir realizavus didelį kiekį šaudmenų pareikšti ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Veidai

Kaip atpažinti užverbuotą smogiką, jeigu jis yra tavo vadas ar geriausias draugas

Ketvirtadienio vakare Imanuelio Kanto bibliotekos Pempininkų padalinyje buvo pristatyta jau 10-oji klaipėdiečio žurnalisto ir rašytojo Mindaugo Milinio knyga „Smogiko išpažintis”, ...
2023-11-26
Skaityti daugiau

Kultūra

„Smogiko išpažinties" autoriaus planuose - komiksų knygelė apie pokario partizanus

Nors vėjuotą ir lietingą ketvirtadienio vakarą į naujos klaipėdiečio žurnalisto ir rašytojo Mindaugo Milinio knygos pristatymą, vykusį Imanuelio Kanto bibliotekos ...
2023-11-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This