Švietimo įstaigoms – melagingi pranešimai apie bombas, policija ramina gyventojus

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

„Atvira Klaipėda“, Gytis Pankūnas (ELTA)
2023-10-13

Komentarų: 5

Ketvirtadienį 18 uostamiesčio švietimo įstaigų sulaukė rusiškai parašytų laiškų apie neva jose padėtus sprogmenis, kurie sprogs 14 val.

Identiškų laiškų autoriai pasivadino Vilniaus teroristų grupe.

Policijos pareigūnai vyko į visas minėtas švietimo įstaigas, tikrino teritorijas. Planas „Skydas“ nė vienoje švietimo įstaigoje įvestas nebuvo. Jokių sprogmenų nerasta.

Dalis švietimo įstaigų vadovų savarankiškai priėmė sprendimą dėl ugdymo proceso nutraukimo. Moksleiviai paleisti į namus, mažesnius vaikus pasiėmė žinutes gavę tėvai.

Beje, kai kuriose švietimo įstaigose adekvačiai reaguoti į tokius grasinimus buvo sudėtinga dėl to, jog nuo 9 iki 11.30 val. pietinėje uostamiesčio dalyje vyko pratybos, kurių metu daugiausia dėmesio skirta gyventojų evakavimui, jei kiltų gaisras ir įvyktų sprogimas suskystintųjų gamtinių dujų terminale. Tad tokie grasinimai buvo palaikyti šių pratybų dalimi.

LRT.lt skelbia, kad ketvirtadienį laiško apie sprogmenis taip pat sulaukė ir Palangos miesto savivaldybė.

ATNAUJINTA. Situacija pradėjo kartotis ir penktadienio ryte – kai kurios švietimo įstaigos vėl gavo panašaus pobūdžio laiškus.

Pasak Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos pareigūnų, nuo 7 iki 9.30 val. jau buvo gauta 20 pranešimų apie tokius grasinimus ne tik uostamiesčio, bet ir Klaipėdos rajono, Palangos įstaigoms.

Policija praneša nuo šio ryto gavusi 140 laiškų rusų kalba su grasinimais susprogdinti mokyklas ir darželius įvairiuose šalies miestuose. Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis LRT RADIJUI sakė, kad pareigūnai tikrina informaciją ir objektus, kol kas sprogmenų nerasta, gyventojų prašoma nepanikuoti.

Pastarosiomis dienomis panašių pranešimų apie užminuotas švietimo įstaigas sulaukė ir Latvija bei Estija.

Klaipėdos savivaldybė penktadienį popiet pranešė, kad laiškų su informacija apie galimus sprogmenis sulaukė daugiau nei 70 miesto švietimo įstaigų.

„Nacionalinis krizių valdymo centras atidžiai stebi situaciją, susijusią su platinamais grasinančias pranešimais ugdymo įstaigoms ir kartu su Policijos departamentu bei Valstybės saugumo departamentu teikia turimą informaciją apie situaciją. Valstybės saugumo departamento vertinimu, Lietuvoje, taip pat Latvijoje ir Estijoje, platinami grasinantys pranešimai ugdymo įstaigoms, tikėtina, yra tikslinga ir koordinuota ataka, vykdoma priešiškų valstybių iniciatyva. Melagingais pranešimais ir panašaus pobūdžio veiksmais siekiama kelti įtampą ir paniką visuomenėje, trikdyti ir destabilizuoti institucijų darbą, didinti nepasitikėjimą. Išaugus geopolitinei įtampai, Lietuva ir kitos Baltijos šalys yra nuolatiniai priešiškų valstybių informacinių-kibernetinių atakų taikiniai. Lietuvoje terorizmo grėsmės lygis išlieka žemas. Raginame piliečius išlikti ramiais ir nepasiduoti provokacijoms.

Ugdymo įstaigoms, gavusioms tokio pobūdžio grasinimus rekomenduojame:

1. Išlikti budriais ir ramiais, nuraminti aplinkinius, nepasiduoti provokacijoms;

2. Informuoti policiją bendruoju pagalbos numeriu 112;

3. Esant galimybei apžiūrėti patalpas, vaizdo kamerų įrašus ir, neradus įtartinų objektų, tęsti ugdymo procesą;

4. Laukti atvykstančių pareigūnų kurie apžiūrės patalpas. Visos institucijos bendradarbiauja valdant situaciją, ugdymo ir kitas įstaigas raginame išlikti ramiems bei stebėti oficialių institucijų skelbiamą informaciją“, – rašoma Policijos departamento pranešime. 

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla penktadienį surengtos spaudos konferencijos metu teigė, kad iki vidurdienio švietimo, ugdymo įstaigos, valdžios institucijos, įmonės gavo apie 750 pranešimų su grasinimais susprogdinti. Anot jo, dažniausiai rusų kalba siunčiamose elektroniniuose laiškuose prašoma išpirkos už neva pastato išminavimą, kiti laiškai yra politinio pobūdžio – juose kaltinama „nacių palikuonių rėmimu“.

Policijos generalinis komisaras teigė žinantis, kad dėl didžiulio skambučių skaičiaus į BPC centrui prisiskambinti yra sunku.

„Tikrai nereiktų žmonėms padėti ragelio, nes reikia palaukti, ar tai bus 10, ar 15 minučių. Kitas kelias yra išsiųsti BPC numeriu SMS žinutę, bet yra prašymas detaliau aprašyti situaciją ir būtinai nurodyti adresą“, – dėstė R. Požėla.

Jis teigė, kad policijos atvykimas į objektą gali užtrukti, kadangi pareigūnams dėl grasinimų į įvairias įstaigas šiuo metu tenka važiuoti labai dažnai. R. Požėla ragino įstaigas, kurios gavo grasinimus, evakuoti pastate esančius žmones, pasirūpinti, kad jie nuo pastato atsitrauktų saugiu atstumu, išanalizuoti vaizdo stebėjimo kamerų informaciją, apie įvykį, jei tai yra mokykla ar darželis, informuoti vaikų tėvus.

Kol kas, anot policijos vadovo, grasinimus sprogdinimais gaunančios mokyklos ir darželiai dažniausiai nusprendžia evakuoti žmones, vaikus grąžinti tėvams.

„Kviečiu ir prašau nekelti panikos, nes matyt šitų dalykų iniciatorių pagrindinis tikskas būtent yra panikos kėlimas“, – pridūrė policijos generalinis komisaras.

Kaip pasakojo R. Požėla, grasinimai įstaigoms elektroniniais laiškais siunčiami dviem kalbomis – rusų ir lietuvių. Didžioji dalis laiškų – rusų kalba.

„Vienur prašoma išpirkos, kad būtų išminuojama, už menamą išminavimo paslaugą. Kita žinutė yra su politiniais reikalavimais – kad „jūs esate prieš Rusiją“, kad „remiate nacius, nacių palikuonis“, – apie grasinimų turinį kalbėjo R. Požėla.

Jo teigimu, sprendžiant iš anksčiau pradėtų ikiteisminių tyrimų dėl melagingų pranešimų apie sprogmenis, teisėsauga įtaria, kad pranešimai siunčiami iš vienos „Vakarų šalies“.

„Matome konkrečią vieną Vakarų šalį ir konkretų serverį, iš kurio šitie grasinimai keliauja, pasiekia mus. Labai tikėtina, kad yra automatizuoti procesai, tai matyt robotas siunčia, visur „gmail“, tik skirtingi elektroniniai paštai nurodyti“, – sakė R. Požėla.

Anot jo, šiuo metu informaciją galimam tyrimui renka Lietuvos kriminalinės policijos biuras, taip pat planuojamas susitikimas šiuo klausimu su užsienio valstybių teisėsaugos atstovais.

„Artimiausiu metu matyt bus koordinacinis susitikimas su latviais, estais ir matyt lenkais, ir kartu spręsime, kokių prevencinių veiksmų, tyriminių veiksmų imtis“ , – komentavo R. Požėla.

Jis tvirtino, jei grasinimai įstaigoms bus siunčiami ir toliau, policija žada pateikti naujas rekomendacijas, kaip elgtis.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė penktadienio popietę teigė, kad įvairios įstaigos šalyje iš viso gavo apie 900 melagingų pranešimų su grasinimais susprogdinti.

Už melagingą pranešimą apie sprogmenis, kitą visuomenei gresiantį pavojų, pagal Baudžiamąjį kodeksą, numatyta laisvės atėmimo bausmė iki 2 metų.

5 Comments

  1. Klausimas

    Tai yra darbas stebėti sutuaciją?

    Reply
  2. Zelikas

    Blia nusibodo ta Ukraina, kurva daro nesamones, geriau eitu dirbtu

    Reply
  3. Spaliukas

    Prie kacapu buvo ramiau.

    Reply
    • Anonimas

      Važiuok į rusija gyvent

  4. Anonimas

    Penktosios kolonos darbelis.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Nėra duomenų, kad Klaipėdoje trispalves išniekinęs asmuo buvo užverbuotas

Tyrimą dėl Lietuvos vėliavų išniekinimo uostamiestyje kontroliuojantis prokuroras Arūnas Saunorius teigia neturintis duomenų, kad įtarimų sulaukęs asmuo būtų užverbuotas Rusijos ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Parengė saugią vaiko paėmimo iš šeimos tvarką

Vaiko teisių gynėjai ir policijos pareigūnai pasirašė susitarimą dėl bendrų veikimo algoritmų sudėtingais vaiko perkėlimo į saugią aplinką atvejais. Tai ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Sulaikė trispalves niekinusį vyrą

Sulaikytas Lietuvos vėliavas Klaipėdoje išniekinęs asmuo. Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla trečiadienį surengtos spaudos konferencijos metu teigė, kad sulaikytasis yra ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This