Antisemitizmas Klaipėdoje

Politikų tribūna

Rasa Petrauskienė, Seimo narė
2023-10-17

Komentarų: 5

Žinote tą populiarų pasakymą – ,,Aš ne rasistas, beeet … „. Viskas, kas pasakoma po „bet“, nebesvarbu – jeigu teisinamasi, reiškia, yra dėl ko ir viskas. Kas pasakyta po ,,bet“, neturi reikšmės. Lygiai tas pats su antisemitizmu. Ką Remigijus Žemaitaitis pasako po „bet“, nebedomina. Todėl jis man buvo ir liks antisemitu visiems laikams, nebent prisipažintų ir išreikštų atgailą už klaidą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Ir lygiai taip pat man antisemtai visi „žemaitaitininkai“ – Klaipėdos tarybos nariai, kurie pritaria antisemitiniams pareiškimams tyliu pritarimu, neprotestavimu. Jie visi tylėjimu tapo bendrininkais. Ir jie yra Klaipėdos miesto savivaldybės taryboje, nebent nežinoma apie protestą ir nepritarimą, kuris buvo išreikštas bent partijos viduje.

Man tokie žmonės – Klaipėdos ir visos Lietuvos gėda ir nemanau, kad kažką norėčiau jiems pasakyti. Su antisemitais negali būti jokios diskusijos, kadangi tai arba dvasinė liga, arba sąmoningas kolaboravimas su kremlinais, kurie būtent ir trokšta padaryti Lietuvą antisemitų kraštu.

Žinau, kad darau labai nepopuliarų pareiškimą, bet tai ne politinis, o mano sąžinės veiksmas, noras atsiriboti nuo visiškos tamsos ir amoralumo. Žinau, kad nė vienas antisemitas neatsisakys savo nusikalstamų vertybių (vadinamosios „nuomonės”) ir jų skaičiaus nesumažinsiu.

Bendrauju su normaliais žmonėmis, kurie baisisi Holokausto pasekmėmis, pasaulėžiūra, sukūrusia baisiausią XX a. nusikaltimą, ir kurie nenori su pragaištinga pasaulėžiūra turėti nieko bendro. Tai jokiu būdu nereiškia, kad kiti nusikaltimai kažkuo labiau pateisinami. Komunizmas ir nacizmas – tai žmonių žudymo mašinos, kruvini režimai, nusikaltę prieš visą žmoniją. Ir kartais iš nesusigaudymo kiekvienas galime tapti nesąmoningai antisemitu, to visai nenorėdami. Pavyzdžiui, tyliu pritarimu.

Taigi nenorėdama atsidurti tokioje padėtyje, reiškiu nepritarimą visiems metamiems kaltinimams žydų tautai už atskirų žydų tautybės asmenų nusikaltimus arba už karo metu Izraelio valstybės padarytas klaidas. Dabartinių „Hamas“ nusikaltimų šviesoje itin šiurpiai atrodo visų žydų apkaltinimas už Izraelio kariuomenės pataikymą į tą nelaimingą mokyklą. Izraelis nuolat atakuojamas teroristų, kurie tyčia priedangai naudoja tokius kontraversiškas emocines reakcijas sukeliančius objektus, o ir klaidų karo metu niekas neišvengia.

Ne, ukrainiečių visa tauta nėra atsakinga už kokį nors netyčinį pataikymą į civilinį ruzzų objektą karo metu. Ne, prieš karą protestuojantys ir kankinami kalėjimuose rusai nėra kalti už Rusijos padarytus nusikaltimus. Tiesiog tai yra suprantama visiems civilizuotiems žmonėms.

Visų Lietuvos žmonių niekas nekaltino antisemitizmu už Holokaustą. Priešingai, gelbėtojams yra kuriami atminimo paminklai. Už nusikaltimus atsako vykdytojai, kurių, deja, buvo ir tarp Lietuvos piliečių. Taip pat ir jiems pritariantys net tyliai, bet tikrai ne visi.

O R. Žemaitaičiui už komunistų nusikaltimus atrodo kalta žydų tauta. Tai ir yra antisemitizmas, pasaulėžiūra, atvedusi iki vienos seniausių LDK tautų – žydų – visiško sunaikinimo. Nusikaltėlių komunistų buvo įvairių tautybių, bet už tai tų tautų išnaikinimas niekam neatrodytų norma. O štai Holokaustą tuo bandoma teisinti.

Taigi, nesunku atpažinti antisemitą savyje. Jeigu į klausimą apie lietuvių, nacių kolaborantų skaičių atsakai klausimu – „o kodėl žydai mumis trėmė ir žudė“?, esate antisemitas. Nes nei 2, nei 20 žydų tautybės komunistų, trėmusių ir žudžiusių Lietuvos piliečius, žydus taip pat nėra priežastis išžudyti visus žydų tautybės žmones.

Užduokite šį klausimą su R. Žemaitaičiu išrinktiems Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos nariams per posėdį, ir žinosite, kiek antisemitų valdo miestą. O kiek yra neigiančių nusikaltusios žmonijai Raudonosios armijos nusikaltimus daugmaž žinome.

5 Comments

  1. siaips

    Klaipėdiečius domina paprastesni klausimai nei vidurines mokyklos vidutiniokės parašytas pataikūniškas straipsnelis svetimtaučiams nes dažnas sąmoningas moksleivis žino kaip palestiniečių Gazos sektorius buvo okupuotas Izraelio, tai pat kaip Jeruzale kariuomenės pagalba buvo paskelta nedalina Izraelio sostine, ir kad prieš pat Hamas ataka Izraelis planavo 500 naujakuriu apgyvendinimą Gazos sektoriuje . Geriau seimuke su savo „sąžinės veiksmu“ ir su artimųjų ratu pasipasakotu kaip jie nustekeno Neptūno komanda nors buvo viešai per žiniasklaida prisižadėję kad Klaipėdos Neptūnas bus Europos krepšinio elito gretose nes investuos. Tad geriau savo kieme būti pranašu nei būti pataikūnu tiems kas už tvoros gyvena.

    Reply
  2. Tomis Paulauskas

    Labai gera pastaba. Dėkui Astai. Deja meras nemato bėdos su tokiais, tyliai pritariančiais, dirbti ranka rankon, tad man labai skaudu pripažinti, kad mūsų visų mylimą miestą klaipėdiečiai pavedė tvarkyti antisemitui. Deja nei valstiečių atstovai, pati p. Girskienė, nei socialdemokratai ir raudonasis „draugas” Vytautas Grubliauskas nesibodėdami sėdi prie vieno stalo, be skrupulų dirbdami ir gražbyliaudami bei ciniškai dėl naudos dalyvaudami Klaipėdos žydų bendruomenės renginiuose. Gaila, žydų bendruomenės atstovai ar nesuprasdami, ar nežinodami ir nepažinodami jų kalbų bei būdo priima į savo ratą, draugiškai bendrauja. Savaime pasitikėjimas yra graži savybė, tačiau svarbu būti atsargiam ir išmintingam, kad išvengtumėte nereikalingų rizikų.

    Reply
    • Jūs rimtai ?

      Nesuvokiate ką rašote ? Taip liberalu ? Koks antisemitas ” valdo ” Klaipėdą ? O apie nekaltumo prezumpciją nieko negirdėjote ? Ar jūs tas liberalas ” teisėjas ” drįstantis kitus smerkti ? Joooooo …..liberalumas man vis labiau panašėja į diagnozę …

  3. Klaipėdos regiono biudžeto švaistymas ?

    Be jokių ” bet ….” ponia konservatore ? Asmeninio kvietimo kelionė už gyventojų eurus ? Kaip liberalu …… 2021-12-02___KD . __DĖL POLITIKĖS KELIONĖS Į BRIUSELĮ – KLAUSIMAI: KĄ UŽ VALDIŠKUS PINIGUS JI VEIKĖ UŽSIENYJE? _____Direktorius patvirtino, kad R.Petrauskienė į komandiruotę pasiprašė nuo lapkričio 27 iki gruodžio 2 d.

    „Gruodžio 3 dieną ji turėtų būti darbe. NE,BRIUSELYJE JI PAVEDIMŲ NETURI . Bet ji buvo gavusi asmeninį ASMENINĮ vykti į šią kelionę. Ji kuruoja savivaldybės bendradarbiavimo klausimus su kitais regionais, tad ir pasiprašė komandiruotės vizitui į Briuselį. Jos prašymui buvo pritarta”, – paaiškino J.Ruškys.

    Reply
    • nu jo

      prieš smerkdama kitus galėtų pasižiūrėti ir į save…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Remigijui Žemaitaičiui - ir baudžiamoji atsakomybė

Vilniaus apygardos prokuratūra praneša penktadienį baigusi ikiteisminį tyrimą, kuriame Seimo nariui Remigijui Žemaitaičiui pareikšti įtarimai dėl neapykantos skatinimo bei kurstymo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas

Ir apeliacinė instancija patvirtino, kad R. Žemaitaitis skleidė tikrovės neatitinkančią informaciją

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje civilinėje byloje dėl paskleistų duomenų pripažinimo neatitinkančiais tikrovės ir žeminančiais asmens garbę ir orumą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This