„Jei ignoruosime nereikalingus signalus, ataka baigsis”

ELTA

Gytis Pankūnas (ELTA)
2023-10-17

Komentarų: 0

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigia, kad masiškai įstaigos siunčiami pranešimai su grasinimais susprogdinti yra organizuota kibernetinė ataka regiono mastu. Anot jos, siunčiami pranešimai yra melagingi, dėl šių veiksmų pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tuo metu Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas aiškina, kad jei visuomenė ignoruos grasinimus, ataka baigsis.

Palmiros Mart nuotr.

„Tai, kas vyksta, tai yra organizuota kibernetinė ataka regiono mastu, nes ataką patiria ne tik mūsų valstybė, bet ir mūsų kaimynai. Tai yra informacinio karo prieš Lietuvą dalis, siekis yra destabilizuoti, sukelti paniką visuomenėje, mažinti pasitikėjimą mūsų valstybės institucijomis ir trikdyti tarnybų darbą“, – antradienį spaudos konferencijos metu sakė A. Bilotaitė.

Ji pranešė, kad antradienį apie grasinimų bangą įstaigoms kalbėsis su Latvijos ir Estijos vidaus reikalų ministrais, pokalbių metu, pasak A. Bilotaitės, bus aptarta ir situacija dėl grasinimų bangos Latvijoje, Estijoje.

Ministrė pažymėjo, kad Lietuvos tarnybos bando išsiaiškinti pranešimų su grasinimais organizatorius, vykdytojus. Kaip pažymėjo A. Bilotaitė, policijos atlikta analizė parodė, jog grasinimai sprogdinimais yra melagingi.

„Išvada, kad grasinantys laiškai yra melagingi ir realaus pavojaus nėra“, – pažymėjo vidaus reikalų ministrė.

Anot A. Bilotaitės, tokiais atvejais reikėtų tartis su policija.

„Visus pranešimus vertiname kaip melagingus, bet, jeigu yra matomos tam tikros rizikos, tada tikrai būtina konsultuotis su policija“, – sakė ministrė.

NKVC vadovas V. Vitkauskas atkreipė dėmesį į tai, kad grasinimai siunčiami darbo dienomis.

„Vyksta dezinformacinė ataka jau trečia darbo diena. Svarbu pažymėti – pasirenkama darbo diena, kad sutrikdyti visuomenės rimtį“, – tvirtino NKVC vadovas.

Anot jo, vertinant atakos braižą, ji yra greičiausiai siejama su Rusija. V. Vitkauskas tvirtino nežinantis, kiek dar gali tęstis grasinimų siuntimas įstaigoms. Tai, anot jo, priklauso nuo reakcijos į pranešimus.

„Nežinome, kiek visai tai gali tęstis. Tas tęsimasis priklauso nuo to, kokia yra mūsų reakcija. Jeigu mūsų reakcija yra tokia, kad mes nerimaujame, kad keliame sąmyšį, kad įstaigos, kurios, atsakingos už ugdymą, yra pasimetusios ir nutraukia ugdymo procesą, tai tuomet gali tęstis ilgiau negu turėtų. Bet jeigu mes elgsimės racionaliai ir ignoruosime tuos nereikalingus signalus, aš manau, ta ataka turėtų kuo greičiau ir baigtis“, – aiškino NKVC vadovas.  

                                                                                                                                           Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Agnė Bilotaitė: stipriname jūros sienos apsaugą

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė darbo vizitu lankosi Klaipėdoje, kur dalyvavo VSAT Pakrančių apsaugos pasienio rinktinės atkūrimo ir vado pristatymo ...
2024-01-11
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Savivaldybė ir toliau nori remti apleistų teniso kortų savininkus (atnaujinta)

Nors per metus Igorio Udovickio valdomos UAB „Ferteksos transportas“ šalia Skulptūrų parko esančių teniso kortų būklė nepasikeitė, Klaipėdos meras siūlo ...
2023-11-15
Skaityti daugiau

ELTA

Algirdas Švanys neteko Lietuvos pilietybės

Vidaus reikalų ministerija praneša, kad ministrės Agnės Bilotaitės įsakymu atimta Lietuvos pilietybė iš Algirdo Švanio, kuris vasaros pabaigoje pagrobė ir ...
2023-11-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This