Kaip Vaitkus kultūroje net Matijošaitį perspjovė!

Nuomonės

Nina Puteikienė
2023-10-18

Komentarų: 17

Jau ryškėja naujos Klaipėdos kultūros ir meno projektų finansavimo tvarkos kontūrai. Iš pradžių kalbėta, kad Klaipėda ima pavyzdį iš Kauno. Na, bet kur tau: perspjovė!? Mat Kauno projektų finansavimo tvarkoje yra likę projektus vertinantys ekspertai. Klaipėda paprastesnė, panašesnė į dvi kapeikas: ekspertų jokių nelieka, nes tai tik tuščias pinigų švaistymas. Projektus, kurių pateikiama 150-200, vertins mero sudaryta iš valstybės tarnautojų ir miesto kultūros įstaigų specialistų 7 asmenų komisija.

Ankstesnėje tvarkoje buvo 8 kriterijai, pagal kuriuos ekspertai turėjo įvertinti kiekvieną projektą, raštu pateikdami kiekvieno projekto atitikimą kiekvienam kriterijui. Tai sėkmės linkiu valstybės tarnautojams ir specialistams, kurie taps meno žinovais ir recenzentais. Aišku, yra ir paprastesnis kelias: remtis dviem kriterijais – savas ir nesavas, suskirstant į dvi krūveles ir sudėliojant pagal savumą. Juo labiau, kad stabdžių nėra: naujoje tvarkoje apie jokį apmokėjimą komisijai nekalbama.

Tos komisijos įvertinti projektai praeis mero sukviestos Klaipėdos kultūros ir meno politikos formavimo darbo grupės filtrą. Ši grupė atliks buvusios Kultūros ir meno tarybos, kuri buvo išrenkama iš Kultūros bendruomenių atstovų, funkciją. Kaip ši grupė formuojama, naujajame mero sprendime net neužsimenama.

Diskutuojant apie tai su Klaipėdos kultūros žmonėmis, buvo pasiūlyta mero darbo grupę vadinti Rudnosiukų grupe.

Tai dabar laukiame jų paviešinimo. Pageidautina su nuotraukom. Beje, kolegos kultūrininkai, kas dar nespėjote nusilenkti merui, mankštinkitės ir bandykite laimę, gali ir jums pasisekti!

Ši grupė atliks buvusios Kultūros ir meno tarybos, kuri buvo demokratiškai išrenkama iš Kultūros bendruomenių atstovų, funkciją.
Galutinį sprendimą dėl projektų finansavimo priims pats meras.

Vietoj europietiškos, pagarba kultūros bendruomenei ir pasitikėjimu grįstos tvarkos (beje, ji buvo kuriama pagal Lietuvos kultūros tarybos pavyzdį), Klaipėda turės naftalinu ir kieta ranka grįstą tvarką.

Beje, meras, prieš užblokuodamas mane savo FB, žadėjo viešą diskusiją su Klaipėdos kultūros bendruomene apie naująją finansavimo tvarką. Pažadėjo patiešijo.

Reziumuojant: projektus vertins pavaldūs merui savivaldybės ir jos įstaigų darbuotojai. Patvirtins Rudnosiukai. Pasirašys meras. Žodžiu, 3P vienoje vietoje.

Dar nepamirškime, kad iki kitų kultūrinių metų beliko vos pora mėnesių. Iki sausio 1 d. kultūros projektų teikėjai jau turi žinoti rezultatus, nes, priešingu atveju, metų pradžia Klaipėdoje bus itin nekultūringa.

Nebesitikiu, kad meras, žadėjęs atvirą diskusiją, mane išgirs. Lieka kreiptis į Klaipėdos opoziciją: Jums argumentai į ranka ir į lūpas! Gal pažadinkite iš miego oficialų opozicijos lyderį – konservatorių Ugnių Radvilą, o tai vėl, kaip per praeitą posėdį, užuot ginęs nuo naikinimo visuomenines tarybas ir komisijas, sveikins visus su Kosmonautų, oi, atsiprašau, Turizmo diena!

Iki Tarybos posėdžio liko tik savaitė.

*Šio teksto nepavyko publikuoti mano ,,Facebook“ paskyroje, nes kažkokie piktavaliai per minutę paskųsdavo FB administracijai.

17 Comments

  1. na taip

    Tokios dar nebuvo. O jeigu rintai – keletas esminių klausimų visiems:
    – kas yra Rudnosiukas (-ai)?
    – kodėl konservatoriai nėra rimta opozicija? be jokios politikos ir pozicijos?
    – kodėl Vaitkus išmetė Kultūros skyriaus vedėją? Tik nereikia tų 0,2 prom. Todėl, kad tarybos nariui- Teatro vadovui netiko?
    – Kodėl konservatorius Baublys patarinėja valstiečiui ar kaip jis ten Vaitkui? tai kaip čia su liberal-konservatoriais?
    – Ar „Klaipėdos džiazas” ir toliau taip pat bus dosniai maitinamas?
    – Kas sudaro „Klaipėdos trolių ” fabriką?
    Tik tiek.

    Reply
  2. Koks skirtumas

    ar projektus nagrinės dešimties pakopų komisija (kaip buvo Puteikienės laikais), ar kažkokia kitokia ale „komisija”, vis vien bus taip kaip meras nusprendė. valdžia yra visur absoliuti. Taigi, Nina, eik geriau pažvejoti prie Jūrų muziejaus 🙂

    Reply
  3. Viktoras

    Kodėl „kultūrininkai” kelia vėją? Todėl, kad kranelis užsisuks, nebeliks „demokratiškai” laimėjusių projektus, o paskui keliančius balius kavinėse už trys tūkstančius. Supraskite, kad pasikeitė įstatymai, atsirado naujos mero funkcijos ir atsakomybė, pagaliau nieko amžino nebūna – vieni ateina, paskui išeina, o vietoje jų ateina kiti, kitaip matantys problemas ir jas kitaip sprendžiantys.

    Reply
  4. Juokinga

    Vaitkaus troliams, net Puteikienė tapo liberalė?

    Reply
  5. Valė

    Signalas labai rimtas, bet tik suvokiantiems kas yra projektas ir jo vertinimas. Įdomu, ar kultūros skyriaus darbuotojai darbo neturi, kad sugalvota juos apkrauti tokia didele atsakomybe? Ar kas supranta jų darbą???

    Reply
  6. Vėtra

    Ar labai jau garsėjo Klaipėda įspūdingais , įsimenančiais , aukšto meninio lygio renginiais , kai kultūrą valdė „meno taryba”. ? Miesteliai ir kaimo bendruomenės sugeba surengti kur kas įdomesnes , nuoširdesnes šventes ar renginius. Kas prisimena paskutinį meno , kultūros renginį vykusį mieste ( be Jūros šventės) ? Iki šiol buvo tik pinigų taškymas ir pasitaškymas .

    Reply
    • romas

      Antri metai Džiazo festivalis be žiūrovų . Vien tik alaus kioskų nebeužtenka . O užsienio muzikantams mokami dideli honorarai , to neišsprendžia .

  7. Taromatvaju

    Kultūra, tai ne lipdukus ant bambalių klijuot! Pagaliau miestas gerose rankose!

    Reply
    • Darka

      Vaitkus savo 7 giminaičius,draugelius….prakišo.

  8. Anteja

    Labai teisingai meras pasielge.Galit aprimt .Kulturos bus.Nepergyvenkit.Kiek gi galima ta pati pasakot?Laikas jau atsinaujint.Ir tikrai tai yra pats geriausias sprendimas.Pinigu svaistyt negalima.

    Reply
  9. Puponautas

    Liberalų taktas pasidarė nepakenčiamas. Pradedant jaunaisias ir baigiant senom mazgotėm.

    Reply
  10. Zimbabvė

    Žiūrių atvira Klaipėda tapo politinis laikrašis kur pila pamazgas visi buve, esami ir busimi politikai.

    Reply
    • T

      Nežiūrėk.

  11. MArijus

    Mano nuomone- Tie kultūros įstaigų specialistai – tai veikiau žmonės, kurie nesugebėjo susirasti normalaus darbo, todėl ir dirba viešajame sektoriuje už nedidelius atlyginimus. Pilna viešajame sektoriuje dirbančių tokių „Specialistų” už mažus atlyginimus, kurių normalios verslo įstaigos net nelaiko jokiais specialistais ir tikrai nepriimtų į savo kolektyvus. Labai teisingas Mero sprendimas, reikia traukti nekompetetingus, mano nuomone -„nevykelius” nuo vairo ir duoti vairą sėkmingiems – žmonėms, kurie tikrai turi kompetensijos Valstybiniuose ir tarptautiniuose renginiuose.

    Reply
  12. O aš spjaunu

    į visokių ninų nuomonę . Nepavykę politikieriai vis bando kiršinti ? Pasikeitė savivaldos įstatymas , pasikeitė ir tvarka .

    Reply
  13. Vincas

    Ponia Nina, nauja šluota, naujai šluoja. Taip, Klaipėdoje, jei dar nepastebėjote, jau valdžioje nebe liberalai. Taip nusprendė klaipėdiečiai per rinkimus. Jums tokie dalykai patiko, ar nesupratot kas įvyko? Gal Jums prie liberalų buvo žymiai geriau?

    Reply
    • Advokatams

      Miestas, jo gyventojai tikrai turi didesnių ir rimtesnių problemų, nei niekaip nenurimstančios kultūrininkų aistros. Nejau jie, nukelti nuo pjedestalo, ar” išmokų kasų ” pastumti, yra tokie išskirtiniai, nepakeičiami?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This