Užsieniečiai atskleidė, kodėl nusprendė įsikurti Klaipėdoje

Veidai

Klaipėdoje namus atranda ir gyvenimą kurti renkasi ne tik aukštos kvalifikacijos specialistai iš Lietuvos, bet ir iš viso pasaulio. Naujai atsikėlę miestiečiai džiaugiasi siūloma pagalba integruojantis ir miesto teikiamomis galimybėmis. Savo sėkmės istorijomis pasidalinę užsieniečiai įvardino pagrindines priežastis, kodėl jie pasirinko uostamiestį Lietuvoje ir kas juos jame džiugina, rašoma „Klaipėda ID“ pranešime žiniasklaidai.

Asmeninio archyvo nuotr.

Pasikalbėjus su užsieniečiais, kurie persikėlė gyventi ir dirbti į Klaipėdą, išsiskiria keletas priežasčių, kuo šis miestas prie Baltijos jūros sužavėjo atvykusius.

Viena pagrindinių – šio krašto gamta, kuri nepalieka abejingų. Štai prieš keletą metų iš Nyderlandų persikėlęs gamtosaugininkas Wouteris Langhout tikina, kad jį sužavėjo Klaipėdos pajūris ir jo kraštovaizdis. Pašnekovas giria lietuviškus patiekalus, draugišką bendruomenę ir ramybe alsuojančia gamtą.

„Dievinu gamtą, todėl man labai patinka, kad Klaipėda tokia kompaktiška ir yra prie jūros. Labai smagu po darbo ar savaitgaliais pakeliauti po apylinkes. Įspūdingo grožio Nemuno delta, paukščių rezervatas, pasaulyje nėra daug tokių vietų“, – įspūdžiais dalijasi pašnekovas.

Darbas nuotoliu – vienas iš privalumų

Antra priežastis, kurią įvardina Wouteris ir kiti iš užsienio atvykstantys specialistai, tai puikios galimybės čia dirbti nuotoliu. Karjeros pradžioje Wouteris dirbo įvairiose aplinkosauga besirūpinančiose vyriausybinėse institucijose Nyderlanduose ir Belgijoje. Po to perėjo dirbti į nevyriausybinį sektorių, ėmė teikti konsultacijas įmonėms ir įstaigoms, organizacijoms, rengia įvairias ataskaitas, organizuoja susitikimus ir konferencijas. Dažniausiai tai daro nuotoliu, o Klaipėdoje, pasak pašnekovo, šios galimybės labai išvystytos.

„Mano darbo pobūdis leidžia dirbti nuotoliu iš bet kurios pasaulio vietos. Todėl pasirinkau Klaipėdą, kuri atitiko mano poreikius, buvo patraukli gyventi ir dirbti. Žinoma, pasirinkimą nulėmė ir žmona, tai jos mėgstamiausia vieta Lietuvoje, mudu abu mėgstame gamtą, visada aplankome pajūrį. Šiuo metu nemažai keliauju, tačiau bandau įsitvirtinti šiame mieste, kuriu čia verslą, Klaipėda atrodo labiau prieinama nei sostinė“, – teigia Wouteris.

Integraciją palengvina miesto organizacijos

Per keletą metų, praleistų uostamiestyje, Wouteris sako sutikęs daug nuostabių žmonių. Nors dar sunkiai kalba lietuviškai, bet vietos gyventojai, pasak pašnekovo, labai padėjo čia atvykus ir sprendžiant įsikūrimo klausimus. Kaip vieną iš Klaipėdos privalumų Wouteris išskiria bendradarbystės erdvę „Lighthouse“. Sako, kad miestui prabanga turėti tokią erdvę, kuri leidžia atskirti darbą ir poilsį dirbant nuotoliu. Taip pat atvykus daug pagalbos suteikė Klaipėdoje veikiančios integracijos organizacijos, kaip „Klaipėda ID“ ir „International House Klaipėda“.

„Atvykstantiems iš svetur patarčiau būti atidiems ir įsigilinti į visus formalumus, susitvarkyti juos kaip įmanoma greičiau. Pavyzdžiui, atsidaryti banko sąskaitą, susitvarkyti reikiamus dokumentus. Lyginant su Nyderlandais, pastebiu, kad Klaipėdoje mažiau biurokratijos pradedant savo verslą. Taip pat daug informacijos galima gauti anglų kalba. Čia veikiančios organizacijos, kaip „International House Klaipėda“, suteikė daug naudingos informacijos atvykus, kur ir kada kreiptis, ką daryti po ko, kaip susitvarkyti sveikatos draudimo, verslo licencijos ir kitus formalumus, todėl labai didelis privalumas, kad mieste tokia organizacija veikia“, – pažymi Wouteris.

Pasiliko dirbti po studijų
Asmeninio archyvo nuotr.

Iš Armėnijos kilusi Marina Harutyunyan šiuo metu Klaipėdoje dirba pirkimų ir pardavimų vadybininke privačioje, apie du šimtus darbuotojų turinčioje įmonėje. Šiame mieste atsidūrė studijų metais, LCC universitete pasirinko tarptautinio verslo administravimo ir rinkodaros studijas. Pasak pašnekovės, tai buvo lūžio taškas, po kurio jos gyvenimas pasikeitė.

„Daug girdėjau apie Lietuvą iš žinių pranešimų ir knygų, bet norėdama pažinti šį kraštą ir Klaipėdą labiau, nusprendžiau atvykti čia studijuoti. Atvykusi nustebau, koks tai gražus ir kompaktiškas miestas prie jūros, kiek jame slypi gražių vietų, kiek daug galimybių ir potencialo“, – pasakoja Marina.

Pasak jos, Klaipėda turi daug potencialo, bet viskas priklauso nuo paties žmogaus, kaip jis pasirinks ir ar sugebės išnaudoti suteiktas galimybes. Dar studijų metais Marina aktyviai įsiliejo į jaunimo organizacijas, daug savanoriavo, dirbo su įvairiais projektais, tarp kurių buvo orientuotų į bendruomenės stiprinimą, pagalbą žmonėms. Per keletą aktyvios savanorystės metų ji užmezgė kontaktus, įgavo patirties, sulaukė puikių rekomendacijų, tad netrukus gavo ir darbo pasiūlymą.

„Atvykti į kitą šalį, į kitą kultūrą padeda pažinti save, bet labai svarbu neužsidaryti, bendrauti su vietos žmonėmis, pažinti jų papročius. Lietuviai iš pradžių atrodo labai uždari žmonės, su jais sunku susidraugauti. Bet kai atrandame bendrų interesų, tampame gerais draugais. Todėl savanorystė organizacijose padėjo įgyti daug patirties, išplėtė kontaktų ratą ir padėjo čia įsitvirtinti“, – pataria Marina.

Orientuota į bendruomenės kūrimą

Marina pastebi, kad Klaipėda juda gera linkme, per keletą metų, kiek ji čia studijavo ir dirba, sako, daug kas pasikeitė, patobulėjo. Atvykus čia iš Armėnijos, kuri nepriklauso Europos Sąjungai, reikėjo pereiti nemažai biurokratijos, pačioje pradžioje trūko informacijos, Marinos teigimu, dabar veikiančios organizacijos, kaip „International House Klaipėda“, užsieniečius konsultuoja rūpimais klausimais ir nukreipia reikiama linkme. Situaciją tuo metu palengvino tarptautinis universitetas ir jame veikiantis migracijos poskyris, kurio darbuotojai padeda užsieniečiams lengviau integruotis.

„Kas manęs laukia ateityje, dabar sunku pasakyti. Darbovietėje turiu daug erdvės tobulėjimui, įgauti daugiau verslo administravimo patirties. Klaipėda puiki vieta kaupti darbo patirtį, čia esančioje laisvojoje ekonominėje zonoje veikia nemažai tarptautinių įmonių, taip pat yra uostas ir kitos smulkiojo verslo įmonės. Šiuo metu džiaugiuosi čia gyvendama ir dirbdama, būdama miesto bendruomenės dalimi, ji kitokia nei toji, kurioje užaugau, bet tai turi savo žavesio“, – teigia Marina.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Ištikimųjų, aušrininkų, socdemų ir valstiečių pasiekimai: priartėjome prie Visagino*

„Nesibaigiančių galimybių miestas ant jūros kranto. Klaipėda – perspektyvus miestas, pasirengęs sparčiai plėstis, atviras įvairiems investiciniams projektams“, – vis dar ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Miestas

Klaipėdai sukūrė naują reklamą

Šiaurietiškos nuotaikos kupinas miestas prie jūros, kuriame gera gyventi ir kurti. Tokią žinutę siunčia VšĮ „Klaipėda ID“ naujai pristatytas reklaminis ...
2024-01-25
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Gražiam Klaipėdos valdžios veidui piešti - po pusę milijono kasmet

Dabartinė Klaipėdos valdžia ketina nuo šių metų daugiau nei tris kartus padidinti išlaidas savo viešiesiems ryšiams. Nors teigiama, kad nemažai ...
2024-01-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This