Stiprins SGD terminalo apsaugą

ELTA

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė (ELTA)
2023-10-20

Komentarų: 0

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas teigia, kad norint geriau apsaugoti Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą šiuo metu yra vykdomi povandeninių stebėjimo sistemų pirkimai.

© Atvira Klaipėda / Martynas Vainorius

„Esminis klausimas buvo susijęs su po vandeniu vykstančiais procesais, ar mes juos galime stebėti, monitorinti ir duoti atsaką, jeigu reikėtų. Tai dabar yra jau finalinė įsigijimų stadija, turėsime priemones, kurios leis mums daug geriau matyti po vandeniu, nustatyti įvairius povandeninius specialiuosius objektus, kurie gali kelti tam tikrų rizikų“, – Eltai po penktadienį vykusio NSGK posėdžio sakė L. Kasčiūnas.

„Tai tie įsigijimai jau netrukus bus, mes būsime stipresni ir po vandeniu“, – pridūrė jis.

Pasak NSGK pirmininko, taip pat posėdyje diskutuota apie viso Klaipėdos uosto apsaugą.

„Reikia galvoti ir apie kompleksinę Klaipėdos uosto kaip objekto apsaugą: ir įeinant, įplaukiant į uostą, tiek uosto visą oro erdvės kontrolę“, – sakė politikas.

L. Kasčiūnas pabrėžia, kad yra stiprinama ir kitų strateginių objektų apsauga.

„Visos valstybinės įmonės, kurios yra strateginių objektų savininkės, įsigyja taip pat ir antidronines sistemas, taigi ir stiprėjame šiame segmente“, – patikino jis.

ELTA primena, kad spalio 8 d., apie 2 val. nakties Suomijos ir Estijos dujų perdavimo tinklų operatoriai „Gasgrid Finland Oy“ ir „Elering“ šalis jungiančiame dujotiekyje „Balticconnector“ užfiksavo slėgio nukritimą.

Suomijos valdžios institucijų teigimu, nuotėkis, dėl kurio buvo sustabdytas 77 km ilgio gamtinių dujų vamzdynas iš Estijos į Suomiją, įvyko dėl „mechaninės“ jėgos, o ne dėl sprogimo. Skaičiuojama, kad jungties remontas truks bent keletą mėnesių. Įtariama, kad infrastruktūrą galėjo pažeisti Rusija.

Reaguojant į incidentą Jungtinė grėsmių prevencijos ir krizių valdymo grupė nutarė dažninti patruliavimą prie SGD terminalo bei jūros vartų Klaipėdoje. Taip pat aptartos vidutinio ir ilgojo laikotarpio priemonės didinant strateginės reikšmės energetikos objektų saugumą.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė anksčiau sakė, jog dėl incidento Lietuvoje buvo pakeltas grėsmės lygis, padidinta Viešojo saugumo tarnybos parengtis, Valstybės sienos apsaugos tarnybos patruliavimas aplink SGD terminalą.

                                                                                                                Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Politika

Naujasis ministras liko patenkintas Vakarų Lietuvos šaulių pasirengimu

Šeštadienį Klaipėdoje ir Priekulėje lankėsi naujasis Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas. Vizito metu vyko Vakarų (jūros) šaulių 3-iosios rinktinės kovinės ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Verslas

Pasirašyta sutartis dėl „Independence“ techninio operatoriaus

Valstybės valdoma AB „KN Energies“ pranešė, kad pasirašė sutartį su UAB „Hoegh LNG Klaipėda“, pagal kurią ši bendrovė tampa suskystintųjų ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This