„Galerija Lyceum“ naują etapą pradėjo išskirtinai klaipėdietiška paroda

Kultūra

Ilgus metus Klaipėdos centre Danės gatvėje veikusi galerija savaitgalį nauju pavadinimu prisistatė meno gerbėjams. Naujosios „Galerija Lyceum“ galerijos šeimininkai –  Klaipėdos licėjus. Atidarymo šventės proga surengta išskirtinai klaipėdietiška ir svarbią sukaktį pažyminti meno paroda, kurioje eksponuojami garsiausių Klaipėdos dailininkų darbai.

Naujo etapo pradžiai – simbolinės sukakties paminėjimas

Spalio 20 vakarą „Galerija Lyceum“ klaipėdiečius pakvietė į jaukų atidarymo renginį, kuriame susirinkusiems pristatyta garsiausių Klaipėdos dailininkų paroda simboliniu pavadinimu „Naujas etapas“.

Pasak Klaipėdos licėjaus vadovės dr. Reginos Kontautienės, tokia idėja galerijos atidarymui pasirinkta neatsitiktinai.

„Licėjus jau 20 metų rengia profesionalaus meno parodas. Prieš du dešimtmečius tokią idėją pasiūlė šviesios atminties Lietuvos teatro ir kino aktorius, režisierius, meno kolekcionierius ir tapytojas Bronius Gražys. Šią prasmingą tradiciją B. Gražys tuomet pradėjo kartu Klaipėdos dailininku monumentalistu Juozu Vosyliumi. Simboliškai norėjome įprasminti šią sukaktį, todėl naują galerijos veiklos etapą pradedame Klaipėdos dailininkų, rengusių parodas licėjuje, darbų paroda“, – teigia dr. R. Kontautienė.

Atgaivinta galerijos veikla ir naujaisiais šeimininkais džiaugėsi ir vienas iš parodų licėjuje rengimo pradininkų, garsus Klaipėdos dailininkas Juozas Vosylius.

„Nelengvą jauno žmogaus mokslo siekimo kelią Klaipėdos licėjuje jau 20 metų lydi profesionalių dailininkų parodos. Graži šviesios atminties aktoriaus, režisieriaus, poeto ir dvasios nenuoramos Broniaus Gražio idėja, aktyviai palaikoma licėjaus direktorės Reginos Kontautienės, gyva iki šiol. Gausus būrys talentingų dailininkų iš Klaipėdos, Kretingos, Vilniaus savo kūryba papildo ir praturtina mokyklos dvasią, tapo įprasta ir neatskiriama licėjaus gyvenimo dalimi, ugdant harmoningą, dvasingą jauną žmogų.

Šiandien matome dar vieną puikią ir sveikintiną licėjaus iniciatyvą – atgaivinti miesto „Rūtų“ galerijos veiklą, įnešant veržlios, gyvybingos dvasios išsaugant Klaipėdai šį gražų kultūros židinį“, – mintimis dalijosi garsus menininkas.

Išlaikyta misija ir platesnė veiklų gama

Galerijos menotyrininkės ir žinomos dailininkės Agotos Bričkutės teigimu, „Galerijos Lyceum“ pagrindine veiklos misija toliau išliks supažindinti miestiečius ir miesto svečius su naujausiomis meno pasaulio tendencijomis bei jau gerai žinomų autorių kūryba. Be to, galerijoje taip pat bus vykdomos ir įvairios naujos meninės bei edukacinės veiklos.

„Galerija ir toliau siūlys platų profesionalaus meno asortimentą įvairiems skoniams – nuo Lietuvos modernizmo klasikų paveikslų iki šiuolaikinių figūratyvinių drobių. Taip pat sau artimų darbų galerijoje suras ir grafikos, akvarelės, keramikos bei skulptūros mėgėjai.

Ateityje šioje galerijoje organizuosime personalines ir grupines menininkų parodas, edukacines veiklas mokiniams,  vakarus su meno kūrėjais ir kitus įvairius renginius.  Taip pat galerijoje bus organizuojami dailės terapijos užsiėmimai,  bus galima gauti menotyrininko konsultacijas pasirenkant dailės kūrinius namų interjere, paveikslų nuomą, rėminimo paslaugas bei, žinoma, įsigyti meno darbų “, – ateities planais dalinosi A. Bričkutė.

Jubiliejinėje parodoje – 15 išskirtinių darbų

„Galerijos Lyceum“ ir parodos „Naujas etapas“ atidarymo renginio svečiai turėjo galimybę išvysti net 15 išskirtinių darbų, kurių autoriai – garsūs senosios, viduriniosios ir jaunosios kartos Klaipėdos menininkai Bronius Gražys, Danielius Rusys, Linas Julijonas Jankus, Danas Andriulionis, Vidas Pinkevičius, Edvardas Malinauskas, Agota Bričkutė, Juozas Vosylius, Rytis Martinionis, Ernestas Žvaigždinas, Antanas Garjonas, Virgilijus Viningas, Liudvikas Natalevičius, Algirdas Vadoklis  ir Algirdas Taurinskas.

Šventėje parodos lankytojai galėjo pabendrauti su menininkais, parodos autoriais.

Galerijos atidarymo renginyje taip pat dalyvavo pranciškonų kunigas-vienuolis Sigitas Benediktas Jurčys, Klaipėdos universiteto prorektorius Benediktas Petrauskas, muzikologai Kazys ir Daiva Kšanai, kunigas Arvydas Ramonas, garsios asmenybės pedagogė Irena Greičiūnienė ir medikė Klaudija Bobianskienė, kiti iškilūs ir žinomi uostamiesčio žmonės.

Jaukiame renginyje muzikinę programą atliko Klaipėdos licėjaus mokiniai, o galerijos erdvės nušvito tradicinėmis Klaipėdos licėjaus spalvomis.

„Galerija Lyceum“ (Danės. g. 9) eksponuojamą parodą „Naujas etapas“ visi norintys gali išvysti iki lapkričio 30 d.

1 Comment

  1. Nelabai suprantu

    nors ir gražiai straipsnyje prirašyta, nematau didelio ryšio tarp licėjaus veiklos ir meno galerijos veiklos. Ar galerijoje bus eksponuojami licėjaus mokinių darbai, kiti kažkokie pasiekimai? Ar licėjaus mokiniai neturėtų susipažinti su įvairiais menais plačiąja prasme, lankant įvairius muziejus ir parodas, o ne vienoje galerijoje eksponuojamais įvairaus meistriškumo dailininkų kūriniais ? O gal Klaipėdos licėjus pradėjo orientuotis į menus, nors turime Klaipėdoje E.Balsio menų gimnaziją?
    Paaiškinkite, gal aš ko nors nesuprantu.

    Reply
    • Manau

      Klaipėdos licėjus padidino mokestį už mokslą, o kadangi turi VŠĮ statusą, vienintelė dalininkė niekaip negali pasiimti pelno. Tenka jungti fantaziją. Visa tai apmokama iš licėjaus veiklos, vadinasi, ir tėvų mokesčių. Meno galerija skirta vienam artimam dailininkui. O labdarai teikti turėtų būti skiriamos asmeninės, o ne įstaigos lėšos. Nes VšĮ Klaipėdos licėjus kaip įstaiga tikrai negali būti paramos teikėjas, jei turi paramos gavėjo statusą. Laimė, kad Jums kilo klausimas, kieno sąskaita tie platūs direktorės mastai.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Galerijoje Lyceum - „Jausmų koordinatės"

Klaipėdos „Galerija Lyceum” (Danės g. 9) pristato klaipėdietės akvarelistės, tapytojos Tatjanos Simanaitienės – Tasimos kūrybos parodą „Jausmų koordinatės“. Parodos atidarymas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Kultūra

Įnauguruoti pirmieji Japonų kalbos centro nariai

Klaipėdoje įvyko vienintelio Vakarų Lietuvoje Japonų kalbos centro pirmųjų narių inauguracijos ceremonija. Renginio dalyviai stebėjo išskirtinius meninius pasirodymus ir unikalią ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdos mokiniai kviečiami dalyvauti naujame kino festivalyje

Klaipėdos licėjus kviečia visų Klaipėdos miesto ir rajono mokyklų mokinius atskleisti savo kūrybiškumą ir dalyvauti naujame trumpų filmų festivalyje. Festivalio ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This