Vietos politikai susirūpino Universiteto ligoninės saugumu

Svarbu, Sveikata

Saugumas galimo karinio konflikto metu ir transporto eismas – apie šias temas iš esmės vyko diskusija pirmadienį Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetui pristačius Klaipėdos universiteto ligoninės (anksčiau – Klaipėdos universitetinės ligoninės) pastato Infekcinio skyriaus (4 korpuso) rekonstrukcijos projektinius pasiūlymus.

Artūro Šulco nuotr.

Rekonstrukcijos projektą pernai prieš Kalėdas užsakė Klaipėdos universiteto ligoninė, sudariusi 225,5 tūkstančio eurų vertės sutartį su UAB „Projektų ekspertai“. Šių metų rugsėjo pradžioje su šia bendrove pasirašytas antrasis papildomas susitarimas papildyti techninę užduotį, po kurio projektavimo kaina išaugo dar 20 tūkstančių eurų.

Šio ligoninės 4 korpuso rekonstrukcija buvo numatyta gerokai anksčiau nei įvyko dviejų uostamiesčio ir Palangos ligoninių sujungimas. Tuomet planuota, kad rekonstrukcijai prireiks apie 12 milijonų eurų. Pirmadienį komiteto posėdžio metu ligoninės atstovai teigė, kad tam prireiks 19 milijonų eurų. 

Jie sakė, jog ligoninei svarbiausia yra užtikrinti, kad rekonstruojant korpusą Nr. 4 darbų eiga būtų suderinta taip, kad statybos „nepaveiktų pagrindinių veiksnumo taškų”. Tai yra, kad rekonstrukcijos metu ligoninė dirbtų ir kertiniai jo skyriai veiktų be pertrūkių.

Medikai, klausydamiesi politikų pastabų dėl transporto eismo organizavimo, požeminių slėptuvių etc., teigė, kad turint daugiau lėšų objektas būtų projektuojamas kitaip.

„Ar apie slėptuvės yra galvojama?” – klausė komiteto pirmininkas Raimondas Tamošauskas. 

„Atsakysiu taip, kaip paklausėte – galvojame”, – pusiau rimtai, pusiau juokais atsakė prelegentas. – Kitoje Liepojos plento pusėje yra degalinė, jei į ją karinio konflikto metu pataikytų nors vienas geras sviedinys, kaip jūs manote, kiek pastatų nukentėtų?”

Paklaustas, ar nebandė ieškoti lėšų slėptuvėms įrengti arba atnaujinti esamus požeminius tunelius po ligoninių korpusais ir tarp jų, pranešėjas pasakojo, kad Sveikatos apsaugos ministerija rekomendavo tai aptarti su Krašto apsaugos ministerija, o ši, nors neatmeta tokios galimybės, bet mano, kad tam reikalingas atskiras projektavimas.

Esamus požemius, pasak medikų, esant reikalui galima naudoti ir dabar. Tačiau svarbiausia yra jiems užtikrinti atskirą energijos šaltinį ir vandens tiekimą.

Projektuotojai, daugiausia pastabų sulaukę dėl transporto eismo organizavimo aplink rekonstruojamą korpusą, sakė neturėję užduoties parengti atitinkamos schemos. Juolab kad tokia schema turėtų aprėpti visą ligoninių miestelį bei jo gretimybes.

Medikai patvirtino, kad tokių uždavinių projektuotojams nekėlė, „todėl, kad yra grynai ceitnote”, tai yra, stinga laiko.

Įgyvendinant šią rekonstrukciją, numatoma padidinti esamą vieno aukšto skubios pagalbos pastato dalį, pristatant papildomus du aukštus bei iš esmės rekonstruoti visus kitus pastatus. Visų korpusų lauko sienos bus apšiltinamos, įrengiama nauja fasado apdaila, keičiami langai, durys, apšiltinami stogai.

UAB „Projektų ekspertai“ vizualizacijos

A korpuso užstatymu esą siekiama papildyti ligoninės pastatų kompleksą, tvarkingai užbaigti pastatų užstatymo kompoziciją, siekiama vientiso užstatymo sprendimo, priestatą integruojant į esamą urbanistinę struktūrą. Ant stogo numatoma įrengti fotovoltinę saulės elektrinę.

Numatoma, kad automobiliai į sklypą pateks esamomis įvažomis iš Liepojos g. Projektuojamos automobilių aikštelės pacientams, lankytojams ir personalui. Parkavimo zonos nuo pastato bus atskirtos želdinių juostomis ir pėsčiųjų takais. Pagrindinis įėjimas ambulatoriniams pacientams numatomas vakarinėje pusėje, tarp B ir G korpusų. 

Sveikatos apsaugos ministerija rugpjūčio pabaigoje skelbė, kad 2025-aisiais duris atversiančiam šios ligoninės infekcinių ligų korpusui modernizuoti ir paslaugoms gerinti numatyta skirti kiek daugiau nei 20 mln. eurų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Keisis Klaipėdos universiteto ligoninės struktūra

Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) dalininkai – Klaipėdos universitetas ir Sveikatos apsaugos ministerija – patvirtino naują šios gydymo įstaigos struktūrą ir ...
2024-05-02
Skaityti daugiau

Sveikata

Užkalkėjusias kraujagysles plės nauju metodu 

Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) pradėtas taikyti naujas metodas užkalkėjusioms kraujagyslėms plėsti. Įstaiga įsigijo intravaskulinės litotripsijos aparatą, kuris bus pagalbininkas atkuriant ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This