Klaipėda nuskendo mero ir oligarchų žavesyje

Nuomonės

Jeigu išties visi rimtesni nauji savivaldybės dokumentai iš pradžių perduodami Vidmanto Dambrausko įmonių juristams įvertinti (kaip šnabždamasi užkulisiuose), tai reiškia, kad Liepų g. 11, 13 ir Dangės g. 17 užvaldė stambusis kapitalas. O STT ir kitos valstybės institucijos, turinčios užtikrinti jos saugumą, saldžiai miega žiemos miegu.

Artūro Šulco nuotr.

Antra niūri išvada, kuri peršasi praėjus pusmečiui po to, kai miestiečių valia prie miesto šturvalo stojo naujas meras, yra ta, kad savivaldybės taryba neturi stuburo ir tapo klusnia mero bei jį iškėlusių turčių valios vykdytoja. Nors turėtų būti atvirkščiai. Atvirumu, plačios diskusijos brandumu iki šiol garsėjusiai Klaipėdai tai nieko gero nežada. 

Ypač kai net opozicijos lyderis meiliai it šuniukas žiūri merui į akis. Kaip ir visa opozicija. Ką bekalbėti apie margą valdančiųjų ekipažą. Jie beveik viskam, kas vyksta, pritaria. Na, nebent papurkštauja dėl smulkmenų. Dėl akių…

Akivaizdu, kad Klaipėdos miesto taryba savanoriškai atiduoda bemaž visus išskirtinius piliečių savivaldos demokratinius instrumentus į vieno žmogaus – mero rankas. Ar tiems, kurie stovi už mero pusšešėlyje, nelabai ir slapstydamiesi?

Tai kam mums tokia taryba reikalinga? Kam ją maitinti?

Kita vertus, galima tik stebėtis bei žavėtis mero ir jį palaikančios komandos ryžtu: tokio nebuvo nuo 1990 metų. Ir tuomet su dideliu ryžtu bei entuziazmu buvo griaunama visa, kas sena, kas turėjo sąsajų su senąja sovietine santvarka. Ne visuomet tai buvo daroma racionaliai. Ir tai suprantama: į valdžią tada atėjo žmonės, neturėję nei patirties, nei supratimo apie savivaldą, demokratijos mechanizmus ir niuansus.

Dabartinė valdžia demokratijos principus žino. Ir niekina. Žino ir kaip jais manipuliuoti. Naujoji valdžia per pusmetį sublizgėjo masiškai atšaukdama anksčiau priimtus sprendimus, nekreipdama dėmesio į dalies visuomenės nuostabą, pasipiktinimą ir, galimai, taip daromą materialinę žalą. Apie dvasinius dalykus nerašau, nes pinigai tos kalbos nesupranta. 

Visada sakiau, kad Klaipėdos miesto savivaldybės administracijai sukrėtimas tikrai buvo reikalingas. Tačiau nūnai ją ištiko cunamis, varantis į neviltį ir naujo darbo paieškas geriausius specialistus. Kalbu ne apie tuos, kurie nuolat yra dėmesio centre, ne apie tranus, bet apie tuos šimtus tylių, kruopščių darbo bičių, kurios dirba nežiūrėdamos darbo valandų, kad savivaldos ratas kad ir sunkiai girgždėdamas suktųsi.

Labai norisi tikėti, kad mero ir jį iškėlusių bei finansavusių jėgų ryžtas viską (o ką į ką?) keisti duos pozityvius rezultatus. Labai. Turiu omenyje Klaipėdos miesto, o ne rajono gyventojus. Ne Vilniaus bei uosto šulus, ne vietos magnatus, o paprastus klaipėdiečius.

Mat, kad ir kaip ten bebuvę, kai išgirstu, jog miesto valdžia susitiko su rajono valdžia ką nors aptarti, man it įkyri musė sukirba klausimas: kam ta miesto valdžia atstovauja? Juk mūsiškė valdžia gyvena rajone, tai jiems ir atstovauja… Ar ne taip?

O  kas atstovauja mums? Gal opozicija? Bet, regis, didelė jos dalis – irgi rajoniniai. Ir tas naujos valdžios ryžtas tarnauti aplinkiniams kaimams ir stambiajam verslui labai jau atvirai matosi.

Ir labai norisi tikėti, kad klystu.

38 Comments

  1. Antanas

    O man patinka taryba, ypač ten du veikėjai, jų pasisakymų stilius rodo, kad esame visiškame intelekto dugne. O Vaitkus darbuojasi, matosi, kad miestas turi merą, apie rezultatus -po metų. Duokite pasėdžiuose tiems dviem vyrams pašnekėti, tiesiog leninas gyvenime :valstybę gali valdyti ir virėjos… Formuojasi nuomonė, kad rinkimai į savivaldybes galimai yra fikcija…

    Reply
  2. Auditorius

    Dambrausko verslą galima apibūdinti kaip sėdėjimą atn vamzdžio, dideliu pastangų dėti nereikėjo tik efektyviai krauti, prasidėjo ES sankcijos baigėsi ir verslas, nes užsidarė Baltarusija, tad iš to pono nesitikėkite didelio kūrybiškumo valdant. Ponas Vaitkus savo laiku būdamas uosto galva Dambrausko ir Tumos įmonėms padėjo sukurti geresne infrastruktūra krovai ir viskas čia butų gerai, jei šie veikejai nepradėtų ji remti ir kartu eiti į politika, nes tada tai parodė kaip mūsų mokesčių mokėtoju pinigai panaudoti kuriant sau politinį kapitalą. Ponas Vaitkus irgi labai primityvus meras, bijo kritikos, diskusijų, nes intelektualiai tam neturi gebėjimu, todėl ir pasamdė gražias mergaites dainuoti apie save, jis paprastai nori, kad butų pateiktas tik vienas sprendimas, nors įprastai, kad vadovui pateikiami skirtingi sprendimai ir jis priima ji tariantys su specialistais ir patarėjais.

    Reply
    • Dirbam ir nebesižudom

      Visada visus vadovus pasaulyje remia vienas ar kitas verslas. Ubagai valdžioje neatsiranda, ir ne tik dėl pinigų, o lyderio savybių neturėjimo… Nesižudykite nei dėl Dambrausko ar Udovickio, Tumos ar Kamarausko verslų, skaičiuodami jų pinigų ir nemiegodami naktimis! Šiai valdžiai priekaištų neturiu. Nes jie ne tik turtingi, bet dar ir atsakingai protingi…

  3. Mano subjektyvus matymas

    Klaipėdiečių dauguma yra glušiai ir visiški kaimai, ir jokiu liberalumu, laisve ir inciatyva čia niekada ir nekvepėjo. Buvo kuriamas mitas apie „liberalų miestą”. O tikrasis klaipėdiečių veidas atsiskleidė tada, kai vos neišsirinko meru glušiaus Žemaitaičio, ir tik per stebuklą jį pakeitė iš pareigų už aferas išspirtu Vaitkumi. Žodžiu, pakeitė šūdus į myžalus. Buvęs meras Grubliauskas irgi buvo karikatūra, ne meras. Jį damušė paskutinė žiema, kai vidury žiemos stipriau pasnigus gatvės nebuvo valomos išvis, meras užkalė ant savo pareigų gatavai.

    Reply
  4. Matau

    Jau iki to jie buvo oligarchai, tik dabar oligarchai su daugiau teisių.

    Reply
  5. Js

    Autoriaus stilius kiek aštrokas, bet esmė beveik tiksliai sudėliota. Mero ir jo koalicijos partnerių “žemaitaitininkų” prioritetai, tik pradėjus dirbti.
    1. Susiformavino viešųjų ryšių skyrių, kad pjaro netrūktų.
    2. Taryboje pasitvirtino pinigus – geresnei Volvo.
    3. Panaikino visuomenines tarybas ir viską pasiėmė į savo rankas, nes ekspertas 🙂
    4. Sustabdė N – projektų: Jūrininkų poliklinika, ledo arenos koncesija, Baltijos/Taikos techninio projekto rengimą, Girulių pliažo prieigų sutvarkymą, futbolo maniežo projektavimą ir t.t.
    5. Pats blogiausias dalykas, kad nieko patys nepradeda rimto, o juostas dar kuris laikas karpys, tik darbai bus ne jų.
    Deja, toks bendras vaizdas.

    Reply
    • Ivan

      Ius kažka žinot?

  6. Atsisakau

    Dėl Šulco rašliavų atsisakau Jūsų prenumeratos

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Ačiū, kad rėmėte, bet jei turite tokį požiūrį į nuomonės raišką, kurią garantuoja mūsų Konstitucija, tai gal net nevertėjo išlaidauti… Kiekvienas turi teisę į nuomonę – Artūras taip pat. Jis turi teisę ir į jos raišką, net jei ji nesutampa su mano. Todėl dienraščio pavadinime ir yra žodis „Atvira”, nes čia kiekvienas gali išsakyti tai, ką mano, tuo labiau apie valdžią.

    • Aš

      Aš kaip tik užsisakiau

  7. Dambrausko kaliausė

    Duskit, pavidolei – aš mokiausi – anksčiau juostelės privataus restorano atidaryme ir visur kitur kur tik kviesdavo, karpiau, bet dabar tobulėju – esu laisvai samdomas mūrininkas – tiesa – vėlgi tik simbolinis – tiek kiek leidžia oligarcho advokatai ir birūs kroviniai?

    Reply
  8. Lakštingala

    Šulcas negali nečiulbėti ?

    Reply
  9. Anonimas

    Juokiasi Klaipėdos voverės iš Šulco poezijos apie savivaldybėje dirbančius : ” „. Savivaldybėje trečdalį sudaro tranai, kuriuos pašalinus net nepasijustų. Iš privataus sektoriaus į savivaldybės kolektyvą įsiliejusios darbo bitės tyliai dūzgdamos džiaugiasi, kad visus darbus spėja nudirbti iki pietų, o likusį darbo laiką gali skirti sau, kas neretai būnantiems darbo vietoje kelia didelį nuovargį.

    Reply
    • Klaipėdietė

      Tikra teisybė didžioji dauguma ten nežino ką reiškia dirbti

  10. kalbama

    kad ponas
    Dambrauskas savivaldybėje duris koja atidarinėja, be jo sutikimo jokio potvarkio meras nepasirašo… Tai gal ponas Šulcas ir tiesą sako?

    Reply
    • Kalbama

      t.y. PLETKINAMA ? O jūs taip pat pletkinate ” teisybę ” ? Lygis , sakyčiau ” teisybės ieškotojų ” …fui….

    • Kojūkas

      Ale gerą fizinę formą reikia turėti, kad kojomis rankenas pasiekti ir dar kortelę į elektroninę spyną įkišti. Kaip jogas, brač, net pavydu.

  11. Opozicija

    Matau reiks vel seimo kontrolieriams skustis.pazadukas parkingu nesiruosia daryti

    Reply
  12. Miestietis

    Toks ilgas tekstas skundžiantis, koks meras oligarchų velnias, koks blogis, dar kažką dar kažką. Ir nei vieno fakto. Absoliučiai nieko. Nei vieno aiškaus įvardinto įvykio. Tik kažkokios vidinės autoriaus nuoskaudos ir aimanos „koks jam meras atrodo blogas ir korumpuotas”. Tai kreipkitės į STT, jei viskas Jums taip akivaizdu. Vietoje tokios tuščios rašliavos rašykite pareiškimą, bent laiką naudingiau imvestuosit, nei šitie verkšlenimai ir veblenimai.
    Atvira Klaipėda kryptingai tai rašinėja jau ilgą laiką. Baigiat nusivažiuot. Dar klausimas kas kieno kišenėje sėdi.

    Reply
    • Anonimas

      Sutinku

  13. Tiesa

    Liūdna tiesa, deja…

    Reply
    • ?

      tiesa tai , kad reikėjo jau seniai tikrinti įvairias sutartis ir t.t. ? Tada taip . Gal nebūtų tiek ” liberaliųjų darbų ” broko už kurį papildomai klaipėdiečiai dabar turės apsimokėti .

  14. Liberalo nevilties

    aimanos 🙂

    Reply
  15. Dovilė

    O man patiko straipsnelis. Atvirai ir svarbiausiai drąsiai, o ne kaip nors prisitaikėliškai, pasako problemas. Tik palaikymo, bijau, neturės. O jeigu viską valdys turčiai ( žinome, kaip Lietuvoje jais tampama), tada bus nekas.

    Reply
    • O aš manau , - pakvailinimas

      tų , kurie nežino nieko : nei kokie įstatymai savivaldoje įsigaliojo , kokie nauji pakeitimai ir kaip pasikeitė ” galios ” . Nežino NIEKO . Apie ką ” drąsiai ” rašo liberalas autorius ? Apie pletkus ? Iš teksto __Jeigu išties visi rimtesni nauji savivaldybės dokumentai iš pradžių perduodami Vidmanto Dambrausko įmonių juristams įvertinti (KAIP ŠNABŽDAMASI užkulisiuose), tai reiškia, kad Liepų g. 11, 13 ir Dangės g. 17 užvaldė stambusis kapitalas. ______ P.S. apie ką čia ? Aš suprantu apie prastoką valdininkų kompetenciją , kurią reikia patikrinti ? Prie ko stambus kapitalas ? ? Ar STT turi reaguoti į pletkus ? Niekai nieko nežinantiems ir tiek . Mano tokia nuomonė . Ką sugriovė naujai išrinktieji ? Ar vistik dirba pagal naują savivaldos įstatymą , kuris merui suteikia visiškai kitus įgaliojimus ? Liberalo aimanos ? Nevilties , nes klaipėdiečiai juos , buvusius , užmirš arba atsimins kaip nevykėlius .

    • Libertastui

      O aš, gyvenantis centrinėje miesto dalyje, manau, kad straipsnyje teisingai teigiama, jog Klaipėdos valdžios turčiai, gyvenantys rajone, visiškai nesirūpina gyvenančiais miesto centre : uoste ir toliau neribojama oro ir triukšmo tarša, birūs kroviniai lyg XIX a. kraunami atviru būdu, Manto g. greitis buvo nustatytas 30 km/h, bet naujieji jį atstatė į 50km/h, kas vėl atvėrė kelią lakstyti begalviams kelių gaideliams bei bepročiams be duslintuvų iki išnaktų gąsdinant miesto gyventojus. Dabrausko verslo partneriui ir berods Vaitkaus draugeliui Udovickiui pataikaujant Skulptūrų parke buvo panaikinta viena iš dviejų miesto centre buvusių laisvai prieinamaų krepšinio aikštelių .

  16. Štirlicas

    Be reikalo visą perskaičiau ? Ir anksčiau makaronų kabina. Pletkininkas liko. Pjauna žmones. Ir dar už tokį pletką dar gauni pinigų? ?

    Reply
  17. Rimas

    Seniai reikėjo tokio mero o dudoriaus su tokias padejejais kaip sulcas,visai nustekeno klaipeda liko visai uzduduota,

    Reply
    • Iš kur tiek spėlionių?

      Dvylika metų būtų tiesiog idelu? Atsipeikėkit! Proletariatas vėl rėkia:”turčiai valdo”!

  18. Nuomonė

    Džiaukimės, kad nors kažkas Klaipėdoje teisybę sako tiesiai, o tai „Vakarų ekspresas” matomai sėdi Klaipėdą užvaldžiusių oligarchų kišenėje, kartais išmesdamas kokį mero pagarbinimą, Klaipėdos laikraščiui Klapėdos reikalai „iki lemputės”. O mero troliai uoliai rašo jį garbinančius komentarus. Liūdnas vaizdelis…

    Reply
    • Prasivėdinkite

      su kažkokia neva ” teisybe ” ? Manau per daug dėmesio eiliniam negatyvui .

  19. Geriausia valdžia

    Artūrai, ko jau ko, o Jūsų nešališkumu neįtarsi. Geriausia dūdoriaus valdžia Jums buvo Grubliausko, net neabejojame. 12 metų, per kuriuos kaip kudakuojantis ir feisbuke už mūsų mokamą atlyginimą darbo metu rašinėjantis vicemeras prisidėjote prie neveikimo ir galutinio Klaipėdos virtimo bažnytkaimiu prie jūros. Tada jums nedirigavo oligarchai? Dirigavo, tik kiti, o jūs mitote iš jų rankos. Dabar mažų mažiausia neetiška puldinėti kitą valdžią. Sakyčiau, iki oligarchų jiems toli net vietiniu mastu. O jei savivaldybės karaliukams, nederinantiems dokumentų be ypatingo palankumo atsirado kontrė- tai tik į gera. Lieka tik tikėtis, kad taip , kaip buvo esant Grubliauskui ir Šulcui su savo šakalais valdžioje, Klaipėdoje daugiau nebus.

    Reply
    • Polikarpas

      Labai pritariu jūsų komentarui. Buvęs VICEMERAS (maždaug kaip viceprezidentas), būdamas vicemeru per dienų dienas ”sėdėdavo” facebooke, vicemeriavo facebooko pagalba. Sėdėjo šiltame, erdviame, Klaipėdos rotušės kabinete. Šalia visada buvo sekretotė su paruoštu skanios kavos puodeliu. Ech… buvo laikai…. O dabar? Tik akimirkos, rašinėjant įkyrius, nuobodžius, neįdomius, spygliškus, kvailus ”reportažus”. Linkiu taip ir toliau, jūsų skaitytojų ratas virs ne ratu, o mažu ”liberaliu” būreliu. Kaip ten Arūnas Valinskas sako: ATIA!

  20. Anonimas

    Dar viena savaitė su Stolco pedalais apie merą…

    Reply
  21. Vėl tik pletkai ?

    Jeigu išties visi rimtesni nauji savivaldybės dokumentai iš pradžių perduodami Vidmanto Dambrausko įmonių juristams įvertinti (kaip šnabždamasi užkulisiuose), tai reiškia, kad Liepų g. 11, 13 ir Dangės g. 17 užvaldė stambusis kapitalas.______P.S. pletkininkus niekinu ir jų nuomonė nedomina . Toliau neskaičiau . Fui….Pavydas kada lieki ” niekuo ” ?

    Reply
  22. Vincas

    Nemiega, nemiega Artūrai. O jai pamiršot šampano butelių dėžutę su pinigais pas liberalų vadą Masiulį? ??? ar nuo ko ten buvo dėžutė, brendžio? ??? Jūs tais laikais kokiai partijai priklausėt? Čia kaip tarybiniais laikais, mus STT iš….so, tai tegul du….na visus, Artūrai? Vat Jūsų liberalų tikrasis veidas, todėl už liberalus per šiuos rinkimus nebalsavau, ir tikrai Ačiū Jums Artūrai, ir daugiau niekada nebalsuosiu.

    Reply
    • T

      Nejuokinkit Vincai.

  23. Antausis balsuotojui

    Tai, ką išsirinko to ir verti žmonės.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Nerandi vietos automobiliui? Kreipkis ir gausi špygą*

Senolis Jonas iš Budelkiemio gatvės tapo savivaldybės reklamos auka. Žmogus kankinasi dėl to, kad daugiabučio kieme nėra vietos dviem jo ...
2024-05-04
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kirs 16 geros būklės medžių

Nepaisydamas savivaldybės Tarybos sprendimo meras Arvydas Vaitkus Klaipėdos miesto želdynų ir želdinių apsaugos, priežiūros ir tvarkymo komisijos pirmininku paskyrė ne ...
2024-05-04
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Laikraščių paslaugų pirkimo spektaklis baigėsi pagal scenarijų

Klaipėdos savivaldybės konkursus dėl jos informacijos skelbimo „laimėjo” tie, kuriems jų sąlygos ir buvo pritaikytos – dienraščiai „Klaipėda” ir „Vakarų ...
2024-05-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This