„Ištirpo, kaip druska į vandenį…“

Nuomonės

Rytas Staselis
2023-10-26

Komentarų: 0

Aptariant konfliktą Gazos ruože, kurį Izraelis pavadino karu prieš teroristų organizaciją „Hamas“, dera padėti tašką vienoje tarsi primirštoje istorijoje.

Jei prisimenate, prieš daugiau nei savaitę, Izraeliui pradėjus palestiniečių kontroliuojamo Gazos sektoriaus apšaudymą po „Hamas“ teroristų reido į Izraelio pietinius rajonus (tada, Izraelio pareigūnų teigimu, žuvo per 1400 izraeliečių ir apie 200 buvo pagrobta įkaitais), įvyko kone visas pasaulio medijas apskriejęs įvykis: Izraelio paleista raketa pataikė į didžiausią Gazoje krikščionių baptistų kontroliuojamą ligoninę „Al-Ahli“. Medijos platino kraupius vaizdus su gausybe aukų, sužeistųjų, kraujo klanais.

Remiantis palestiniečių administracijos Gazoje pranešimais mirgėte mirgėjo žinios, kad esą raketa nužudė maždaug 500 niekuo dėtų žmonių. Vėliau šis skaičius vis didėjo, kol jo aukščiausia reikšmė pasiekė 833.

Pasąmonė daugeliui kuždėjo: tokių pasekmių galėjo būti nebent tuo atveju, jei sprogimas būtų buvęs toks stiprus, kad toji ligoninė būtų visiškai sugriauta.

Izraelio atstovai, šiaip jau nelabai linkę bendradarbiauti su žurnalistais, šio tragiško incidento nekomentavo, tačiau kai kurie jų pažymėjo, kad ligoninė negalėjo būti jų kariuomenės taikinys, raketa esą galėjo atskristi iš to paties Gazos ruožo, paleista teroristų į Izraelio teritoriją,
tačiau nukrypusi nuo kurso ir smogusi civiliniam objektui.

Taigi, kas apie tą įvykį žinoma šiandien. Kairiosios pakraipos JAV medijų – dienraščio „The New York Times“ (NYT) ir TV kanalo CNN – žurnalistai atliko savo tyrimus ir gavo tam tikrų atsakymų iš jiems prieinamų šaltinių. Ko gero, jiems nepavyko sudėti visų taškų ant i, tačiau keletas aspektų yra išties įspūdingi.

Pirmiausia, rašo NYT, dabartinis anos atakos aukų skaičius, pasak „Hamas“ kontroliuojamos Gazos sveikatos apsaugos ministerijos, sumažėjo nuo 833 ligi 471. Tos pačios ministerijos atstovai atsisakė žurnalistams suteikti daugiau informacijos apie kurią nors iš 471 aukos. Smūgiui naudotos amunicijos pėdsakai dingo iš sprogimo vietos, todėl dabar neįmanoma įvertinti jos kilmės.

„Kylant papildomų klausimų dėl „Hamas“ teiginių, paaiškėjo, kad smūgio vieta buvo ligoninės automobilių stovėjimo aikštelė, o ne pati ligoninė“, – rašo tyrime NYT žurnalistai.

Paskutinis akcentas labai panašus į tai, kas buvo įtariama jau kitą dieną po incidento: raketa smogė į aikštelę prie ligoninės, o pati ligoninė yra beveik sveika.

Toliau – dar įdomiau. „Hamas“ pareigūnai atmetė NYT prašymus peržiūrėti bet kokius turimus įrodymus, kurie rodytų, kad amunicija pataikė į ligoninę ir teigė, kad ligoninė dabar yra „neatpažįstamai sugriauta“ Dar vienas Hamas pareigūnas – Ghazi Hamadas – telefono pokalbio su NYT metu pasakė, kad į ligoninę smogusios raketos likučiai „ištirpo it druska vandenyje“. Suprask – išgaravo nepalikę fizinių pėdsakų.

O Salama Maroof, „Hamas“ valdomos vyriausybės medijų biuro vadovė NYT ir CNN intencijas nurėžė galutinai: „Kas sakė, kad esame įpareigoti pateikti kiekvienos raketos žudančios mūsų žmones likučius?“ Svarbiausia gi sukelti globalią istoriją apie kraugerius žydus, ar ne?

Maždaug per tokią prizmę būtų galima vertinti visą informaciją apie konfliktą (karą), kuri plaukia iš palestiniečių šaltinių. Kita vertus, savo isteriška informacija apie sunaikintą ligoninę Gazoje „Hamas“ savo pasiekė: tarptautinis sąmyšis sukeltas, o apie išsamesnį NYT ir CNN tyrimą tingi užsiminti net lietuviško medijos. Dažnai pasigiriančios, kad kovoja su melagienomis ir mitologija.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Vladimiras Putinas laukte laukia mūsų signalo

Vis daugėja tekstų įtakingiausioje Europos žiniasklaidoje apie tai, kad europiečiai galėtų rimtai susiburti ir vis dėlto pasiųsti karinių pajėgų į ...
2024-05-01
Skaityti daugiau

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This