„Independence“ – jau 9-eri: ką kalba faktai?

Uostas ir jūra

Lygiai prieš devynerius metus, 2014-ųjų spalio 27 d., Klaipėdos uostą pasiekė suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) laivas-saugykla „Independence“. Kartu jis atplukdė ir energetinę nepriklausomybę Lietuvai bei tapo pavyzdžiu ne tik regionui, bet ir visai Europai. Po kelių metų – 2017 m. spalio 27-ąją – Klaipėdoje veiklą pradėjo ir Klaipėdos SGD paskirstymo stotis. Sukakties proga terminalo operatorė KN dalijasi devyniais įdomiais faktais apie SGD terminalą.

Martyno Vainoriaus nuotr.
Pirmasis plaukiojantis SGD terminalas regione

Suskystintųjų gamtinių dujų terminalas, kurį sudaro laivas-saugykla „Independence“, krantinė ir dujotiekio atšaka – pirmasis toks ne tik Baltijos regione, bet ir visoje Šiaurės Europoje, o bendrai Europoje – antrasis. Iki praėjusių metų, kai veiklą pradėjo SGD terminalas Suomijoje, Klaipėdos SGD terminalas buvo veikiantis šiauriausiai, atitinkamai yra pritaikytas veikti žiemos ir vasaros režimu, užtikrinant, kad sezoniškumas neturėtų įtakos sklandžiam SGD terminalo darbui.

Klaipėdos SGD terminalas yra vienas svarbiausių Lietuvos energetinį saugumą užtikrinančių objektų, kuris atvėrė galimybę importuoti gamtines dujas iš viso pasaulio ir taip leido išsivaduoti iš Rusijos dujų monopolio.

Pasiūlė išdujinimo paslaugą

Klaipėdos SGD terminalas buvo pirmasis Europoje, pasiūlęs išdujinimo paslaugą keliems skirtingiems terminalo naudotojams (angl. multi-user) ir pradėjęs dirbti kelių paslaugų klientams (multi-service) režimu.

Pagal iki tol nusistovėjusią industrijos praktiką, SGD terminalas dirbdavo tik su vienu klientu. Klaipėdoje taip pat buvo atlikta pirmoji praktiškai įgyvendinama nuolatinė perkrovos paslauga iš FSRU tipo terminalo į mažos apimties dujovežį, taip prisidedant prie mažos apimties SGD paslaugų rinkos plėtros.

Terminalu naudojasi penkios valstybės

SGD terminalu naudojasi ne tik Lietuvos, bet ir kitų Baltijos jūros regiono šalių – Lenkijos, Latvijos, Norvegijos ir Estijos – įmonės. Norą pasinaudoti terminalo pajėgumais yra išreiškusios ir įmonės iš tolimesnių Europos šalių.

Per šių metų pirmąjį pusmetį daugiau nei pusę pajamų SGD terminalas surinko iš užsienio klientų. Kiekviena SGD terminalu besinaudojanti įmonė moka išdujinimo paslaugos mokestį, kas leidžia terminalo eksploatacijos kaštus saugumo dedamojoje Lietuvoje sumažinti iki nulio.

Leidžia sutaupyti

Skaičiuojama, kad SGD terminalas Lietuvai kasmet leidžia sutaupyti iki 150 mln. eurų. Taip yra todėl, kad iki apsirūpinant gamtinėmis dujomis per SGD terminalą, Lietuva buvo priklausoma nuo Rusijos tiekiamų dujų, už kurias mokėjo vieną aukščiausių kainų Europoje – daugiau nei 30 proc. didesnę nei Vakarų Europos šalys.

Prie SGD terminalo kaštų išlaikymo proporcingai prisideda visi jo naudotojai regione – Lenkijos, Latvijos, Norvegijos ir Estijos bendrovės, – importuojančios dujas per infrastruktūrą Klaipėdoje. Tad šiandien galime drąsiai teigti, kad laiku priimtas sprendimas dėl terminalo veiklos Lietuvai jau atsipirko – ne tik finansiškai, bet ypač dėl energetinio saugumo.

Pradės veikti Lietuvos įstatymai

Šiuo metu SGD terminalo laivas-saugykla „Independence“ yra registruotas Singapūro laivų registre ir turi šios šalies vėliavą. Tai reiškia, kad laive galioja Singapūro įstatymai.

2024 m. pabaigoje pasibaigus nuomos sutarčiai ir Lietuvai perėmus laivą savo nuosavybėn bus iškelta Lietuvos trispalvė ir įsigalios mūsų šalies įstatymai.

Didžiausias krovinys – iš JAV

Iki šiol pats didžiausias dujų krovinys į SGD terminalą atkeliavo iš JAV – daugiau nei 165 tūkst. kubinių metrų dujų 2022 m. atgabeno dujovežis „Isabella“.

Dujomis gali aprūpinti visą Lietuvą

Esant poreikiui, „Independence“ laivas-saugykla gali visiškai užtikrinti Lietuvos dujų rinkos paklausą. Terminalas buvo statomas ir projektuojamas taip, kad net šalčiausią žiemos dieną Lietuvos vartotojus galėtų pilnai aprūpinti dujomis.

Skaičiuojama, kad maksimalus SGD terminalo nominalus pajėgumas yra 32 teravatvalandės (TWh) per metus, palyginimui, „Amber Grid“ duomenimis, 2022 m. Lietuvoje suvartotas dujų kiekis siekė 15,6 teravatvalandžių (TWh) dujų.

Išdujino 13,6 mlrd. kubinių metrų dujų

Laivas „Independence“ į Klaipėdos jūrų uostą įplaukė 2014 m. spalio 27 d., o SGD terminalas pradėjo veikti 2015 m. pradžioje.

Per beveik devynerius metus terminalas išdujino apie 13,6 mlrd. kubinių metrų dujų – maždaug tiek, kiek Baltijos šalys vidutiniškai sunaudoja per tris metus.

Sukurta vertės grandinė

2017 m. spalio 27 d. veiklą pradėjo Klaipėdos SGD paskirstymo stotis, taip užtikrindama SGD vertės grandinę Lietuvoje.

Nuo 2020 m. Klaipėdos SGD paskirstymo stoties pajėgumai buvo išnuomoti penkerių metų laikotarpiui Lenkijos koncernui „Orlen“. Dujos iš Klaipėdos SGD paskirstymo stoties gabenamos įmonėms Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje. Skaičiuojama, kad nuo Klaipėdos SGD paskirstymo stoties veiklos pradžios pakrauta virš 2800 SGD autocisternų ir priimta 50 dujovežių.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Palangiškė atlikėja Justė pataria jaunimui nebijoti rizikuoti

Kai baigus dvyliktą klasę palangiškei Justei teko rinktis savo ateities kelią, sudėtinga nebuvo. Vidinė nuojauta pakuždėjo, kur save realizuoti, tad ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Nuomonės

Atsargiai: kobrus.lt gelia kaip tikra kobra

„Vietoj siūlytos lininės suknelės įdėjo kinietišką su sintetika, prekė neatitinka tikrovės, ir pavadinimus įmonės keičia, nepatikima ir niekam nerekomenduoju. Grąžinti ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This