„Neptūno” byloje išrašytos didžiulės sąskaitos

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apygardos teismas penktadienį paskelbė nuosprendį dar 2021-ųjų vasarį pradėtoje nagrinėti baudžiamojoje byloje dėl teisėsaugos įžvelgtų nusikaltimų krepšinio klube „Neptūnas”.

Kaltinamaisiais šioje byloje buvo Klaipėdos „Neptūnui” vadovavęs Osvaldas Kurauskas, lenkas Arkadiusz Krygier ir buvęs Panevėžio „Lietkabelio” klubo vadovas Mantas Ignatavičius. 

Osvaldas Kurauskas sakė tikrai nesutinkantis su teismo verdiktu. Martyno Vainoriaus nuotr.

O. Kurauskas buvo kaltinamas pagal keturis Baudžiamojo kodekso straipsnius – didelės vertės svetimo turto iššvaistymu, apgaulingu apskaitos tvarkymu, neteisingu duomenų apie pajamas pateikimu ir dokumentų klastojimu. M. Ignatavičiui dar buvo pateikti kaltinimai dėl bendrininkavimo bei nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo. Analogiškų kaltinamų sulaukė ir Varšuvos gyventojas A. Krygier.

Kaltinamajame akte teigta, kad vadovaudamas „Neptūno” klubui O. Kurauskas sudarė fiktyvias sutartis su JAV registruota bendrove „Omega action” ir Estijoje registruota „Reval sport agency” dėl žaidėjų ir trenerių įvaizdžio teisių naudojimo.

Amerikoje registruotos bendrovės faktiniu vadovu buvo M. Ignatavičius, o „Reval sport agency” vadovavo A. Krygier. Joms bendrai buvo pervesta daugiau nei milijonas eurų. Vėliau dalį pinigų šios bendrovės pervesdavo į žaidėjų ir trenerių sąskaitas. Anot pareigūnų, dėl neteisėtų veiksmų ir mokesčių nesumokėjimo buvo padaryta daugiau nei 166 tūkst. eurų žala Mokesčių inspekcijai, daugiau nei 67 tūkst. eurų žala „Sodrai” bei 471 tūkst. eurų viršijanti žala „Neptūno” krepšinio klubui.

Kaltinimą šioje, dar pernai vasarį pradėtoje nagrinėti byloje palaikanti prokurorė Dalia Stonienė teismo prašė visus kaltinamuosius pasiųsti už grotų. Tiesa, ne visam bausmės laikotarpiui. O. Kurauskas, anot kaltintojos, yra vertas 3 metų laisvės atėmimo bausmės. Iš karto jis turėtų atlikti 1 metų bausmę, o likusios vykdymas turėtų būti atidėti 2 metams. Analogiškos bausmės prokurorė paprašė ir M. Ignatavičiui. Tuo metu A. Krygier prašyta skirti 2 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, numatant, kad iš karto reikia pasėdėti laisvės atėmimo įstaigoje pusę metų, o likusios bausmės vykdymas irgi galėtų būti atidėtas 2 metams.

Bylą išnagrinėjusi teisėja Aurelija Sadauskaitė paskelbė, jog visi vyrai pripažinti kaltais – tik M. Ignatavičius išteisintas dėl turto legalizavimo. Anot teismo, pinigų pervedimas iš vienos banko sąskaitos į kitas banko sąskaitas buvo pasirinktas ne siekiant įteisinti nusikalstamu būdu gautus pinigus, o juos užvaldyti.

O. Kurauskui teismas skyrė 600 MGL (22 596 Eur) baudą, M. Ignatavičiui, subendrinus su jau įsigaliojusiu Panevėžio teismo nuosprendžiu paskirta bausme irgi buvo „išrašyta“ tokia pati sąskaita. A. Krygier sulaukė per pusę mažesnės – 300 MGL dydžio – bausmės. Baudas vyrai turi sumokėti per 24 mėnesius nuo nuosprendžio įsigaliojimo dienos.

Teismas taip pat patenkino Mokesčių inspekcijos ir „Sodros“ civilinius ieškinius – „Neptūnas“ turės sumokėti atitinkamai 166,1 ir 65,9 tūkst. eurų. Pačiam klubui iš O. Kurausko ir M. Ignatavičiaus priteista solidariai atlyginti 378,5 tūkst. eurų, dar 92,8 tūkst. eurų O. Kurauskas turės atlyginti solidariai su lenku.

Anot teismo, O. Kurauskas nurodė įvairius renginius ir klubo sportinius pasiekimus, tačiau negalėjo paaiškinti, kaip konkrečiai prie to prisidėjo „Omega action“ ir „Reval sport agency“, kurioms jis pervedė pinigus. M. Ignatavičius ir A. Krygier, teismo vertinimu, taip pat negalėjo logiškai paaiškinti tokios schemos. Tad klubo mokėjimai, anot teismo, šioms įmonėms buvo be jokio pagrindo.

Nuosprendyje konstatuojama, kad nors O. Kurauskas ir teigė, kad klubo valdybos nariai žinojo apie tokias sudarytas sutartis ir pervedamus pinigus užsienio bendrovėms, tačiau tai savaime nereiškia, kad jo veiksmai buvo teisėti ir jis tinkamai atliko jam kaip klubo vadovui priskirtas pareigas.

Teismas pažymėjo, kad kaltinamieji pasirinko priešingą teisei veikimo būdą – ne mokėti mokesčius valstybei, o bet kokiu būdu jų išvengti, be pagrindo pervedant pinigus užsienio įmonėms, klastojant dokumentus, pagrindžiančius tokius pervedimus.

M. Ignatavičiaus ir Lenkijos piliečio veiksmus teismas kvalifikavo kaip padėjėjų, nes įrodymu visuma patvirtina jų žinojimą apie atliktų veiksmų
esmę.

Pasak teisėjos, skiriant bausmes buvo atsižvelgta į nuteistųjų asmenybes ir pasikeitusius įstatymus, kurie perkvalifikavo veikas ir baudas už jas.

Toks nuosprendis dar gali būti skundžiamas Apeliaciniam teismui. Gyvai jo išklausyti atėjęs O. Kurauskas sakė tikrai nesutinkantis su tokiu verdiktu, bet dėl skundimo dar tarsis su advokatu.

„Nematau čia jokios kaltės. Visi kartu dirbome, kartu darėme, sunku kažką ir pasakyti. Tikrai nesijaučiu nei kaltas, nei kažką. Taip dirbome, daugelis klubų Europoje, visam pasaulyje dirba su tais įvaizdžio kontraktais. Čia precedento neturintis reikalas Lietuvoj, tai pažiūrėsim, ką aukštesnės kompetencijos teismas nuspręs. <…> Neskubėkime gyventi, daug matėme ir kitų sporto bylų. Ir Mindaugo Balčiūno, ir kitų, kaip finišo tiesiojoje teisybė vis dėl to pamatė dienos šviesą. <…> Buvo ir auditas, ir patikrinimai, ir Mokesčių inspekcija buvo išsikvietusi, įvaizdžio kontraktai buvo pristatomi, mums niekas nedraudė, o kiekvienas verslo vadovas ar įstaigos vadovas siekia visais įmanomais būdais optimizuoti veiklą, kad ji būtų maksimaliai efektyvi siekiant tikslų. <…> Kaip mes dirbome žinojo institucijos ir turėjo visas galimybes neleisti mums taip dirbti pagal tokias sutartis“, – kalbėjo O. Kurauskas.

M. Ignatavičius nuosprendį išklausė nuotoliu, o A. Krygier prie posėdžio nesijungė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

„Neptūnas“ pralaimėjo autsaideriams

Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ komanda šeštadienio vakarą Klaipėdoje nutraukė net keturiolikos pralaimėjimų seriją Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“). Aurimo Jasilionio auklėtiniai rezultatu ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Sportas

„Neptūno“ pergalių seriją nutraukė kėdainiškiai

Klaipėdos „Neptūnas“ pirmadienio vakarą savo arenoje rezultatu 79:92 (26:24, 20:21, 12:20, 21:27) krito prieš Kėdainių „Nevėžį-Optibet“. Šeimininkai pirmieji truktelėjo į ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Sportas

„Neptūnas“ 50 minučių trileryje įveikė „Žalgirį“

Įsibėgėjusio Klaipėdos „Neptūno“ įspūdingo grožio trileryje, trukusiame 50 minučių, trečiadienį nesustabdė ir Kauno „Žalgiris“. Georgios Vovoro kariauna gausiai susirinkusių uostamiesčio ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This