Į Neringą atgabenti maisto atliekų surinkimo konteineriai

Regionas

Praėjusią savaitę į Kuršių neriją atgabenta 40 antžeminių konteinerių, kurie bus naudojami maisto atliekų surinkimui iš Neringos savivaldybės gyventojų. Skirtingai nei kituose miestuose, Neringa maisto atliekų rūšiavimui pasirinko ne individualius konteinerius, o kolektyvinius, kuriuos ketinama pastatyti viešose Nidos, Juodkrantės ir kitų miestelių vietose. Jais naudosis tiek individualių namų savininkai, tiek daugiabučių gyventojai bei kurorto svečiai.

„Neringos specifika tokia, jog individualių namų kiemai yra maži, pritaikyti turizmo reikmėms ir negadinant vaizdo maisto rūšiavimo konteinerius įkomponuoti pavyktų ne visur. O kita ne mažiau svarbi mūsų pasirinkimo priežastis, jog maisto atliekų infrastruktūra turi būti nesunkiai randama bei prieinama Neringos kurorto svečiams, poilsiautojams, kurie sugeneruoja netgi didesnius atliekų srautus nei vietiniai gyventojai“, – pranešime cituojamas Darius Jasaitis, Neringos meras.

Šiuo metu kurorto savivaldybės specialistai ruošia konteinerių išdėstymo schemą, pagal kurią vežėjas prieš pradedant maisto rūšiavimą Neringoje konteinerius sustatys į nurodytas vietas. Tai bus standartinio dydžio 1,1 kub. m talpos plastikiniai stumdomi konteineriai rudu dangčiu.

Maisto rūšiavimo būdas bus analogiškas, kaip ir komunalinių atliekų: gyventojai namie į šiukšliadėžę įsiklos plastikinį maišelį, o jį pripildžius maisto likučių turės užrišti ir išmesti į konteinerį rudu dangčiu.

Iš Kuršių nerijos gyventojų maisto atliekos bus gabenamos į Dumpių regioninį sąvartyną. Čia Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) stato apdorojimo cechą. Maisto atliekos specialiais įrenginiais bus perrūšiuojamos, atskiriamos nuo pakuočių ir paruošiamos perdirbimui. Vėliau apdorotas maisto atliekas pasiims jų perdirbėjai.

Šiuo metu Lietuvoje veikia bent keletas jėgainių, kuriose biologiškai skaidžios atliekos – maisto likučiai, nuotekų dumblas, galvijų mėšlas – pūdomi uždaro tipo talpose. Iš jų išgaunamos biodujos panaudojamos energijos gamybai, o likusi masė perdirbama į derlingą kompostą.

Neringos ir Klaipėdos miesto maisto atliekų rūšiavimo sistemos kūrimo darbus administruoja ir koordinuoja KRATC, o projektas „Maisto atliekų apdorojimo infrastruktūros sukūrimas Klaipėdos RATC“ finansuojamas Europos Sąjungos Sanglaudos fondo ir bendrovės lėšomis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vykstantiems į „Žiobrines“ Neringoje - įvažiavimo lengvata

Šį savaitgalį Neringa organizuoja „Žiobrines“ ir kviečia leistis į kulinarinę kelionę po Kuršių neriją. Čia bus kepami ypatingai paruošti, ant ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

ELTA

Nidoje žada statyti uždarus teniso kortus

Nidoje planuojama statyti uždarą sporto centrą, pirmadienį pranešė Neringos savivaldybė. „Matome didžiulį poreikį patalpų, kuriose būtų galima aktyviai sportuoti šaltuoju ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Neringos merą ir savivaldybės įmonės direktorių siekęs papirkti verslininkas nuteistas pagrįstai

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, atmetė teisiamojo 49-erių verslininko Tomo Petro Radiko iš Panevėžio apeliacinį skundą ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This