Petras Gražulis į apkaltos komisijos klausimus neatsakė

ELTA

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė (ELTA)
2023-10-31

Komentarų: 0

Dėl Gargžduose išrinkto parlamentaro Petro Gražulio teisinės neliečiamybės spręsianti Seimo sudaryta tyrimo komisija antradienio vykusio posėdžio metu išklausė prokurorų argumentus. Jų teigimu, ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys rodo, jog parlamentaro pasisakymai LGBT+ bendruomenės atžvilgiu buvo padaryti sąmoningai. Pats P. Gražulis taip pat buvo trumpam užsukęs į posėdį, tačiau į komisijos narių klausimus atsakyti atsisakė.

Petras Gražulis. Martyno Vainoriaus nuotr.

Vilniaus apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Jurgita Jasiūnienė posėdžio metu teigė, kad P. Gražulio pasisakymai buvo nukreipti ne tik į konkrečius asmenis, bet ir į visą LGBT+ bendruomenę.

„Tyrimo metu nustatyta, kad Seimo nario P. Gražulio pasisakymai buvo nukreipti į tam tikrą asmenų grupę ir atskirus asmenis“, – posėdžio metu sakė J. Jasiūnienė.

Šiame ikiteisminiame tyrime, pasak prokurorės, yra gautos net trys specialiosios lingvistinės išvados, lingvistiniai tyrimai, kuriuose išanalizuota, kurios frazės yra žeminančios visą asmenų grupę.

„Pederastai, išsigimę, iškrypę, lytiniu būdu užkrečiamų ligų, infekcijų platintojai“ – tokiomis frazėmis yra žeminama ir niekiama būtent žmonių grupė“, – sakė prokurorė.

JI paaiškino ir tai, kodėl P. Gražulio pasisakymai apie LGBT+ bendruomenę, prokuratūros nuomone, nebuvo spontaniškas proveržis.

„Seimo narys P. Gražulis savo nuomonę išsakė viešai Seimo koridoriuje, transliuojant televizijų kameroms ir turėjo suvokti, ką kalba ir kokioje vietoje kalba“, – sakė J. Jasiūnienė.

„Yra tokie duomenys, pareiškimuose netgi parašyta pareiškėjų, kad po transliavimo, kai jo pasisakymą ištransliavo televizijos, socialiniai tinklai, jis savo socialiniame tinkle pasidalino savo vaizdo įrašu, pasirodydamas, kaip gerai padarė. Tai, aš manau, kad tai nebuvo kažkoks spontaniškas kažkoks proveržis“, – taip pat pažymėjo ji.

J. Jasiūnienė informavo, kad ikiteisminiame tyrime nukentėjusiais yra pripažinti 5 fiziniai asmenys. Pasak jos, nukentėjusieji yra patyrę moralinę žalą, tačiau kol kas civilinių ieškinių nėra pateikę.

Posėdyje dalyvavęs Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Justas Laucius paaiškino, kodėl P. Gražuliui norima pritaikyti griežtesnę atsakomybę nei, pavyzdžiui, Seime šurmulį sukėlusiam komikui Olegui Šurajevui.

„Žmogus, tapęs politiku, atsiveria kritikai, kuri agresyvi, atakuojanti, nemaloni, įžeidi. (…) Tas atsivėrimas yra tuo didesnis, kuo žmogaus, kuris dalyvauja politikoje, kaip politiko statusas ir pareigos yra aukštesnės– komisijos posėdžio metu Justas Laucius

„Matyt, tai galėjo lemti tam tikrą kitokį teisinį vertinimą ir lengvesnės negu baudžiamoji atsakomybė jūsų paminėtam asmeniui“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę generalinė prokurorė Nida Grunskienė Seimui pristatė savo kreipimąsi dėl parlamentaro P. Gražulio teisinės neliečiamybės panaikinimo. Seimas sudarė komisiją, kuri aiškinsis šią situaciją, o išvadą turės pateikti iki lapkričio 7 d.

Šis ikiteisminis tyrimas pradėtas po praėjusių metų gegužę parlamente užfiksuotų Seimo nario P. Gražulio pasisakymų apie homoseksualius asmenis. Seimas tąkart svarstė įstatymų projektus, kuriais siekiama reguliuoti kartu gyvenančių nesusituokusių asmenų santykius.

Po pateikimo Seimui pritarus įstatymo projektams, P. Gražulis Seime priėjo prie LGBT bendruomenės atstovų ir ėmė kalbėti apie „homoseksualizmą, pederastiją, apie platinamas venerines ligas“.

„Ir su avimis, ir lavonais, su vaikais, su vyrais. Paskaitykit Šventąjį Raštą, čia iškrypimas. (…) Jūs esate išsigimęs. Dievas sukūrė vyrą ir moterį“, – kreipdamasis į LGBT atstovus kalbėjo P. Gražulis.

                                                                                                                 Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Petras Gražulis vadovaus Donaldo Trumpo rinkiminiam štabui Lietuvoje

Iš Seimo narių per apkaltą pašalintas Gargžduose išrinktas Petras Gražulis praneša kartu su Amerikos lietuvių bendruomene, remiančia kandidato į JAV ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Vaiko teisių gynėjai susitiko su P. Gražuliu ir jo dukra dėl dalyvavimo „Auksiniuose svogūnuose“

Buvęs Seimo narys Petras Gražulis pirmadienį Palangoje su dukra lankėsi pas vaiko teisių apsaugos specialistus. Kaip nurodo Vaiko teisių apsaugos ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Politika

Teismas atmetė P. Gražulio skundą dėl jo registravimo kandidatu prezidento rinkimuose

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį atmetė Petro Gražulio skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo, kuriuo buvo atsisakyta jį ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This