Kova su potvyniais: trejiems metams – devyni milijonai

Miestas, Svarbu

Rugpjūčio pradžioje po Klaipėdos gatves apsėmusios stichinės liūties uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus tikino, jog būtina parengti ilgalaikį veiksmų planą, kuris padėtų tokių atvejų išvengti ateityje. Pirmadienio rytą surengtos spaudos konferencijos metu jis ir savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vandens“ vadovas Benitas Jonikas pristatė, ką ketinama padaryti iki 2027-ųjų pabaigos.

Pasak mero, bus siekiama, kad prie 9 mln. eurų vertės projektų prisidėtų ir Klaipėdos rajonas, nes nemažai lietaus nuotekų į miestą esą atiteka ir iš pastarojo teritorijos.

A. Vaitkus priminė, kad iš daugmaž 360 km ilgio nuotekų tinklų mieste vis dar yra inventorizuota tik apie pusė.

„30 metų nebuvo nei modernizuojama, nei tinkamai prižiūrima. 75 procentai yra senesni nei 30 metų tinklai, kai kurių būklė net avarinė. Yra 46 kritiniai taškai, kurių ilgis – apie 9 kilometrai“, – kalbėjo miesto vadovas.

Anot B. Joniko, iki 2027 m. numatoma investuoti per 9 mln. eurų – 2,1 mln. eurų sudarytų savivaldybės, 7 mln. – įmonės lėšos.

Įmonė dar balandį buvo skelbusi, jog atliko hidraulinį modeliavimą didžiausiame miesto paviršinių nuotekų baseine Nr. 8, kuris aprėpia 524 hektarų teritoriją pietinėje miesto dalyje nuo Baltijos pr. iki Smiltelės gatvės. Pasak „Klaipėdos vandens“ vadovo, čia reikėtų atjungti Debreceno gatvės tinklus nuo Taikos prospekto, suprojektuoti siurblinę.

„Ateityje analogišką hidraulinį modeliavimą planuojama atlikti ir kituose miesto baseinuose“, – teigė AB „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius.

B. Jonikas teigė, jog mieste vis dar yra kiemų ir teritorijų, neturinčių paviršinių nuotekų tinklų. Kasmet tikimasi nutiesti po puskiloemtrų tokių tinklų. Atitinkami darbai jau vykdomi Skerdyklos gatvėje – čia nauji tinklai esą reikšmingai padės Mokyklos gatvės viadukui. 100 m tinklų tiesiama Vytauto gatvėje,  jau projektuojami tinklai Ryšininkų, Balandžių, Jaunystės, Žuvėdrų tako, Paryžiaus komunos gatvėse, vyksta konkursai dėl tinklų projektavimo Danės, Liepų, Kuršių gatvėse. Kitąmet Danės gatvėje numatoma įrengti ir tris papildomus vandens išleidėjus.

Kasmet planuojama atnaujinti po kilometrą prastos būklės paviršinių lietaus nuotekų tinklų, investuojant apie 400 tūkst. eurų. Šiuo metu darbai jau atliekami Baltijos prospekte, Debreceno gatvėje ir Taikos prospekte esančiuose kiemuose.

Pasak A. Vaitkaus, per paskutinį potvynį vanduo iš po Herkaus Manto gatvės viaduko nebuvo išpumpuojamas beveik dvi valandas, nes trenkęs žaibas buvo sugadinęs elektros sistemą. Siekiant išvengti tokių incidentų „Klaipėdos vanduo“ kitąmet numato siurblinės elektros automatikos skydų iškėlimo, pačios siurblinės atnaujinimo, siurblių našumo didinimo darbus, taip pat gali būti įrengtas alternatyvus energijos šaltinis.

„Šis viadukas yra 6,5 metro žemiau jūros lygio, tad čia subėga visi aplinkiniai vandenys“, – akcentavo B. Jonikas.

Likusius miesto tinklus tikimasi inventorizuoti ir perimti į įmonės balansą per 2024-2025 metus.

A. Vaitkus savo ruožtu informavo, jog bus siekiama pradėti derybas su rajonu, nes esą nemaži kiekiai lietaus iš ten patenka į miesto tinklus ties vadinamuoju Tilžės gatvės trikampiu.

Kaip vieną iš finansavimų šaltinių tiek miestas, tiek „Klaipėdos vanduo“ mato ir „Grigeo Klaipėda“ kompensaciją už Kuršių marioms padarytą žalą, tačiau tam dar esą turi pritarti Aplinkos ministerija.

Pasak B. Joniko, šiemet jo vadovaujama įmonė už paviršinių nuotekų tvarkymą turėtų gauti apie 1,2 mln. eurų pajamų. Taip pat numatomoms investicijoms kaupiami amortizaciniai atskaitymai. Juridinių asmenų mokamai kainai artimiausiu metu reikšmingos įtakos tokios investicijos esą neturėtų, kitąmet tarifas gali didėti tik 1-2 centais. Gyventojų apmokestinti už tokias nuotekas neleidžia teisės aktai.

Kaip būtina priemonė matomas ir tinkamas nuotekų tinklų grotelių valymas. Anot mero, tai būtų galima užtikrinti numatant automobilių stovėjimą padieniui vis kitose gatvės pusėse.

Paklaustas, kada dirbant tokiais tempais galima tikėtis sutvarkyti visus miesto lietaus nuotekų tinklus, A. Vaitkus nesiryžo prognozuoti.

„Inventorizavimas jau daromas keletą metų. 30 metų netvarkytas sistemas sutvarkyti per du-tris metus nėra šansų“ – sakė Klaipėdos vadovas.

12 Comments

  1. Už lietaus nuotekas mokame

    Nu , kad sąskaitose yra trys „lietaus nuotekos” eilutės

    Reply
  2. Na dar medalį užkabinkit....

    Nieko panašaus, niekas nedirba:
    Palei Laukininkų g. žolę nupjovė, bet nesušlavė, palijo ir ties 2 namu potvynis gavosi, po kelių savaičių dar ir lapų prikrito jų taip pat nesurinko, užkišo groteles ir vėl toje pačioje vietoje „stichija”. Tai va pinigai į balą. Nematau skirtumo tarp buvusio ir dabartinio potvynių tik padaugėjo 🙂

    Reply
    • Negali būti ? :)

      Jūs iki šiol galvojate , kad žolę pjauna merai , o ne namo administratoriai ? ? Užjaučiu , o gal jums medalį užkabinti – ” nieko nežinantis ” ?

    • Na dar medalį užkabinkit....

      Deja veją šalia gatvės prižiūri miesto komunalininkai, kurie už prastai atliktą darbą dar papildomai pasiprašo pinigėlių ir į ausis „arbatos pripila” apie neva prastą lietaus kanalizacijų būklę. Jei taip ir toliau, tai greit pamatysim gatvę šluojantį.

    • Negali būti ? :)

      Drįstu ginčytis , nes mačiau kaip kruopščiai pjovė žolę , apėjo krūmus , medžius . Dar niekada taip neprižiūrėjo ….?Matau kaip pučia lapus ar bando šluoti , o kas dėl lietaus kanalizacijos būklės , tai panašu ji tikrai prasta . Lapai rudenį krenta nuolat . Pašlavei ir vėl jų yra , komunalininkai ne tik jūsų gatvę valo ? Ar jūs norite privataus , tik jūsų gatvės prižiūrėtojo ?

    • Na dar medalį užkabinkit....

      Aha taip „rūpestingai” Vingio g. (Vyturio st.) naujai pasodintiems medeliams žolės aukštyje prapjovė žievę, visą vasarą jau buvo be lapų. Dabar teks atsodinti, o kas mokės? o gi švenčiausioji savivaldybė – mes mokesčių mokėtojai.

    • Negali būti ? :)

      Vistik medalio jūs nusipelnėte ? Tai medžiai be lapų , tai lapų nešluoja ? Visada yra išeitis : eini ir padarai geriau . Sėkmės .

  3. Dv

    Nieko gero jis nevykdo ir jokios naudos neatneša, pasakas seka ir tiek. Rašote liberalus cinizmas, bet pats nesuprantate ar nenorite suprasti, kad visi eks. liberalai pas merą valdančiojoje koalicijoje. Makūnas ilgametis Klp vandenų vadovas, Grubliauskas, Taraškevičius, Raugelė, Cesiulis ar dar tęsti?

    Reply
    • Liberalus cinizmas ...

      Prie mero Vaitkaus savivaldybės įmonė pradėjo dirbti 🙂 __Pirmadienį vadovas savivaldybėje pristatė darbų planą iki 2027 metų. Tarp pirminių darbų – likusios dalies tinklų inventorizavimas, kadastrinių bylų parengimas.Antrasis planas – kasmet investuoti į rekonstrukciją blogos būklės tinklų, įmonė numačiusi apie 400 tūkstančių eurų investicijas kasmet. Tinklų būklė įvairi, kai kurie yra avarinės būklės, kai kurie prastos – suaugusios medžių šaknys, gruntas“, – sakė B. Jonikas. ________ P.S. o kas dėl buvusiųjų liberalų , man raktinis žodis – buvę ! Ir senokai 🙂 Matyt susiprato ? ?Tai ne prieš rinkimus „socialdemokratais „tapę liberalieji Grubliauskas su Cesiuliu . Aš puikiai žinau visus Klaipėdos politikus , nesijaudinkite . Konservatorius Petrošius taip pat kadencijos metu perbėgo nuo liberaliųjų pas konservatorius . Apie ” konservatorių ” Razbadauską galima rašyti ” partinių kelionių ” knygą . Deja , juos į miesto tarybą renka klaipėdiečiai , o aš turiu savo nuomonę apie tokius politikus .

  4. Liberalus cinizmas ...

    30 metų nebuvo nei modernizuojama, nei tinkamai prižiūrima. 75 procentai yra senesni nei 30 metų tinklai, kai kurių būklė net avarinė. Yra 46 kritiniai taškai, kurių ilgis – apie 9 kilometrai“, – kalbėjo miesto vadovas _____Inventorizavimas jau daromas keletą metų. 30 metų netvarkytas sistemas sutvarkyti per du-tris metus nėra šansų“ – sakė Klaipėdos vadovas. _______ P.S. pagaliau ir Klaipėdai pasisekė su meru . Sėkmės , nes po liberaliųjų valdymo darbų …tiek ir tiek . 30 metų Klaipėdoje vyko liberalus ” proveržis ” ? Fui…

    Reply
    • Dv

      Nors tiek, vis geriau nors kažką, tik po to ar tikrai nieko nesustabdys.

    • Liberalus cinizmas ...

      Naujai išrinktas meras ir jo komanda vykdo tuos darbus , kurie klaipėdiečiams atneš realią naudą , o tų , kurių nauda klaipėdiečiams abejotina , mano nuomone , ir nereikia ? Ar jūs už mūsų biudžeto pašvaistymą ir asmeninį kai kurių turtėjimą ?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This