P. Gražulis lieka nuteistas dėl „Judex” koldūnų (papildyta parlamentaro komentaru)

ELTA

Gytis Pankūnas (ELTA)
2023-11-07

Komentarų: 0

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antradienį atmetė dėl piktnaudžiavimo nuteisto Seimo nario Petro Gražulio skundą.

Parlamentaras LAT apskundė praėjusių metų birželio 30 d. Apeliacinio teismo sprendimą, kuriuo paliktas galioti žemesnės instancijos nuosprendis. Juo P. Gražulis pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo ir jam skirta 15 tūkst. eurų bauda. Kasaciniu skundu politikas prašė LAT panaikinti apkaltinamąjį nuosprendį ir jį išteisinti. Prokuratūra prašė LAT atmesti P. Gražulio skundą ir palikti galioti apkaltinamąjį nuosprendį parlamentaro atžvilgiu. 

Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.

ELTA primena, kad 2022 m. kovą Vilniaus apygardos teismas Seimo narys P. Gražulį pripažinto kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Byloje nustatyta, kad veikdamas privataus juridinio asmens, t. y. UAB „Judex“ interesais, jis neleistinai kišosi į valstybės tarnautojų veiklą Lietuvoje ir Rusijoje, skatindamas juos nesilaikyti teisės aktų reikalavimų bei atlikti neteisėtus veiksmus, taip pat naudojosi šios bendrovės jam suteiktomis lėšomis. Teismo teigimu, tokiais veiksmais P. Gražulis diskreditavo Seimą, sumenkino Seimo nario vardą, valstybės politiko patikimumą ir prestižą ir taip padarė didelę neturtinę žalą valstybei. Populiariai ši byla buvo vadinama „Judex” koldūnais, kadangi bendrovė gamina šaldytus produktus, tarp jų – ir koldūnus.

2022 m. birželį Apeliacinis teismas atmetė P. Gražulio skundą ir paliko galioti Vilniaus apygardos teismo nutartį. Dėl šio teismo sprendimo P. Gražulis galėjo netekti parlamentaro mandato, mat šis nuosprendis, kaip nurodoma Seimo statute, galėtų tapti pagrindu pradėti apkaltą parlamentarui. Tačiau parlamente nutarta šiuo atveju laukti LAT verdikto.

 „Džiaugiuosi, kad mane trypia iki galo, bet viduje esu nekaltas. Kad bilietus nupirko mano sekretorė ir po to teisme liudija, kad visi pinigai grąžinti, taip pat įmonės į kasą įnešti… Ir sako, kad aš kaltas. Tai – politinis susidorojimas. Aš kitaip nevertinu šitų teismų sprendimų. Lietuvoje teisingumas bankrutavęs“, – antradienį žurnalistams sakė P. Gražulis, išgirdęs LAT sprendimą atmesti jo skundą byloje dėl piktnaudžiavimo.

Parlamentaras antradienį žurnalistams teisme sakė, kad teismo jam skirtą 15 tūkst eurų baudą jau yra sumokėjęs.

„Jau sumokėta. Žmonės aukojo ir sumokėjau. Taip, žmonės aukojo, giminaičiai daugiausiai“, – pažymėjo P. Gražulis.

Šiuo metu parlamente P. Gražuliui jau inicijuota apkalta ir kitu klausimu – įtariama, kad jis galėjo balsuoti už kitą Seimo narį, socdemą Liną Jonauską, taip pažeisdamas Konstituciją ir sulaužydamas Seimo nario priesaiką. Šiuo metu šiuo klausimu laukiama Konstitucinio Teismo išvados.

Seimui antradienį taip pat bus pristatytas pasiūlymas panaikinti parlamentaro P. Gražulio teisinę neliečiamybę ir leisti jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl nepagarbių pasisakymų LGBT asmenų atžvilgiu. Tyrimo komisija pirmadienį nusprendė siūlyti parlamento nariams tenkinti generalinės prokurorės Nidos Grunskienės prašymą naikinti parlamentaro P. Gražulio teisinį imunitetą.

                                                                                                                                             Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Politika

Petras Gražulis vadovaus Donaldo Trumpo rinkiminiam štabui Lietuvoje

Iš Seimo narių per apkaltą pašalintas Gargžduose išrinktas Petras Gražulis praneša kartu su Amerikos lietuvių bendruomene, remiančia kandidato į JAV ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Arvydas Pocius vadovaus Seimo komitetui

Seimas antradienį apsisprendė buvusį kariuomenės vadą, Klaipėdoje išrinktą konservatorių Arvydą Pocių skirti Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininku. Už ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This