KT pradėjus nagrinėti P. Gražulio apkaltos bylą, parlamentaras paliko posėdį

ELTA

Augustė Lyberytė, Viktorija Smirnovaitė (ELTA)
2023-11-08

Komentarų: 0

Trečiadienį Konstituciniam Teismui (KT) pradėjus nagrinėti Seimo nario Petro Gražulio apkaltos bylą, pastarasis paliko posėdį jam nesibaigus. Parlamentaras nurodė teisėjams pasakęs viską, ką galėjo. O klausytis, pasak jo, „konservatorių marazmo“ neketinantis.

Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

„Aš viską pasakiau. Yra mano parašytas atsiliepimas raštu. Man klausytis šito marazmo, tų konservatorių… Tikrai nenoriu. Tegul jie nagrinėja šį didžiausią Lietuvoje nusikaltimą“, – trečiadienį žurnalistams teigė P. Gražulis, palikęs KT posėdį prieš prasidedant liudytojų apklausai.

P. Gražulis nurodė, kad nusprendė palikti KT posėdį ir dėl to, nes ši byla, anot politiko, kompromituoja patį teismą. Jeigu KT būtų įvertinę ir atskirąją Seimo opozicijos nuomonę dėl jo apkaltos, tęsė P. Gražulis, byla nė nebūtų pasiekusi teismo salės.

„Mano giliu įsitikinimu, tai kompromituoja patį Konstitucinį Teismą“, – nurodė P. Gražulis.

Parlamentaras teismo salėje pasirodė be advokato ir neneigė galėjęs suklysti bei balsuoti už kitą Seimo narį. Visgi jis kartojo konkrečių balsavimo aplinkybių nepamenantis.

„Galbūt netyčia ir pabalsavau. Bet ar jūs neskaitėte teismo ekspertų? Jie nenustatė, kokius veiksmus atlikau. Ko dar reikia? Ar tai didžiausias nusikaltimas, vertas apkaltos? Dėl to Seimo narys 10 metų neturės teisės būti renkamas? Kur mes gyvename, jūs man pasakykite?“ – kėlė klausimus jis.

Išklausęs P. Gražulį bei kitus posėdyje dalyvavusius liudininkus, KT išvadą dėl apkaltos turėtų parengti per mėnesį.

Posėdyje be politiko, kuriam gresia netekti Seimo nario mandato, dalyvavo ir konservatorius Andrius Vyšniauskas. Jis pasisakė kaip pareiškėjo – Seimo – atstovas.

„Deja, turiu šią kalbą pradėti atsiprašymu už mūsų Seimą. Atsiprašymu už tai, kad jūs turite ir vėl imtis bylos, kurioje figūruoja Seimo narys, šiurkščiai sulaužęs priesaiką ir pažeidęs Konstituciją. (…) Kreipiuosi į jus, prašydamas padėti atkurti Seimo reputaciją, kurią savo veiksmais sutrypė Petras Gražulis, – teigė A. Vyšniauskas. – Petras Gražulis balsavo už Liną Jonauską, šiam nematant. (…) P. Gražulis pripažino galėjęs netyčia pabalsuoti už Seimo narį L. Jonauską“.

Parlamentaras taip pat pažymėjo, kad P. Gražulis jau anksčiau yra minėjęs, kad, skubėdamas į vieną balsavimą, yra prisėdęs ne į savo vietą plenarinių posėdžių salėje ir balsavęs iš svetimos kolonėlės.

„Seimo narė Dovilė Šakalienė taip pat pripažino, kad P. Gražulis yra sukritikavęs jos balsavimą vienu klausimu ir, atsistojęs prieš ją, nuspaudė jos kolonėlės balsavimo pasirinkimą priešingai, nei ji buvo pasirinkusi. (…) Tačiau ji spėjo atspausti mygtuką, todėl tolimesnių veiksmų nesiėmė“, – sakė Seimo narys.

Taip pat pakviesti liudytojai parlamentarai Linas Jonauskas, Andrius Palionis, Tomas Vytautas Raskevičius, taip pat Seimo kanceliarijos Veiklos administravimo departamento Informacinių sistemų skyriaus analitikas programuotojas Rytis Petronis.

Seimo pirmininkės potvarkiu atstovauti Seimui KT šioje byloje įgalioti Seimo kanceliarijos Teisės departamento direktorius Dainius Zebleckis, vyresnioji patarėja Viktorija Staugaitytė, Viešosios teisės skyriaus vedėja Jurgita Meškienė ir Seimo kanceliarijos patarėja Laima Ragauskienė.

Birželį Seimas nutarė kreiptis į KT, prašydamas atsakyti, ar P. Gražulio veiksmai, kai šis balsavo už kitą parlamentarą, prieštarauja Konstitucijai.

Apkalta P. Gražuliui inicijuota dėl to, kad jis 2022 m. rugsėjį galėjo balsuoti už socdemą L. Jonauską, taip esą pažeisdamas Konstituciją ir sulaužydamas Seimo nario priesaiką.

Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Petras Gražulis vadovaus Donaldo Trumpo rinkiminiam štabui Lietuvoje

Iš Seimo narių per apkaltą pašalintas Gargžduose išrinktas Petras Gražulis praneša kartu su Amerikos lietuvių bendruomene, remiančia kandidato į JAV ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Vaiko teisių gynėjai susitiko su P. Gražuliu ir jo dukra dėl dalyvavimo „Auksiniuose svogūnuose“

Buvęs Seimo narys Petras Gražulis pirmadienį Palangoje su dukra lankėsi pas vaiko teisių apsaugos specialistus. Kaip nurodo Vaiko teisių apsaugos ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Politika

Teismas atmetė P. Gražulio skundą dėl jo registravimo kandidatu prezidento rinkimuose

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį atmetė Petro Gražulio skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo, kuriuo buvo atsisakyta jį ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This