Neišvalytos Kretingos nuotekos pasieks ir Klaipėdą

Regionas

Martynas Vainorius, Karolina Konopackienė (ELTA)
2023-11-08

Komentarų: 8

Kretingos rajone dėl stichinio lietaus pasekmių trečiadienį nuo 10.30 val. paskelbta ekstremali situacija ir priimtas sprendimas kelias valandas į Tenžės upę leisti neišvalytas nuotekas. Teigiama, kad toks sprendimas yra pati mažiausia galima blogybė, nes kitaip žūtų miesto nuotekų valymo įrenginių bakterijos ir apie dvi savaites nebūtų galima tinkamai išvalyti visų nuotekų.

Kretingos miesto nuotekų valymo įrenginiai

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius trečiadienį sušaukė operacijų centro posėdį, po kurio informavo apie sprendimą išleisti nevalytas nuotekas.

Pasak mero, nuo antradienio Kretinga „gavo“ visą įprastą lapkričio kritulių kiekį, dar nemažai kritulių laukiama ir trečiadienį bei ketvirtadienį. Tad lietaus vandeniui tiesiog nebėra kur nubėgti. Įprastinis nuotekų kiekis Kretingos valymo įrenginiuose siekia 3000-5000 kub. m per parą, o ketvirtadienį buvo sulaukta apie 20 tūkst. kub. m.

Anot A. Kalniaus, siekiant išlaikyti valymo įrengimus gyvybingus, kad nebūtų užmuštos gerosios bakterijos ir neįvyktų pačių valymo įrengimų griūtis, buvo priimtas sprendimas kelias valandas leisti visas nuotekas į Tenžės upelį. Iš ten jos pasieks Akmeną (Dangę), o vėliau ir Kuršių marias bei Baltijos jūrą.

Bendrovės „Kretingos vandenys“ vadovė Eglė Alonderienė akcentavo, jog išleidžiamos nuotekos esą bus stipriai prasiskiedusios su lietaus vandeniu. Pasak jos, jei žūtų įrenginių bakterijos, joms atsistatyti reikėtų dviejų savaičių ir tiek laiko nuotekos nebūtų tinkamai išvalomos.

Pasak mero, visos rajono užtvankos yra tvarkingos, prižiūrėtos, daromas monitoringas ir grėsmės šiuo metu dėl jų nėra.

Tiesa, Akmenos lygis nuolat kyla ir iki kritinio lygmens prieš trečiadienio vidurdienį betrūko 15 cm. Hidrometerologų duomenimis, trečiadienio vakare Akmenoje ties Kretinga jau buvo pasiektas stichinis vandens lygis – 420 cm. A. Kalnius savo ruožtu pranešė, kad artimiausiu metu dar numatomas tolesnis vandens lygio kilimas.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras savo ruožtu pranešė, kad yra užpilti ir Kretingos šuliniai, tad ragina gyventojus nevartoti jų vandens maistui, kadangi toks vanduo gali būti užterštas cheminėmis medžiagomis ar mikrooganizmais.

Vienos iš sveikatai pavojingų cheminių medžiagų, kuriomis dėl liūčių gali būti užterštas šulinių vanduo, yra nitritai ir nitratai. Pagrindinis nitratų ir nitritų šaltinis dirvožemyje ar vandenyje yra azoto turinčios medžiagos, patenkančios su trąšomis, mėšlu, nuotekomis ir pan. Apsinuodijus šiais azoto junginiais gali pasireikšti methemoglobinemija. Jos metu atsiranda deguonies trūkumas organizmo audiniuose. Ši būklė ypač pavojinga kūdikiams iki 6 mėn. amžiaus.

Pasibaigus potvyniui rekomenduojama šulinius išvalyti ir dezinfekuoti bei atlikti šulinių vandens tyrimus.

Anot mero, trečiadienio vakarą sušaukto posėdžio metu nuspręsta ekstremaliosios situacijos kol kas neskelbti.

„Kadangi Kretingoje situacija yra tikrai sudėtinga (…), sukvietėme operacijų centro atstovus padiskutuoti, ar reikia skelbti ekstremaliąją situaciją, nes pasiekėme Akmenos upėje kritinę ribą, tai yra 420 cm. Kaip pakomentavo specialistai, kol nėra žalos žmogui ir turtui, kol kas atsisakėme ją skelbti“, – Eltai sakė A. Kalnius.

Laukiant nakties, jis ramino, kad jei situacija blogėtų, visos tarnybos yra pasiruošusios.

„Visos pajėgos darbuojasi. Stebės mūsų Žemės ūkio skyrius – kas valandą važiuos prie užtvankų ir stebės vandens lygį. Visos tarnybos yra informuotos, visą naktį darbuosis, prižiūrės. Jeigu kažkas kažkur įvyks, tikrai gelbės. Ugniagesiai gelbėtojai pasiruošę – ir valtys, ir vandens pompos. Taip kad bet kam esam pasiruošę“, – sakė meras.

A. Kalniaus teigimu, situacija stabilizuotųsi, jei naktį neiškris kritulių.

„Jeigu pusę nakties nelytų, manau, pati gamta susitvarkytų ir tas lygis nukristų“, – pridūrė jis.

Anot mero Antano Kalniaus, vertinti, kiek tiksliai gyventojų nukentėjo nuo potvynio dar anksti.

„Tai skaičiuosime po visų įvykių, dabar negaliu pasakyti, kiek gyventojų yra patyrę žalos – keli daugiabučiai buvo apsemti, yra keli prekybos centrai, sodybos, kur apsunkintas privažiavimas. Tai yra daugiau rytinė-šiaurinė Kretingos miesto dalis“, – Eltai sakė meras.

20 val. jis savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino informacija, kad situacija galimai stabilizuojasi bei vandens lygis Akmenoje taip sparčiai, kaip dienos metu, nebekyla.

„Apie 19.30 val. vandens lygis Akmenoje ties Kretinga siekė 422 cm bei per 3 valandas pakilo tik 2 cm. <…> Avarinė sklendė „Kretingos vandenų“ nuotekų valykloje buvo užsukta apie 17.30 val. Nuotekų valykla šiuo metu dirba įprastu režimu, nevalytos nuotekos į Tenžės upelį nebeteka“, – parašė meras.

8 Comments

  1. Klausimas?

    Tai Kretingą š… varo, o ką meras Klaipėdos? bejėgis visišskai- štai kur esmė. Arba bijo.

    Reply
  2. Stebėtojas

    D.Ž. pasakyta didelė tiesa. Išsirenkam klounus , tai ir gauname CIRKA. Danė užpila ir senamiestį ir Žolynų g. Ir Tauralaukį. Reikia valdyti procesus , turėti priemonių planus. Lietaus gausime daug . Tai gal kas nors pas mus atsakys už apsileidimą.

    Reply
    • Atsakyti turi rinkėjai ,

      kurie eilę metų renka visokių porūšių liberalius . Paskutinę kadenciją buvo liberalieji su konservatoriais .

  3. Dalia Žukienė

    Situacija yra labai sudėtinga. Pavojinga ir klaipėdiečiams. Tenka apgailestauti, bet BUVĘ Kl. savivaldybės meras. administracijos direktorius. taip pat Aplinkos apsaugos skyrius nesugebėjo įgyvendinti Akmenos-Danės upės baseino šiuolaikiško valdymo projekto. KUJTI kartu Švedijos specialistais tai atliko.. Mūsų Dangė t.y. Akmena-D. išteka iš Salantų ir teka 65 km. iki K. marių. Tik nuo Kretingalės jau vadinama Dane. Visi teršalai, visokios taršios nuotekos juk teka iš aukštupio į žemupį, todėl ne veltui praėjusią vasara, visus 3 mėn Danės eutrofikacija buvo max. T.y. vandens žydėjimas. Ši mirtina Žalia danga yra mirtina žuvims ir kt upės ir pakrančių gyvybei. Trūksta deguonies. Kl. savivaldybė nekreipia dėmesio ,kad teršia ir K. marias jūrą… Net Dange plaukiojantiems Vandens autobusams trukdė….
    Todėl: Jau prieš 3 m. buvo įkurta Vak,Lietuvos sav-bių taryba. Pirm. buvo Grubliauskas. Atsirado gera proga su Kretinga, Gargždų sav-mis bendradarbiauti dėl A-D baseino taršos mažinimo. ir kartu spręsti visas problemas dėl Kretingoje esančių 3 užtvankų ir kt. LR Įstatymai numato, (Švedijos ,Danijos pvz.) įkurti A-Danės baseino valdymo organą- gal taryba ,direkcija ar pn. pavadinti. Joje turi dirbti :hidrologai, ichtiologai, ornitologai ir pn. AŠ SIŪLIAU Grubliauskui, ir buvusiems sav. tarybos nariams, kad tai reikia ne atidėlioti… Deja, deja… Svarbūs, gyvybiškai svarbūs projektai neįgyvendinti. Ekstremali situacija Kretingoje… Tuo tai ,gali reikės, daryti ir Klaipėdoje. Gamta , Klimato krizė gali sukelti nemažiau pavojingos nei karas padarinius…. …..

    Reply
  4. Andrius

    Aplinkosauga jau gali pradėti skaičiuoti žalą gamtai.

    Reply
  5. Nezabitauskas

    Nuo kurio antradienio Kretinga gavo mėnesio kritulių normą? „Klaipėda” rašo, kad per savaitę, tai yra, nuo praeito antradienio. Išeitų, savaitę ramiai lynojo, ir dėl to mus ištiko katastrofa? Ne, kažko mums nepasako, o gal patys nelabai susigaudo.

    Reply
  6. Anonimas

    Kaip „jus”(musu nusamdyti „protai”) manot,kur , „apkiauteliu Kretinga” ,sukaupta-dar kaupiama, vandeni nuleis !!!????
    Ka „mano” Klaipedos „civiliokai”… ?(pasieks ar nepasieks, „tas „Kr … muziku” sukaptas ” s.vanduo”,o ju kabinetus, … !?)
    Kaip manot,ka „stichistai” veikia, manau laukia kol gamta atliks ju darba,t.y pralauz „eiline” kolchozo uztvanka” ir EILINI karta paskandins Klaipeda !!!???
    …. ! ?

    Reply
  7. Vanduo

    Taip pat baisu ir papildomas vandens srautas Dange nuo Kretingos. Sugalvos numest didesnį kiekį vandens užtvankose, tai ties Klaipėda paskęs ne vienas naujas prie rajonas prie pat upės. Toks atvejis jau buvo, Žolynų kvartalas plaukė.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Kretingos įmonėje kilo gaisras

Trečiadienio vakare kilo gaisras Kretingoje įsikūrusioje medienos įmonėje „Imedeksa“. Gavę pranešimą aplinkosaugininkai iš karto išvyko į gaisro vietą. Preliminariais duomenimis, ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Orai

Trumpam grįžusi žiema trauksis

Per pusantros paros (nuo sekmadienio vakaro iki antradienio ryto) pietinis ciklonas daugiausia kritulių atnešė rytiniams ir šiaurės rytiniams rajonams. Mažiausiai ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This