Seminaras įtraukties idėjai palaikyti

Mums rašo

Rita Gansauskienė, Diana Vasiliauskienė
2023-11-08

Komentarų: 0

Kad su kiekviena diena Klaipėdos regiono švietimo bendruomenėje kiltų kuo mažiau pasipriešinimo dėl įtraukiojo ugdymo ar abejonių, kaip integruoti vaikus su skirtingais ugdymosi poreikiais į ugdymo procesą, Klaipėdos lopšelis-darželis ,,Sakalėlis“ (direktorė Alma Balvičienė), bendradarbiaudamas su Klaipėdos universiteto socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto Tęstinių studijų centru (vadovė doc. dr. Ilona Zubrickienė ) ir savo socialiniais partneriais – lopšeliais-darželiais ,,Alksniukas“ (direktorė Milda Šiaudvytienė) ir ,,Žuvėdra“ (direktorė Liana Žilinskienė), organizavo metodinį seminarą ,,Įrodymais grįsta pedagogo veikla, ugdant elgesio ir emocijų sunkumų ir (ar) sutrikimų turinčius vaikus“.

Organizatorių nuotr.

,,Sakalėlis“ – pozityviai vertinanti įtraukumą ir į vaiko gerovę bei socializaciją orientuota ugdymo įstaiga, kurioje jau daug metų po vienu stogu ugdomi įvairių galių ir gebėjimų bei specialiųjų ugdymosi poreikių turintys vaikai. Įstaigos mokytojai, vaikams pagalbą teikiantys specialistai ir įstaigos administracija nuo 1991 metų kūrybiškai įgyvendina dalinės integracijos modelį, bet net ir ,,prisijaukinę“ teorinę ir praktinę įtraukiojo ugdymo raišką vis dėlto su nerimu laukia numatytos švietimo reformos starto.

Siekiant patobulinti pedagogų sampratą apie elgesio ir emocijų sunkumų ir/ar sutrikimų turinčių vaikų ugdymą įtraukiojo ugdymo kontekste ir įgyti kuo daugiau žinių apie įrodymais grįstos pedagogo veiklos planavimą, vykdymą, konstravimą bei naujų veiklų inicijavimą, modeliuojant pageidaujamą ugdytinių elgesį, socialinių partnerių susitarimu ir organizuotas toks renginys Klaipėdos universitete.

Seminaro lektorė doc. dr. Renata Geležinienė (VU Šiaulių akademija) aptarė įtraukties sampratą, jos galimybes ir sėkmę lemiančius veiksnius, skatino dalyvius analizuoti ir vertinti ugdymo įstaigose taikomas vaikų elgsenos valdymo sistemas, išskiriant privalumus ir tobulintinas sritis, suteikė galimybę praktiškai patiems dalyviams pajausti tuos sunkumus ir tobulintinus aspektus, diegiant Pozityvaus elgesio skatinimo sistemą, parenkant tinkamus ir priimtinus prevencijos ir/ar intervencijos metodus bei strategijas, įvertinant ir numatant nesėkmes.

Tad po tokio seminaro, kuriame išlaikytas geras teorijos ir praktikos santykis, visiems dalyvavusiems belieka įgytas žinias paversti įgūdžiais savo profesinėje veikloje ir aktyviai plėsti jau turimas profesines kompetencijas įtraukiojo ugdymo srityje.

Tiek seminaro įžanginio žodžio metu, tiek ir refleksijos metu Tęstinių studijų centro specialistė Vilija Trumpickienė išreiškė viltį, kad ir ateityje socialinės partnerystės dėka organizuoti bei vertybines nuostatas keičiantys pedagogų kvalifikacijos tobulinimo renginiai įgalins siekti aukštesnių tikslų ir pasidžiaugė, kad seminaro metu buvo kuriama tiek įtraukiojo ugdymo kultūra, tiek atliepti iš Klaipėdos miesto ir rajono, Palangos ir Šilutės mokyklų bei ikimokyklinio ugdymo įstaigų atvykusių vadovų, mokytojų ir švietimo pagalbos specialistų lūkesčiai.

Lopšelio-darželio ,,Sakalėlis“ direktorė A. Balvičienė padėkojo seminaro kviestinei lektorei už pedagogams suteiktą žinių bagažą ir konkrečius pasiūlymus, kuria linkme tobulėti, o visiems dalyviams už aktyvią komunikaciją ir darbą komandose.

Norisi tikėti, kad aktualus šio seminaro turinys, aiškiai išdėstyta informacija, ją papildantys praktiniai įgūdžiai, produktyviai praleistas laikas ir dar – unikali proga išvysti ,,Sakalėlio“ ugdytinių mamos gerb. Žydrūnės Baranovskytės (Žydros burės) kūrybinių darbų parodą, skirtą Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100- mečiui paminėti, seminaro dalyvius įkvėpė dar labiau tobulėti ir paskatino naujiems pokyčiams, naujiems darbams ir kūrybai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Verslas

Apie tvarios energijos gamybą ir kaip tam pažaboti Baltijos vėją

Kaip Baltijos jūros vėją pažaboti tvarios energijos gamybai? Atsakymo į šį klausimą bus ieškoma su AB „Ignitis grupė“ vadovu Dariumi ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This