Potvynis pajūryje: vienur slūgsta, kitur – stichinis įvykis

ELTA, Fotoreportažai

Viktorija Smirnovaitė (ELTA)
2023-11-10

Komentarų: 0

Antradienį Kretingoje kilęs ir Karteną bei Klaipėdą pasiekęs potvynis slūgsta. Pasak Klaipėdos mero Arvydo Vaitkaus, situacija stabilizavosi jau ketvirtadienį po pietų. Akmenos upėje ties Kretinga vandens lygis penktadienio rytą buvo jau keliasdešimt centimetrų žemiau stichinės ribos, o Minijos upėje Kartenoje nuosekliai krenta po centimetrą kas valandą. Tuo metu Klaipėdos rajono savivaldybė dėl Minijos upėje kylančio vandens lygio penktadienį skelbia stichinį įvykį. Vidurdienio duomenimis, vanduo Minijos upėje ties Priekule siekė 570 cm (riba – 560 cm).

Potvynis Kretingos rajone. ELTOS / Karolio Bakūno nuotr.

„Vakar maždaug apie 14 val. situacija stabilizavosi tiek sodų bendrijose, tiek pietinėje, tiek šiaurinėje miesto dalyje. Dideli nuogąstavimai dėl galimų pasekmių nesukėlė mums didelės grėsmės, vanduo atslūgo, apsemta transformatorinė buvo sutvarkyta, keliai, kurie buvo apsemti – vanduo juose taip pat nuslūgo“, – Eltai penktadienį teigė uostamiesčio meras A. Vaitkus.

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius pažymi, kad vandens lygis tiek Minijoje, tiek Akmenoje krenta ir penktadienio rytą jau buvo gerokai žemiau stichinės ribos.

„Tikrai krenta vandens lygis tiek Akmenos upėje, tiek Minijos upėje. Akmenos upėje jau stipriai nukrito – ryto duomenimis, vandens lygis buvo 372 cm, kai kritinė riba yra 420 cm. Tikrai situacija gerėja, stabilizuojasi ir po truputėlį sprendžiame padarinių klausimus“, – teigė A. Kalnius.

„Vanduo beveik visur jau yra nuslūgęs, tam tikrose vietose dar imamės papildomų priemonių – statome siurblius arba kažkokias pralaidas darome. Bet situacija tikrai stabiliai gerėja. Problemos praktiškai nebeturime“, – pridūrė jis.

Kartenoje potvynis taip pat slūgsta, sako miestelio seniūnė Arūnė Putvinienė. Pasak jos, naujausiais duomenimis, vandens lygis penktadienio rytą per valandą krito po centimetrą.

„Paskutinėmis žiniomis, per valandą nukrenta po centimetrą. Šiuo metu viskas tvarkoje. Savaitgalį pranešė lietų, bet tikimės, kad stipriai nebelis, gal jau nieko ir nebebus“, – teigė A. Putvinienė.

„Situacija sudėtinga ne tik dėl iškritusio didelio kritulių kiekio, kylančio vandens lygio, bet ir dėl daug kur statybų metu sugadintų melioracijos tinklų, užkastų melioracinių griovių, neįrengtų paviršinių lietaus nuotekų tinklų prie gyvenamųjų namų, nes vanduo tiesiog neturi, kur nubėgti“, – skelbia Klaipėdos rajono savivaldybė.

Šiuo metu susitvarkyti su potvynio padariniais atkemšant užsikišusius lietaus nuotekų tinklus, tvarkant pralaidas padeda „Klaipėdos rajono energija“, turinti vieną tam skirtą automobilį, ši brigada šiomis dienomis dirbo iki pat vėlumos. Taip pat į pagalbą prisijungė ir Klaipėdos rajono priešgaisrinė tarnyba. Polderius, pylimus, šliuzus nuolat apžiūri Žemės ūkio skyriaus specialistai. Viešosios tvarkos skyrius taip pat apžiūri užlietas teritorijas, stebi vandens lygį.

Gyventojų prašoma pasirūpinti savo ir artimųjų saugumu, o esant kritinei situacijai, kai reikalinga evakuacija, skambinti Bendruoju pagalbos centro telefonu 112. Prireikus kitokios pagalbos gyventojai raginami kreiptis į savo seniūniją (net ir savaitgalį).

Priekulės seniūnė Daiva Bliūdžiuvienė sako, kad dėl Vakarų Lietuvoje kilusio potvynio liko apsemti kai kurie kelių ruožai bei viešosios erdvės. Tačiau, pažymi seniūnė, bent jau kol kas situacija yra valdoma. Jos teigimu, priešingai nei ankstesniais metais, pakilęs vanduo neužkirto išvažiavimų iš sodybų ar gyvenviečių.

„Minijos stichinis aukštis pasiektas, tačiau vanduo išsiliejo kitomis kryptomis. Ten kur anksčiau būdavo apsemtos sodybos ir žmonės negalėjo patekti išskyrus valtelėmis, tai dabar to nėra. Visi gyvenamieji namai turi išvažiavimus iš sodybų. Tai palengvina mūsų situaciją“, – Eltai teigė seniūnė.

„Yra apsemtų viešų vietų, tačiau, pavyzdžiui, važiuojant link Šilininkų kaimo… Ten pralaida yra apsemta, tačiau tas ruožas, kuris būdavo anksčiau apsemtas, dabar yra pravažiuojamas“, – aiškino ji.

Visgi, akcentavo D. Bliūdžiuvienė, daug kas priklausys nuo tolesnių orų. Jei lietus tęsis – daliai rajono gyventojų teks susidurti su rimtais nepatogumais. Todėl, tikino seniūnė, penktadienį ji apvažiavo didžiausioje rizikoje esančias sodybas.

„Apie 10 ūkių būna, kuriems reikia pagalbos. Kaip tik aplankėme kai kurias sodybas, pasiteiravome, ar yra apsirūpinę maisto produktais, geriamu vandeniu“, – teigė ji.

O kol kas, pažymėjo seniūnė, pakanka įspėjamųjų ženklų tuose kelių ruožuose, kuriuos apliejo vanduo.

„Pasidalinome informacija, sustatėm ženklus, kad neatsitiktų nelaimių įpuolus į apsemtas vietas“, – apibendrino ji.

Klaipėdos rajone ugniagesiams patvinusioje pievoje teko gelbėti avis. Kaip pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, į vietą atvykę ugniagesiai, plaukdami gelbėjimo valtimi, suvarė avis į sausumą. Dvi avys išneštos, nes sušlapę gyvuliai nebegalėjo paeiti. Gargždų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyriausiojo specialisto Aivaro Mažionio teigimu, išgelbėta 17 avių.

„Ugniagesiai su valtimi priplaukė ir jos pačios išplaukė į krantą. Visas 17 avių pavyko išgelbėti. Išplaukus, dalis jų buvo pavargusios, jas reikėjo panešti“, – Eltai komentavo A. Mažionis.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHT) Prognozių ir perspėjimų skyriaus vyriausioji specialistė Janina Brastovickytė-Stankevič patvirtino, kad šiuo metu tvinsta Minijos upė, kurioje pasiekti stichiniai vandens lygiai.

„Vakariniuose rajonuose situacija išlieka panaši – šiuo metu tvinsta Minijos upė, ten yra pasiekti stichiniai vandens lygiai, yra užliejamos teritorijos, kiek girdėjau Gargžduose“, – Eltai pranešė LHT atstovė.

Šiomis dienomis, anot jos, liūtys nesiliaus. Penktadienį vakariniuose rajonuose iškris daugiau lietaus nei ketvirtadienį.

„Lietaus yra numatoma. Šiandien kiek mažesni lietaus kiekiai vakariniuose rajonuose, rytoj lietaus bus daugiau. Nebus tiek daug, kiek buvo prieš tai, nuo ko prasidėjo visi šitie vandens pakilimai, tačiau lietus nebus mažas, jis palaikys tą lygį, gali net kažkiek pradėti jį kelti“, – artimiausių dienų prognozes komentavo J. Brastovickytė-Stankevič.

ELTA primena, kad intensyvus potvynis Kretingoje prasidėjo antradienį po pietų, kai mieste per dieną iškrito kone viso lapkričio mėnesio kritulių kiekis. Dėl smarkių liūčių savivaldybė surengė ekstremalių situacijų valdymo posėdį ir paskelbė ekstremalią situaciją dėl taršos pavojaus, į aplinką teko paleisti nuotekų.

Dėl smarkaus lietaus patvinus Kretingos gatvėms, miesto savivaldybės operacijų centras, siekdamas apsaugoti „Kretingos vandenų“ nuotekų valyklą nuo sugadinimo, priėmė sprendimą į Tenžės upelį išleisti nevalytų nuotekų ir lietaus vandens mišinį. Aplinkos apsaugos departamento specialistai sako, kad bet kokia papildoma tarša blogina aplinkos būklę, tačiau daro prielaidą, kad juntamo momentinio vandens telkinių būklės pablogėjimo ar kitokių kritinių padarinių nebus.

Dėl potvynio Kretingoje, vandens lygis ketvirtadienį pakilo ir Danės upėje Klaipėdoje, o Minijos upė taip pat užliejo dalį Kartenos miestelio.

 Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This