Rūšiuoti maisto atliekas klaipėdiečiams jau išdalinta apie 100 konteinerių komplektų

Aplinkosauga

Nuo 2024 m. visoje Lietuvoje maisto atliekos bus rūšiuojamos ir surenkamos atskirai. Kad individualiuose namuose gyvenantiems klaipėdiečiams rūšiuoti būtų patogiau, Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) nemokamai suteikia specializuotą įrangą: vieną virtuvinį kibirėlį ir vieną 60 l talpos lauko konteinerį su sandariu dangčiu ir kvapų neutralizavimo filtru.

Šiuo metu Klaipėdos individualių valdų savininkams KRATC siunčia laiškus su konteinerio priėmimo aktu, kurį reikia pasirašyti ir grąžinti bendrovei vienu iš šių būdų:

1. Nuskenuoti (nufotografuoti) ir atsiųsti elektroniniu paštu rinkliava@kratc.lt

2. Pasirašyti aktą savitarnoje https://mano.kratc.lt/

3. Išsiųsti pasirašytą aktą pašto laišku adresu: Liepų g. 15, LT–92138, Klaipėda.

4. Atnešti pasirašytą aktą į KRATC biurą Liepų g. 15, Klaipėdoje.

5. Atnešti pasirašytą aktą į kitus KRATC Klaipėdos padalinius: biurą Tomo g. 2; aikšteles Šiaurės pr. 30, Tilžės g. 66A, Plieno g. 13.

Tik kai KRATC gauna Klaipėdos gyventojo pasirašytą dokumentą, konteineriai yra atgabenami į jo namus, paliekami teritorijoje arba šalia vartelių. Spalio mėnesį pradėjus šį pasiruošimo etapą klaipėdiečiams jau išdalinta apie 100 maisto rūšiavimo komplektų.

„Maisto atliekų rūšiavimas yra naujas mums, bet jis jau daugelį metų vykdomas kitose Europos valstybėse. Kaip prieš penkiolika metų Klaipėdoje pradėjome rūšiuoti antrines žaliavas – stiklą, popierių, plastiką – tai irgi atrodė nauja. Dabar tai įprasta kasdienybė ir nekyla klausimų, kodėl tai verta daryti“, – pranešime spaudai cituojama Ramunė Šličienė, KRATC direktorės pavaduotoja.

Maisto atliekų rūšiavimas mažina aplinkos taršą, jas perdirbus išgaunamas ekologiškas kuras – biometanas, o apdorota biomasė paverčiama derlingu kompostu. Taip pat nebemetant maisto į komunalinių atliekų konteinerius, ten pakliuvusios pakuotės būna švaresnės ir tinkamesnės perdirbimui.

Maisto atliekų rūšiavimas Lietuvoje, o taip pat ir Klaipėdoje, bus privalomas nuo kitų metų. Šiuo metu vyksta pasiruošimo etapas: konteineriai dalinami individualių valdų gyventojams, į esamus pusiau požeminius įmontuotos sandarios metalinės kapsulės, daugiabučių kiemuose įrengiami papildomi konteineriai. Planuojama, jog naudotis maisto rūšiavimo konteineriais uostamiesčio gyventojai bus pakviesti po Naujųjų metų.

Turint klausimų dėl rūšiavimo tvarkos ar maisto konteinerių dalinimo Klaipėdos mieste galima kreiptis į KRATC el. p. rinkliava@kratc.lt, skambinkite 8 800 13344.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėda pagaliau pradeda rūšiuoti maisto atliekas

Vėluodama keturis mėnesius Klaipėda pradeda maisto atliekų rūšiavimą – antradienį surengta oficiali tam skirta šalia Dumpių sąvartyno pastatytos linijos atidarymo ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pažymų dėl nenaudoto NT laukia iki kovo pabaigos

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) primena, kad uostamiesčio vietinės rinkliavos mokėtojas, praėjusiais metais nenaudojęs nekilnojamojo turto, gali nemokėti rinkliavos ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This