Klaipėdoje lankysis E. Nekrošiaus kūrybai dedikuota paroda

Kultūra

Keliavusi po Europą ir įvairius Lietuvos miestus uostamiestį pagaliau pasiekė vieno iškiliausių lietuvių režisierių, Eimunto Nekrošiaus kūrybai dedikuota paroda „Eimunto Nekrošiaus meno fortas“. Šį šeštadienį, lapkričio 18 d., 16.30 val. Klaipėdos dramos teatro antrojo aukšto fojė vyks jos atidarymas.

Šiame teatre buvo sukurtas ir paskutinis E. Nekrošiaus spektaklis Lietuvoje – Sauliaus Šaltenio „Kalės vaikai“. E. Nekrošiaus kūryba daugiau kaip tris dešimtmečius buvo tarptautinės teatro bendruomenės dėmesio centre. Režisierius buvo vienas iš kelių Centrinės ir Rytų Europos šalių teatro menininkų, reikšmingai paveikusių šiuolaikinio teatro raidą ir atspindėjusių gilumines visuomenines šių šalių transformacijas. Šiam, vienam iškiliausių šiuolaikinės Lietuvos kultūros kūrėjų, tarptautinį pripažinimą pelnė jo unikalus, į nieką nepanašus meninis mąstymas, iš kurio gimė šiuolaikinio scenos meno žodyne jau prieš kelis dešimtmečius prigijęs terminas Nekrošiaus teatras.

E. Nekrošius dirbo įvairiuose pasaulio ir Lietuvos teatruose. Bet didžiausią dėmesį skyrė savo įkurtam teatrui „Meno fortas“. Čia jis per du dešimtmečius surepetavo daugumą savo spektaklių. Kai kurie iš jų ir buvo rodomi „Meno forto“ salėje. „Meno fortas“ režisieriui reiškė ne tik vietą, į kurią jis nuolat sugrįždavo, bet taip pat išreiškė jo kūrybinę poziciją. Per teatro pavadinimą E. Nekrošius apibrėžė vertybines savo kūrybos koordinates. Dauguma jo „Meno forte“ sukurtų spektaklių jau neberodomi. Liko tik jų nuotraukos, eskizai, užrašai ir scenografijos objektai.

Parodoje pristatomi jau neberodomi spektakliai: „Hamletas“, „Makbetas“, „Otelas“, „Metai“, „Giesmių giesmė“, „Faustas“, „Idiotas“, „Dieviškoji komedija“. Eksponuojami režisieriaus kūrybinių bendražygių Nadeždos Gultiajevos ir Mariaus Nekrošiaus sukurtų spektaklių scenovaizdžių elementai, piešiniai, eskizai, kostiumai ir fotografijos iš̌ asmeninių archyvų. Su spektakliais susietos režisieriaus minčių ir užrašų citatos.

Ekspozicija jau apkeliavo režisieriaus kūrybai reikšmingas vietas – Neapolį Italijoje, Sankt Peterburgą Rusijoje, Liubliną Lenkijoje, Nacionalinę dailės galeriją ir Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejų Vilniuje, Raseinių krašto istorijos muziejų.

Paroda Klaipėdos dramos teatre bus eksponuojama nuo lapkričio 18 iki gruodžio 15 d.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

„Mūzos“ apdovanojimas - Eglei Barauskaitei

Šeštadienį vakare į Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Fragmentas“ susirinkę žiūrovai tapo tradicinio „Mūzos“ apdovanojimo teikimo ceremonijos liudininkais. Jau eilę metų ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Kultūra

„Mūza“ lankys ir Muzikinio teatro kūrėjus

Klaipėdoje kuriančius teatro menininkus šį šeštadienį pasieks dar vienas tradicinis apdovanojimas – „Mūzos“ nominacija. „Mūzos“ nominaciją dar 2016-aisias įsteigė Klaipėdos ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Kultūra

Ruošiantis spektakliui -nardymo pamokos ir konsultacijos su kaskadininku 

Spektaklį „Fragmentas“ Klaipėdos dramos teatre jau sukūręs režisierius Dmitrijus Krymovas į pajūrį grįžo ir antram darbui. Po pirmojo repeticijų etapo ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This