Seimas panaikino P. Gražulio neliečiamybę ir nusprendė, kad yra pagrindo R. Žemaitaičio apkaltai

ELTA

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė (ELTA)
2023-11-16

Komentarų: 0

Seimas ketvirtadienį apsisprendė panaikinti parlamentaro Petro Gražulio teisinę neliečiamybę ir leisti jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Už teisinės neliečiamybės panaikinimą balsavo 83 Seimo nariai, prieš balsavusių ir susilaikiusių parlamentarų nebuvo.

Ne religinis, o teisinis klausimas

P. Gražulis Seimo posėdyje savo poziciją gynė remdamasis Šventuoju Raštu. Politikas parlamentarams parodė vaizdo įrašą, kuriame buvo kritikuojami Generalinės prokuratūros sprendimai ir cituojamas Šventasis Raštas.

„Video įrašas paruoštas iš tam tikrų ištraukų Šventojo Rašto Naujojo ir Senojo testamento. Tai, ką aš pasakiau [Seimo] koridoriuje, Šventajame Rašte yra daug griežčiau pasakyta, kas liečia homoseksualus ir jų santykius“, – Seimo posėdžio metu teigė P. Gražulis.

Mišrios Seimo narių grupės narė Rita Tamašunienė taip pat ragino prokuratūrą prisiminti atvejus, kai dėl panašaus pobūdžio pasisakymų asmenys Generalinės prokuratūros dėmesio nesusilaukė.

„Padėkime ant Temidės svarstyklių panašius atvejus. (…). Aš labai tikiuosi teisingo vertinimo. Nes niekaip negali jausti to teisingumo jausmo kalbant ir vertinant labai skirtingus, bet, mano vertinimu, net baisesnius atvejus, kuomet net nesulaukiama prokuroro dėmesio“, – sakė ji.

Visgi Seimo posėdyje valdančiųjų atstovų gretose pasigirdo raginimas panaikinti visų Seimo narių neliečiamybę.

„Gerbiamas Petrai, gal jau užtenka galvoti apie kitus ir apie kitų ateitį, pradėkite galvoti apie savo ateitį šioje žemėje ir apie savo ateitį dangaus karalystėje arba ne ten“, – akcentavo konservatorių frakcijos atstovė Dalia Asanavičiūtė.

Tuo metu Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas atkreipė parlamentarų dėmesį, kad Seimo posėdyje vyksta ne religinė diskusija, o yra sprendžiamas juridinis klausimas.

„Šiuo atveju Generalinė prokuratūra mano, kad yra galimas nusižengimas Lietuvos Respublikos įstatymams ir Seimas yra tik tarpininkas. (…) O dabar jūs kokius norite šventuosius raštus cituokite, tai neturi jokios juridinės reikšmės“, – akcentavo E. Gentvilas.

Reklama naujai partijai?

Be to, Seimas ketvirtadienį apsisprendė, kad yra pagrindas antisemitizmu kaltinamo Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio apkaltai. Už specialiosios komisijos išvadą balsavo 82 Seimo nariai, prieš balsavusių ir susilaikiusių parlamentarų nebuvo.

Pats R. Žemaitaitis Seimo posėdžio metu sukritikavo dabartinę Izraelio valdžią, teigdamas, kad būtent jos sprendimai kursto neapykantą prieš visą žydų tautą.

„Valstybių politikai kalba tai, ką aš ir kalbėjau, kad vieno ar kito politiko veiksmai kelia antisemitinį elgesį arba antisemitinius jausmus prieš visą valstybę. Kiekviena valstybė turi stengtis, kad politikų veiksmai nekeltų neapykantos jos visai tautai. Tai, ką daro šiandieną, ir tai, ką padaro gegužės mėnesį Benjaminas Netanyahu – bandymas nugriauti Palestinoje pastatytą mokyklą, tai yra ta pasekmė, kad jie visą ugnį nusikreipia prieš savo tautą“, – sakė R. Žemaitaitis.

Politikas taip pat akcentavo esantis dėkingas dėl jam valdančiųjų inicijuotos apkaltos.

„Šiandieną aš esu tik mažas lakmuso popierėlis. Ir esu labai dėkingas, kad šiandieną iš tikrųjų ta apkalta vyksta, nes galime mes labai plačiai visuomenei paskleisti ir parodyti, kas iš tikrųjų yra Holokaustas, kokie nusikaltimai baisūs buvo įvykdyti“, – sakė jis.

Kad apkaltos iniciatyva R. Žemaitaičiui išėjo į naudą pritarė ir Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė.

„Žemaitaitis turbūt jums turėtų padėkoti už stiprią paramą ir reklamą partijos sukūrimui. Tai vienintelis dalykas, ką jūs su šia apkalta pasiekėte, kad padėjote susiburti žmonėms ir įsikurti partijai“, – sakė A. Širinskienė.  

                                                                                                                                             Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Remigijus Žemaitaitis atsisako Seimo nario mandato

Priesaiką sulaužęs ir šiurkščiai Konstituciją pažeidęs parlamentaras Remigijus Žemaitaitis atsisako Seimo nario mandato. Pirmadienį politikas pateikė prašymą Vyriausiajai rinkimų komisijai ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

ELTA

Remigijus Žemaitaitis neskundė jam nepalankaus Klaipėdos teismo sprendimo

Į Klaipėdos merus kandidatavęs, dabar prezidento posto siekiantis Seimo narys Remigijus Žemaitaitis neskundė jam nepalankios teismo nutarties dėl jo paskelbtos ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Remigijui Žemaitaičiui - ir baudžiamoji atsakomybė

Vilniaus apygardos prokuratūra praneša penktadienį baigusi ikiteisminį tyrimą, kuriame Seimo nariui Remigijui Žemaitaičiui pareikšti įtarimai dėl neapykantos skatinimo bei kurstymo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This