Klaipėdos Baltijos gimnazijoje vyko respublikinė „Teatro laboratorija“

Mums rašo
Lina Lakickienė, Klaipėdos Baltijos gimnazijos bibliotekininkė
2023-11-21

 „Teatro laboratorijos“ idėja, prieš 14 metų gimusi teatro mokytojoms, dabar jau teatro mokytojoms ekspertėms Simonai Brazienei ir Rasai Atkočiūnienei, sėkmingai kasmet įgyvendinama iki šiol.

Plačiau apie idėją papasakojo Radviliškio Lizdeikos gimnazijos teatro mokytoja ekspertė R. Atkočiūnienė.

„Teatro laboratoriją organizuojame nuo 2009 metų. Pradėjusios dirbti mokykloje su Simona nusprendėme, kad būtų labai įdomu ir naudinga keistis teatro pažinimu, teatro pamokomis tarpusavyje ir su kitomis mokyklomis. Tad nuo 2009-ųjų kasmet tai mes vykstame į Klaipėdą, tai klaipėdiečiai atvyksta pas mus į Radviliškį. Rodome vieni kitiems savo spektaklius, vyksta teatro laboratorijos mokymai, įvairūs užsiėmimai. Džiaugiamės, kad jau 14 metų draugiškai bendraujame ir bendradarbiaujame bei teatro dvasia užkrečiame jaunus žmones“, p pasakojo ji.

Respublikinė teatro laboratorija prasidėjo iškilmingu Baltijos gimnazijos direktorės J. Račkauskienės sveikinimu ir teatro mokytojos ekspertės S. Brazienės kvietimu į savo režisuotą premjerinį spektaklį pagal V. Gaižausko pjesę „Koridoriaus vaikai“.

„Tai spektaklis apie paribio žmones, turinčius begalę sunkių problemų, bet gebančius ne tik išgyventi, tačiau ir mylėti bei padėti kitiems“, – sakė mokytoja.

Po spektaklio Radviliškio Lizdeikos gimnazijos teatro mokytoja ekspertė R. Atkočiūnienė pasveikino jaunuosius aktorius: „Tai labai didelis Jūsų asmeninis pasiekimas. Tapote visai kitokie, nei buvote prieš tai. Nors po tokio emociškai sunkaus spektaklio labiau norisi braukti ašarą, nei ploti, tačiau mano širdis džiaugiasi, kai jaunas žmogus geba drąsiai išvaidinti sunkias emocijas.“

Kad po aštrių socialinių temų pilno spektaklio žiūrovų širdelėse neliktų neišsakytų, sunkių emocijų gniutulo, režisierė S. Brazienė pakvietė visus pajausti rašymo terapijos galią: popieriuje suguldyti kilusias mintis, emocijas, pastabas. Sunkias emocijas ne tik teatre, tačiau ir gyvenime labai gerai yra išveikti per judesį. Tikslingai buvo pasirinkta po rašytinės refleksijos atlikti judesio pratybas, kurias energingai pravedė Baltijos gimnazijos šokių mokytoja metodininkė Audronė Bastytė – Ignatavičė. Prasimankštinus suorganizuoti keli „flashmob‘ai“.

Teatro laboratorijos dalyvių akis pradžiugino Klaipėdos Sendvario progimnazijos Lėlių teatro studijos „Šypsenėlė“ šokio miniatiūra „Aš-mes“. „Šypsenėlės“ vadovė, neformalaus ugdymo teatro mokytoja, pradinio ugdymo mokytoja ekspertė Aušra Januškienė džiaugėsi galimybe sudalyvauti renginyje.

„Komandiškumo ugdymas teatre“ – taip pavadintos pasitikėjimą partneriu stiprinančios R. Atkočiūnienės pravestos improvizacijos pratybos. Teatre svarbu bendravimas su scenos partneriais, nebijojimas prisiliesti ar būti paliestam. Siekiant mažinti susikaustymą, buvo atliekami teatralizuoti masažai, per lytėjimo pojūtį stiprinama drąsa. Taip pat buvo atliekami ir kiti įvairūs teatriniai, dėmesio lavinimo pratimai. Nors turintys rimtą tikslą, tačiau kartu ir labai smagūs buvo Baltijos gimnazijos teatro mokytojos ekspertės S. Brazienės psichofiziniai pratimai. Jų metu lavinama kūno ir psichikos veiksmų vienovė, darni jų tarpusavio sąveika, o besišypsant, linksmai leidžiant laiką kuriami bei stiprinami draugystės saitai.

Susirgus Klaipėdos S. Dacho progimnazijos teatro mokytojui metodininkui Karoliui Makauskui labai laukta programos dalis „Sceninių muštynių kūrybinės dirbtuvės“ buvo truputį kitokia nei tikėtasi. Tačiau besiruošiant spektakliui „Koridoriaus vaikai“ režisierė S. Brazienė jau buvo pakvietusi  K. Makauską pasidalinti savo patirtimi su Baltijos gimnazistais. Praktinės mokytojo K. Makausko pamokos tikrai nenuėjo perniek. Jaunieji aktoriai ne tik puikiai pademonstravo išmoktas sceninių muštynių technikas spektaklyje, tačiau Naglis Krivickas ir Lukas Hanli Tang sėkmingai pabuvo puikiais mokytojais-treneriais ir teatro laboratorijos dalyviams. Vėliau improvizacijų pristatymuose ne viena grupė sėkmingai pademonstravo išmoktas naujas technikas.

Teatro laboratorijos dalyviai dėkingi Baltijos gimnazijos direktorei J. Račkauskienei už šiltą priėmimą, gardžius pietus ir energiją atgauti padėjusias saldžias arbatos pertraukėles. Nuoširdžiai dėkojame puikių, meniškų renginio nuotraukų autoriui IV-okui Viliui Peldžiui.

Teatro, kaip ugdomojo dalyko įvairiapusiškumas, tarpdiscipliniškumas yra neįtikėtinas. Tačiau Teatro laboratorijos idėjos autorės bei organizatorės mokytojos Simona ir Rasa džiaugėsi suteikdamos galimybę jaunimui ne tik tobulėti, tačiau ir bendrauti bei tiesti gražius draugysčių tiltus.

Žymos: |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Žinių sėmėsi Malagoje

Vasarą Klaipėdos Baltijos gimnazijos mokytojai ne tik ilsisi, bet ir kaupia naujas žinias. Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Aušra Žukauskienė ...
2024-07-19
Skaityti daugiau

Mums rašo

Klaipėdos Baltijos gimnazijos mokytojai lankėsi Prancūzijoje

Klaipėdos Baltijos gimnazijos mokytojos lankėsi Prancūzijos Le Mans mieste esančiame Lycee Bellevue. Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Eglė Akudovičienė bei ...
2024-06-17
Skaityti daugiau

Švietimas

Gintarinis pavasaris džiugino žiūrovus

Jau penktą pavasarį šokėjai iš visos Lietuvos suvažiavo į konkursą ,,Gintarinis pavasaris 2024“, kuris vyko Klaipėdos Prano Mašioto progimnazijoje. Organizatorių ...
2024-06-01
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This