Žada, kad pagaliau grius „Klasco“ palapinės

Svarbu, Uostas ir jūra

Uostamiesčio savivaldybė pranešė, kad bendrovės „Klaipėdos jūrų krovinių kompanija“ („Klasco“) teritorijoje pradedami palapinėmis vadinamų sandėlių, kuriuos teismai pripažino nelegaliais statiniais, demontavimo darbai. Juos esą planuojama užbaigti 2024-ųjų pradžioje.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Anot pranešimo, Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus kelis kartus buvo susitikęs su bendrovės atstovais pasitarti, kaip šį klausimą būtų galima operatyviai išspręsti.

Pasak A. Vaitkaus, dėl vienodo požiūrio į miestui rūpimus klausimus, rasti bendrą kalbą su įmonės vadovu Vitalijumi Muštuk nesudarė didelių sunkumų. Susitarta, kad palapinių demontavimo darbai būtų pradėti jau šią savaitę.

„Palapinės miestui nepridėjo estetinio grožio bei nuolat sulaukdavo visuomenės dėmesio. Šios palapinės ilgą laiką buvo diskusijų ir teisminių ginčų objektas. Pagaliau šioje istorijoje padėtas taškas. Kelis kartus buvau susitikęs su KLASCO ir koncerno vadovais bei sutarėme, kad laikas užbaigti ilgai besitęsiančius teisminius ginčus ir atrasti kompromisą.  Tikiuosi, kad greitu metu šioje vietoje estetinis vaizdas taps gražesnis“, –  pranešime cituojamas meras.

„KLASCO yra atvira dialogui ir neabejinga Klaipėdos miesto gerovei. Priėmus sprendimą, dar kurį laiką užtruko, kol radome rangovus šiems darbams atlikti bei tinkamiausius techninius sprendimus. Demontavimo darbai pradedami jau šį trečiadienį“, – pranešime cituojamas ir V. Muštuk.

Beje, kompanija dar visai neseniai buvo pateikusi skundą Regiono apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmams, kad būtų pratęstas terminas palapinių nugriovimui, kai tai nurodė daryti dviejų instancijų teismai. Tačiau toks jos skundas buvo atmestas konstatavus, kad jis paduotas pasibaigus privalomųjų nurodymų įvykdymo terminui. Kadangi teisės aktai nenumato reikalavimo įvykdymo termino atnaujinimo galimybės, bendrovės nurodytų privalomojo nurodymo neįvykdymo priežasčių teismas nevertintino.

„Man, kaip miesto vadovui, ypač svarbu, kad Klaipėda būtų jauki, graži ir tvarkinga. Ši vieta miesto centre turi didžiulį potencialą tapti patrauklia erdve, tikiuosi, kad palapinių demontavimas bus pirmas rimtas žingsnis pokyčiams“, – tikina A. Vaitkus.

ISTORIJA

Po kelerius metus trukusio bylinėjimosi Klaipėdos apygardos teismas, išnagrinėjęs antrą kartą pas jį sugrįžusią bylą palapinių, šį birželį konstatavo, jog jos yra nekilnojamojo turto objektai, pastatyti be privalomo projekto ir statybos leidimo.

„Atvira Klaipėda” jau ne kartą rašė, kad aiškintis, ar legaliai ši uosto kompanija dar 2016-2017 metais pastatė tokius laikinus sandėlius, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija ėmėsi 2019-ųjų pavasarį. Ji po tyrimo konstatavo, jog statybos buvo vykdomos pažeidžiant Statybų įstatymo nuostatas ir surašė privalomąjį nurodymą iki 2020 metų sausio 25 d. nugriauti palapines bei sutvarkyti statybvietę. Tačiau „Klasco” su juo nesutiko ir užsuko teismų karuselę.

Iš pradžių vyko iki pat Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nukeliavęs bylinėjimasis dėl to, kur turi būti nagrinėjama byla. Pagaliau prasidėjus bylinėjimuisi iš esmės 2021 m. rugpjūtį Klaipėdos apylinkės teismo teisėja Kristina Sušinskaitė paskelbė, kad įmonės skundas atmetamas kaip nepagrįstas – anot teismo, tokie sandėliai yra nekilnojamojo turto objektas. Tačiau apeliacinį „Klasco” skundą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas 2021 m. gruodį konstatavo, kad nėra pagrindo daryti vienareikšmiškos išvados, ar palapinės yra nekilnojamieji daiktai, taip pat buvo įžvelgtas pagrindas skirti pakartotinę ekspertizę ir byla perduota pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo.

Ekspertizė ir jos išvadų rašymas bei naujo posėdžio paskyrimas pirmoje instancijoje užtruko apie devynis mėnesius. Bylą išnagrinėjusi apylinkės teismo teisėja Audra Hadrovska vasario pabaigoje paskelbė, jog „Klasco” skundas ir vėl yra atmetamas. Tačiau toks sprendimas dar galėjo būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui ir kompanija pasinaudojo tokia galimybe.

Pastatytų palapinių ilgis siekia nuo 85 iki 100 m, plotis – po 48 m, aukštis – 15 m. Mažiausios plotas siekia 4 080 kv. m, kitų dviejų – 4 320 ir 4 800 kv. m.

24 Comments

  1. IP:90.131.52.39

    Kreipiuosi IP:90.131.52.39, paskaitykite dar kartą straipsnį, teismai dėl šio statinio nugriovimo senai pasibaigę, terminas nugriauti taip pat senai suėjęs, taigi dabar tik reikia nugriauti, jeigu nesutinka gera valia, tai įvykdyti priverstine tvarka. Man taip pat įdomu prie kurio Uosto direkcijos generalinio direktoriaus jie pastatyti. Sėkmės ir elementarios logikos bei kultūros komentuojant.

    Reply
  2. IP:90.131.52.39

    Kreipiuosi IP:90.131.52.39, paskaitykite dar kartą straipsnį, teismai dėl šio statinio nugriovimo senai pasibaigę, terminas nugriauti taip pat senai suėjęs, taigi dabar tik reikia nugriauti, jeigu nesutinka gera valia, tai įvykdyti priverstine tvarka. Man taip pat įdomu prie kurio Uosto direkcijos generalinio direktoriaus jie pastatyti. Sėkmės ir elementarios logikos bei kultūros komentuojant.

    Reply
  3. Anonimas

    Štai atsibudo idiotas IP 90.135.35.244, visus vadindamas “ ir nesuvokti teksto . Kokie jūs vargetos”. Tekstas aiškus, meras pasisavino svetimus nuopenus. Kokie gerbėjai toks ir meras visus su šūdais trypiantis. Sėkmės vaitkuškame cinizme, toli taip nenuisime.

    Reply
  4. G.

    Galimai susitiko meras su senais Klacso draugeliais ir galimai sako aniems:
    – Teismus pralošėt, vis tiek reikės griauti tas palapines, nepavyks išsukti jus iš viso to. Gal išspaudžiam bent minimaliai naudos, padarom vaizdą, kad aš, naujasis meras, padariau didelį darbą ir priverčiau jus nugriauti tas nelegalias, geležies rūdimi apkakotas, palapines. Skolingas neliksiu.”

    PS.: Nuotraukoje puikiai matosi, kaip Klacso neteršia miesto savo geležies rūdimi… Nuo stogo turbūt visą konteinerį rusiškų geležies rūdos vitaminų susirinks. 🙁

    Reply
  5. Įspūdis,

    kad nemažai komentuojančių girti arba apsirūkę …

    Reply
    • Įspūdis įspūdžiui

      toks —– ” labiau išsilavinęs „paskaitė , nieko nesuprato, todėl rašantys girti arba apsirūkę ? ? Kaip liberalu ?

  6. Kiras

    Senai reikejo nugrauti tuos nesamones.Mano darbas salia ir viska matau,kas vyksta KLASCO teritor.Vasara,rudeni nemazai turistu ateina paziuret,o cia vat stovi kazkokios „palatkes”.Visa grozi uzstojo.Aisku be korupcijos cia nekaip.Bet teisybe visada laimi.

    Reply
  7. Sveiki,

    Gal kas žino kas buvo Uosto direkcijos generalinis direktorius kai KLASCO pastistatė tuos miestą teršiančius statinius, kas kreipėsi į teismą dėl jų nugriovimo.

    Reply
    • Sveiki,

      gal žinote KODĖL iki 2019 m Statybų inspekcija nieko ” nežinojo ” ? Ir gal žinote kas tuo metu buvo Klaipėdos meras ? ____Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija ėmėsi 2019-ųjų pavasarį. Ji po tyrimo konstatavo, jog statybos buvo vykdomos pažeidžiant Statybų įstatymo nuostatas ir surašė privalomąjį nurodymą iki 2020 metų sausio 25 d. nugriauti palapines bei sutvarkyti statybvietę. _____Pagaliau prasidėjus bylinėjimuisi iš esmės 2021 m.

    • o ką tas "klasco"

      – didžioji miesto verslinykų dalis spauna į miestiečių interesus ir siekia sau naudos. Primityvūs klaskiniai tik vieni iš jų. Jei jiems miesto valdžia tai leidžia. Šią aferą palaimino exmeras E.Gentvilas, įgyvendino exmeras R.Taraškevičius, o leidimą „laikinoms” palapinėms išrašė S.Budinas (aišku su V.Grubliausko) pritarimu už kalėdines „dovanas ir paramas”. Mūsų valstybėje jokie teismai ir jokios statybos inspekcijos piršto nepajudins jei nebus raštiško ir argumentuoto kreipimosi į prokuratūrą imtis ginti viešo intereso. Tad ieškoti reiktų….

  8. Klaipėdiškė

    Skaitai straipsnį, o ypatingai mero pasisakymą -bloga darosi, atrodo kad sapnuoji, juk teismai priėmė privalomą įvykdyti sprendimą ir taškas, ne A.Vaitku įvykdys teismo sprendimą. Kam taip tuščiažodžiauti ar jau nėra kuo prasigirti

    Reply
    • Teksto suvokimas

      Ir su teismų sprendimais stovi. Parašyta- tarėsi, kad GREIČIAU. Su kio tarėsi dūdorius? Su džiazų rėmėjais. Kalbantis ir tariantis galima padaryti daugiau. Tai nuo ko jums bloga?

    • Klaipėdiškei

      Jums visai negėda ? Taip atvirai demonstruoti negebėjimą mąstyti , suvokti tekstą ? Ir jūs dar stebitės , kad pralaimėjo rinkimus jūsų favoritai ? Na kada renka tik tooookie …Ačiū Dievui, Klaipėdoje yra daugiau su kritiniu mąstymu rinkėjų , o ne tokių primityviu kurie net elementaraus teksto nesuvokia , tokie ” labiau išsilavinę ” . ____Šios palapinės ILGĄ LAIKĄ buvo diskusijų ir teisminių ginčų objektas ! ___ Kelis kartus buvau susitikęs su KLASCO ir koncerno vadovais bei SUTARĖME , KAD laikas užbaigti ilgai besitęsiančius teisminius ginčus ir atrasti kompromisą.  Tikiuosi, kad greitu metu šioje vietoje estetinis vaizdas taps gražesnis“, –  pranešime cituojamas meras _______P.S. kada nori dirbti klaipėdiečiams , tada ir darai visus veiksmus spręsti problemoms , o ne liberalus blia blia blia ….Skundė ir toliau galėjo skųsti teismo nutartį koncernas , o palapinės būtų stovėję ! Nesuvokiate ? Meras sutarė baigti teismus ir visiems pavyko ! Pagarba merui ir Klasco . Dirbkite Klaipėdai ir klaipėdiečiams .

  9. Ka gi,

    Pliusas Vaitkui, o minusas tam beviltiskam Grubliauskui:) pamatysite dar jis (Grubliauskas) i europrlamentarus nores:)

    Reply
    • To Ka gi

      Ka gi, Grubliauskas norės į Euoparlamentą ir gal būt pateks, ir ką tu jam padarysi? Nors ir sprogsi iš pavydo….

    • Anonimas

      Vel Vaitkus prisiimė svetimus laurus. Tas palapines teismas jau seniai liepė nugriauti. Gėda merui taip savanaudiškai elgtis.

    • Gėda būti kvailiu

      ir nesuvokti teksto . Kokie jūs vargetos , Džiaugiuosi , kad likote politiniame patvoryje …tai verkiate , kad jos net po teismo sprendimo , tos palapinės stovi ir kiek metų , nes vyko teisminiai ginčai ! O dabar , kada meras sutarė dėl nukėlimo vėl blogai ? Fui….____Kelis kartus buvau susitikęs su KLASCO ir koncerno vadovais bei SUTARĖME , KAD LAIKAS UŽBAIGTI ILGAI besitęsiančius teisminius ginčus ir atrasti kompromisą.  Tikiuosi, kad greitu metu šioje vietoje estetinis vaizdas taps gražesnis“, –  pranešime cituojamas meras ________ P.S. tam ypatingai bukam . Kodėl buvusiam merui nepavyko susitarti ? Matyt buvo dzin ….

    • Idomu

      Surado sutarimą ir kompromisą su KLASCO? Idomu, idomu ir ką gi tokio iš Klaipėdos valdžios išsiderėjo KLASCO?

  10. Pagarba ponui merui Vaitkui

    realus darbas , o ne laukimas kol įvyks ___Anot pranešimo, Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus kelis kartus buvo susitikęs su bendrovės atstovais pasitarti, kaip šį klausimą būtų galima operatyviai išspręsti.

    Pasak A. Vaitkaus, dėl vienodo požiūrio į miestui rūpimus klausimus, rasti bendrą kalbą su įmonės vadovu Vitalijumi Muštuk nesudarė didelių sunkumų. Susitarta, kad palapinių demontavimo darbai būtų pradėti jau šią savaitę.

    Reply
  11. Pokui

    Yra dar dvi palapinės mieste tai sporto salės, viena prie autobusų stoties o kita Palangos plente, pasidomėjus įtariu ,kad ten taip laikini statiniai kurie jokio architektūrinio grožio nesukuria atrodo kaip milžiniški pievagrybiai

    Reply
    • miestelėnas

      Faktas kad nesukuria grožio bet bent jau visuomenė gali užsiimti sportu, nes gi neturim normalaus sporto komplekso Klaipėdoje.
      Kitas įdomesnis klausimas, ok palapinės nusiardys, ar KLASCO sumokės kompensaciją miestui už vizualinę taršą, baudą nes pažeidė statybos įstatymą?? Ir kokią?

  12. Ne lyberalas

    Man grozio palapines, angliu kalnai, metalo lauzo krūvos neprideda ne kiek. Net trukdo aplinkai ir senamiesciui.

    Reply
    • Batonas su sūriu ir varške

      Man irgi nėra gražu Audi automobiliai, todėl stengiuosi į juos nežiūrėti. Rekomenduoju ir jums

    • Andrius

      Man pvz „Perdangos” žvyro kalnai labai trukdo, o gal ir ne man vienam. Esant vėjuotam orui praeini pro Akropolio kampą ir pilnos akys smėlio momentaliai, bet čia turbūt jau giliau šuo pakastas??

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This