Spektaklį „Storas sąsiuvinis“ aplankys apie 250 žmonių su regos negalia

Kultūra

Šį šeštadienį, lapkričio 25 d., Klaipėdos dramos teatre ruošiamasi priimti išskirtinai didelį regos negalią turinčių lankytojų skaičių. Iš visos Lietuvos susirinks apie pustrečio šimto žmonių. Jie visi lankysis naujausiame šiame teatre jiems pritaikytame spektaklyje su garsiniu vaizdavimu – Agotos Kristof „Storas sąsiuvinis“ (rež. Jokūbas Brazys). Šis renginys žymės ir rudenį tradiciškai intensyviausiai vykstantį „Esminių mazgų“ renginių ciklo etapo pabaigą.

„Storas sąsiuvinis”. Domo Rimeikos nuotr.

Spektaklių pritaikymas tiek žmonėms su klausos, tiek su regos negaliomis yra sudėtingas, laiko reikalaujantis procesas, tad teatre jis vyksta gana lėtai. Pasak „Esminių mazgų“ ciklo renginius kuruojančios teatro kultūros renginių koordinatorės Linos Lencevičiūtės, šiuo metu repertuare yra šeši tokie spektakliai. Trys – su surtitrais žmonėms, turintiems klausos negalią. Tai „Saulės vaikai“ (rež. L. Groza), „Varovai“ (rež. E. Senkovas), „Fragmentas“ (rež. D. Krymovas). Dar trys su garsiniu vaizdavimu akliesiems bei silpnaregiams – „Tėvas“ (M. Kimelė), „Mūsų klasė“ (O. Koršunovas“) bei naujausias – „Storas sąsiuvinis“.

„Atsirinkdami spektaklį, kuriam norime ruošti garsinį vaizdavimą, atsižvelgiame į tam tikrus kriterijus. Svarbu, kad jis nebūtų labai ilgas, kad jame nebūtų daug projekcijų, vaizdo medžiagos ir šviesos efektų, kad jame matomas situacijas būtų galima gana paprastai atvaizduoti žodžiu, kad nebūtų pernelyg daug aktorių improvizacijų. Jei spektaklio vizualinė informacija pernelyg sudėtingai nupasakojama, tuomet garsinį vaizdavimą atliekantis žmogus nespėtų jo perpasakoti arba tai padaryti būtų per daug sudėtinga, tad auditorijai būtų sunku sekti vyksmą scenoje“, – pasakojo L. Lencevičiūtė.

Audiovizualinio vertimo tekstą „Storam sąsiuviniui“ parengė Vilniaus universiteto Kauno fakulteto Kalbų, literatūros ir vertimo studijų instituto docentė dr. Laura Niedzviegienė, o komentavimą teatre atliks jos studentė Martyna Mačiuikaitė. Klaipėdos dramos teatre yra keli garsinio vaizdavimo mokymus praėję aktoriai, bet jie ne visada gali įsitraukti – vieni nori sukaupti daugiau žinių, kiti vaidina pritaikytame spektaklyje.

Rodant spektaklį su garsiniu vaizdavimu, aktoriai į sceną susirenka gerokai anksčiau, mat teatro lankytojų su regos negalia laukia garsinė įžanga. Jos metu aktoriai prisistato ir pasako, kas atlieka kokį vaidmenį, taip pat suteikiama galimybė lytėjimu susipažinti su scena – paliesti dekoracijas, rekvizitą, aktorius. Tokiu būdu kad ir prastai matydamas sceną ar visai jos nematydamas žmogus vis tiek turi supratimą apie erdvinę spektaklio pasaulio konfigūraciją.

Prasidėjus spektakliui lankytojai su regos negalia dėvi specialią ausinę, tad vienu metu klausosi ir spektaklio vyksmo, ir jį lydinčio garsinio vaizdavimo specialisto komentarų – kaip scenoje keičiasi aktorių padėtis, kokius veiksmus jie atlieka ir t.t.

Anot L. Lencevičiūtės, šįkart teatre susirinksiantis aklųjų ir silpnaregių skaičius tikrai didelis, paprastai jų būna mažiau.

„Manau tai sutampa ir su tuo, kad rudenį visada akcentuojame savo socialinei tematikai skirtas iniciatyvas, tad žmones su įvairiomis negaliomis buriančios organizacijos jau laukia šio metų laiko“, – teigė ji.

Lankytojus pasitinkančios administratorės ir teatro savanoriai visada pasiruošę padėti įvairių poreikių turintiems žmonėms, jei reikia palydėti į vietą, suteikti reikiamą informaciją ir pan.

Šį šeštadienį taip pat ruošiamasi pasirūpinti kuo didesniu lankytojų komfortu.

„Priimdami nematančius lankytojus atsiremiame ir į techninius iššūkius, jei atvyksta didesnė žmonių grupė, teatras neturi reikiamos sinchroninio vertimo įrangos, ją įsigyti brangu, tad turime skolintis arba nuomotis – tai kaskart mums kainuotų apie 2000 eurų. Esame labai dėkingi, kad jau trečią kartą šią įrangą mums skolina Kauno dramos teatras“, – apie teatre nuveikiamus namų darbus pasakojo L. Lencevičiūtė.

Spektaklis „Storas sąsiuvinis“ rodomas lapkričio 24 d. (penktadienį) ir 25 d.( šeštadienį). (25 d. su pritaikymu žmonėms, turintiems regos negalią).

1 Comment

  1. Klausimas

    Paklauskite teatro vadovo, ar tikrai įvyks. Vakar spektaklis “Tėvas” buvo atšauktas, prieš tai – “Meilė”. Nebesurenka žiūrovų ar D. Meškauskas pervargo? Turiu bilietus į “Kalėdas Kupjelų namuose”. Jei ir šį atšauks, daugiau patekti į Klaipėdos dramos teatrą nebebandysiu.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

„Mūzos“ apdovanojimas - Eglei Barauskaitei

Šeštadienį vakare į Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Fragmentas“ susirinkę žiūrovai tapo tradicinio „Mūzos“ apdovanojimo teikimo ceremonijos liudininkais. Jau eilę metų ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Kultūra

„Mūza“ lankys ir Muzikinio teatro kūrėjus

Klaipėdoje kuriančius teatro menininkus šį šeštadienį pasieks dar vienas tradicinis apdovanojimas – „Mūzos“ nominacija. „Mūzos“ nominaciją dar 2016-aisias įsteigė Klaipėdos ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Kultūra

Ruošiantis spektakliui -nardymo pamokos ir konsultacijos su kaskadininku 

Spektaklį „Fragmentas“ Klaipėdos dramos teatre jau sukūręs režisierius Dmitrijus Krymovas į pajūrį grįžo ir antram darbui. Po pirmojo repeticijų etapo ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This