Išskirtinė byla prasidėjo stabtelėjimu

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apygardos teismas antradienį turėjo pradėti nagrinėti uostamiesčio teisėsaugos pareigūnų tirtą baudžiamąją bylą dėl neteisėto tarpininkavimo perduodant karinę įrangą bei galimo pinigų plovimo, tačiau jau pačio proceso pradžioje teko padaryti poros savaičių pauzę.

Pirmadienį prokuratūra platino pranešimą spaudai, kuriame išdėstė, kad Klaipėdos verslininkas Vladimir Stefanov galėjo legalizuoti daugiau nei 91 mln. eurų. Taip pat įtariama, kad klaipėdietis, būdamas Panamos Respublikoje registruotos ir veiklą uostamiestyje vykdžiusios įmonės įgaliotu asmeniu, o vėliau ir vieninteliu akcininku, tarpininkavo parduodant karinę įrangą ir dvejopo naudojimo prekes Pusiaujo Gvinėjos Respublikai, neturėdamas tam leidimo.

Vladimir Stefanov. Martyno Vainoriaus nuotr.

Remiantis tyrimo duomenimis, verslininkas šias, kaip įtariama, nusikalstamu būdu gautas pinigines lėšas galimai siekė įteisinti. Surinktų duomenų visuma esą leidžia įtarti, kad kaltinamasis, vykdydamas įvairias finansines operacijas, per 2008-2012 metus galėjo legalizuoti daugiau nei 91 mln. eurų. Anot prokuratūros pranešimo, tyrimo metu taip pat gauta duomenų, kad dalis iš minėtos užsienio įmonės galimai nusikalstamu būdu gautų pinigų galėjo būti panaudoti kaltinamojo vadovaujamos bendrovės ūkinėje komercinėje veikloje. Manoma, kad pasinaudojus kaltinamojo Klaipėdoje registruota įmone per nepilnus dvejus metus legalizuota beveik 17 mln. eurų.

Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorės teismui perduotoje baudžiamojoje byloje kaltinimai dėl nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo pareikšti klaipėdiečiui ir UAB „Statega“. Vyras taip pat kaltinamas neteisėtu tarpininkavimu dėl karinės įrangos perdavimo.

1951-aisiais Ukrainoje gimęs iki šiol neteistas, Lietuvos pilietybę turintis, Klaipėdos rajone gyvenantis, UAB „Statega“ kontrolinį akcijų paketą valdantis ir šios įmonės komercijos direktoriumi dirbantis V. Stefanov teisme naudojosi vertėjos į rusų kalbą paslaugomis.

Teisėjas Eduardas Maškevičius informavo, kad iki posėdžio buvo gauti du identiški prašymai – atidėti bylos nagrinėjimą pusantro mėnesio. Juos pateikė ir V. Stefanov, ir įmonė. Vyras pabrėžė, kad į rusų kalbą išverstas kaltinamasis aktas jam buvo įteiktas tik lapkričio 20-ąją ir jis esą nespėjo tinkamai su juo susipažinti. Vienas iš įmonės advokatų irgi tvirtino tą patį, nes sutartį dėl gynybos sudarė tik lapkričio 22 d.

Teisėjas pats paminėjo aplinkybę, kad byla teismą pasiekė dar spalio 3 d.

V. Stefanov gynėja savo ruožtu posėdžio metu papildė, kad jos klientas parodymus ketina duoti jau pačio proceso pradžioje, tad „reikia atstatyti paveikslą, kuris buvo daugiau nei prieš 10 metų“.

Teisėjui pasiteiravus V. Stefanov nuo kada jis gyvena Lietuvoje, vyras paaiškino, kad 1975-aisiais gavo nukreipimą į Baltijos laivų statyklą ir čia pasiliko, bet visada esą dirbo rusakalbių kolektyve.

E. Maškevičiui perklausus, kodėl jis iki šiol neišmoko lietuvių kalbos, kaltinamasis tarstelėjo, jog tai jo kaltė.

„Tik buitiniame lygyje žinau lietuvių kalbą. O čia procesinis lygis, kiekviena klaida man gali brangiai kainuoti“, – aiškino V. Stefanov.

Nors kaltinimą šioje byloje palaikanti prokurorė Dalia Stonienė tikino, kad tokie prašymai yra nepagrįsti, teisėjas tenkino juos iš dalies – atidėjo bylos nagrinėjimą iki gruodžio vidurio.

„Kalta yra ir prokuratūra, kad taip ilgai neįtektas kaltinamasis aktas rusų kalba, tačiau protingas terminas su juo susipažinti yra dvi savaitės“, – argumentavo teisėjas.

Iš viso šiame tyrime apribota nuosavybės teisė į kaltinamojo ir juridinio asmens turtą, kurio vertė siekia daugiau nei 9,3 mln. eurų.

2016 m. tarptautinis tiriamosios žurnalistikos centras OCCRP ir portalas 15min publikavo jungtinį žurnalistinį tyrimą, kuriame buvo nagrinėjami V .Stefanovo ryšiai su Pusiaujo Gvinėją valdančio diktatoriaus Teodoro Obiang Nguema Mbasogo režimu. Šioje ir tolesnėse publikacijose atskleistos didelės apimties galimai įtartinos finansinės operacijos, o taip pat – ginklų prekybos epizodai. V. Stefanovas arba kategoriškai neigė savo dalyvavimą bet kokiose įtartinose operacijose, arba apskritai atsisakė atsakinėti į klausimus.

Dėl OCCRP ir 15min tyrimų V. Stefanovas ir jo valdoma bendrovė „Statega“ kreipėsi į teismą, portalą 15min ir „Sienos“ įkūrėją Šarūną Černiauską kaltindami melagingos informacijos skleidimu ir reikalaudami neturtinės žalos atlyginimo. Ginčas jau ketvirtus metus nagrinėjamas Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmuose.  

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Bankroto administratorius lieka nuteistas

Klaipėdos apygardos teismas sutiko su pirmos instancijos verdiktu, jog yra pakankamai įrodymų, kad už melagingų parodymų davimą ir dokumentų klastojimą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Buvusiam „Žemkasos” savininkui – teistumas ir solidi sąskaita

Klaipėdos apygardos teismas, penktadienį paskelbęs sprendimą nuo 2021-ųjų rudens nagrinėtoje baudžiamojoje byloje, nuteisė devynerius metus vieninteliu dabar jau likviduotos UAB ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

91 mln. eurų ir Afrikai skirtų ginklų byloje - netikėtas posūkis

Klaipėdos apygardos teismas, nagrinėjantis baudžiamąją bylą dėl esą neteisėto tarpininkavimo perduodant karinę įrangą Pusiaujo Gvinėjai bei galimo dešimčių milijonų eurų ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This