Akvariume įdiegtos pažinimo priemonės asmenims su negalia

Kultūra

Labiausiai Lietuvoje lankytojų mėgstamas muziejus – Lietuvos jūrų muziejus – kviečia į atnaujintą Akvariumo ekspoziciją: ji praturtinta sprendiniais asmenims su negalia. Sprendiniai sukurti universalaus dizaino principais, kurie padės plėsti žinias apie vandenų pasaulį visiems besilankantiems akvariume.

Alfonso Mažūno nuotr.

Kultūros ministerijai atlikus tyrimą „Muziejai žmogaus gerovei“, buvo parengtos rekomendacijos dėl paslaugų, skirtų žmonėms su negalia. Darbo grupėje aktyviai dirbo ir Lietuvos jūrų muziejaus specialistai: direktorė Olga Žalienė, Delfinų terapijos skyriaus vedėja prof. dr. Brigita Kreivinienė bei Edukacijos skyriaus vedėja Renata Treigienė. 

„Ir tyrimo rezultatai, ir kasdienės patirtys buvo vienprasmės, – sako muziejaus direktorė O. Žalienė. Muziejai turi tapti draugiški ir suprantami visiems. Todėl ėmėme ieškoti būdų, kaip pirmiausia Akvariumo ekspoziciją padaryti patogesnę žmonėms su negalia. Didžiausiu postūmiu tapo laimėtas Kultūros ministerijos pilotinis projektas ,,Akvariumo ekspozicijos prieinamumo asmenims su negalia didinimas „DRAUGIŠKI POJŪČIAMS“.

Įgyvendinant projektą Akvariumo ekspozicijos papildytos net 6 draugiškais klausos, lytėjimo pojūčiams edukaciniais sprendiniais, įrengtos 3 naujos bei atnaujinta viena esama nusiraminimo erdvė, atnaujintas lankytojų kelias, sukurtos naujos paslaugos – trijų temų edukacinė programa bei ekskursija. Lankytojų patogumui sudaryta galimybė atsisiųsti garso įrašus ir tekstą skaitymui į savo įrenginį – tokiu būdu užtikrinami visų asmenų, turinčių negalias, poreikiai.

Akvariumo ekspozicija papildyta edukacine garso siena „Draugiški klausos pojūčiams“, leidžiančia išgirsti  septynių jūrų gyvūnų garsus: krevetės, jūrų vėplio, Kuprotojo banginio, Humbolto pingvino, Paprastojo ruonio bei kaliforninio jūrų liūto garsus. Kitose septyniose stacionariose stotelėse lankytojai pažins gyvūnų atliejas, jas lytėdami ir klausydamiesi pasakojimų apie juos, QR kodai sudarys galimybę atsisiųsti gyvūnų garsus.

Projektui vadovavusi Edukacijos skyriaus vedėja R. Treigienė pasakojo, kad šį darbą lydėjo nemažas iššūkis  – kaip sukurti sprendinius, kurie atitiktų tikslinės grupės lūkesčius, ir kartu būtų lengvai suprantami kiekvienam muziejaus lankytojui, skirti individualiam naudojimui, bet kartu patogūs ir srautiniam lankymui. Ne mažiau svarbu buvo nesugadinti ekspozicijos stilistikos vientisumo ir natūraliai papildyti koncepciją. Raktu į sėkmę tapo sprendimas darbuotis remiantis universalaus dizaino principais. 

Pagal projekto partnerių (Klaipėdos Litorinos mokyklos, Klaipėdos „Medeinės“ mokyklos,  Klaipėdos regos ugdymo centro specialistų) rekomendacijas didelis dėmesys skirtas nusiraminimo vietų identifikavimui ir įrengimui, nes specialiųjų poreikių turintys žmones Akvariumo ekspozicijoje gali patirti ir šoką dėl lankytojų gausos, diskomfortą dėl tamsos, kvapų, garsų ir pan.

Ekspozicijoje buvo pastatyta psichikos ir elgesio sutrikimus turintiems lankytojus raminančiai veikiančios balansinės sofos, kurios užtikrins nusiraminimą linguojantis bei stebint terapinį poveikį kuriantį medūzų akvariumą ar kriauklių ekspoziciją. Akvariume atsirado visai uždara nusiraminimo erdvė, kuri labiausiai orientuota į jautrius žmones, ieškančius ramesnės aplinkos, atsiribojimo nuo bendro triukšmo, spalvų, kvapų, žmonių.

Tokioje uždaroje erdvėje žmonės galės prisėsti, prigulti bei atsipalaiduoti, žiūrėdami vaizdo siužetą apie jūrų stichiją, tyrinėdami jūros dugną imituojančią liečiamąją edukacinę komodą, kurdami jūros gyvūnų dėlionę. Ketvirtoji nusiraminimo–poilsio stotelė atnaujinta su vaizdu į pingvinų baseiną bei galimybe pasiklausyti pingvinų istorijų.

Muziejaus edukatoriai parengė ekskursiją „Jūra – gyvybės lopšys“, kurią veda ne vienas edukatorius, o mažiausiai du ir daugiau, priklausomai nuo grupės sudėtingumo. Ekskursijoje gali dalyvauti ir kompleksinės grupės, ir su sveikais asmenimis. 

Trijų dalių edukacinės programos temas pasiūlė pačios tikslinės grupės: jūros pasaulio pažinimas, jūros dugno pažinimas, jūrų gyvūnų pažinimas. Ši programa yra orientuota į vaikus, turinčius specialiųjų ugdymo poreikių (pažinimo, emocijų ir elgesio sutrikimus). Pagal projekto partnerių rekomendacijas įsigytos sensorines kuprinės su jose esančiomis nusiraminimo priemonėmis.

Alfonso Mažūno nuotr.

Diskutuojant ir su partneriais, ir su paslaugos teikėjais muziejininkai suprato, kad vienintelė išeitis yra veikti pagal universalaus dizaino principus taip, kad nei viena tikslinė grupė nebūtų diskriminuojama. Prieinamumas akliesiems didinamas  ne įrengiant specialų taką, o garsinio vaizdavimo būdu. Taip pat atsirado papildomos priemonės, kuriais gali naudotis lankytojai – vežimėlis vaikui, vaikštynė ar elektrinis vėžimėlis sunkiau judančiam suaugusiam.

Baigiamasis šio projekto renginys – festivalis, skirtas Tarptautinei žmonių su negalia dienai paminėti ,,Aš neabejingas, o Tu?“ vyks gruodžio 4 dieną „Studlende“. Taip pat baigiama kurti draugiška lankytojui nauja muziejaus internetinė svetainė.   

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Kopgalio forto krantinę pritaikys edukacinėms reikmėms

Lietuvos jūrų muziejaus užsakymu parengti ir visuomenei pristatomi projektiniai pasiūlymai, numatantys pritaikyti Kopgalio forto krantinę edukacinėms reikmėms, kuriuos parengė UAB ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This