Sovietinę senamiesčio siurblinę tik papudruos

Miestas, Svarbu

Klaipėdos piliavietės prieigose sovietmečiu įrengta nuotekų siurblinė liks Žvejų gatvėje ir toliau. Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos vanduo“ numato ją kapitaliai remontuoti.

Dėl tokio remonto projekto parengimo peripetijų vandentiekininkai bandė prisiteisti pinigų iš architektų, bet pirmos instancijos teisme patyrė fiasko.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pramiegojo terminą

„Klaipėdos vanduo“ su bendrove „Progresyvūs projektai“ 29,7 tūkst. eurų vertės sutartį dėl Žvejų g. 27 sklype esančios 1981 m. pastatytos siurblinės kapitalinio remonto projekto parengimo buvo sudariusi dar 2021-ųjų rugpjūčio viduryje. Joje buvo numatyta, kad projektuotojai turi parengti ir suderinti techninį darbo projektą ne ilgiau kaip per 184 kalendorines dienas.

Visgi santykiai tarp šalių susiklostė nekaip ir „Klaipėdos vanduo“ kreipėsi su ieškiniu į Klaipėdos apygardos teismą prašydamas iš „Progresyvių projektų“ priteisti 1 929,63 Eur skolą, 6 proc. metines palūkanas ir bylinėjimosi išlaidas.

Anot įmonės, bendras sutarties galiojimo terminas buvo 229 kalendorinės dienos – t. y. iki 2022 m. balandžio 30 d. Po jo turėjo būti pradėti skaičiuoti 0,05 proc. dydžio delspinigiai už kiekvieną uždelstą dieną. Pastaruosius vandentiekininkai paskaičiavo už laikotarpį iki 2022 m. lapkričio 30 d. ir taip susidarė 1 984,09 Eur suma, kurios projektuotojai neapmokėjo.

„Progresyvūs projektai“ su tokiu ieškiniu nesutiko ir prašė teismo taikyti senatį bei atmesti pretenziją kaip nepagrįstą bei priteisti bylinėjimosi išlaidas. Architektai dėstė, kad savivaldybės įmonė esą delsė teikti pastabas dėl projekto sprendinių ir kėlė papildomus reikalavimus projektavimo darbų rezultatui, o visa tai pareikalavo daugiau laiko darbui atlikti. Taip pat projektuotojai nurodė, jog 2022 m. pabaigoje parengtame rašte patys vandentiekininkai sutiko, jog vėlavimą nulėmė ir architektūrinių sprendinių derinimas su Klaipėdos savivaldybe bei Kultūros paveldo departamentu.

Pastarąjį argumentą „Klaipėdos vanduo“ bandė nuginčyti pateikdamas informaciją, jog „Progresyvūs projektai“ sprendinius derinimui minėtosiomis institucijoms pateikė tik 2022 m. balandžio 1-ąją, kai pagal sutarties nuostatas jau balandžio 30 d. jau turėjo perduoti parengtą ir suderintą techninį projektą. Akcentavo vandentiekininkai ir tai, kad paskaičiavo delspinigius tik už 6 mėnesius, nors realiai sutarties įvykdymas buvo uždelstas net 16 mėnesių ir 21 dieną.

Bylą išnagrinėjęs teisėjas Almantas Padvelskis konstatavo, jog savivaldybės įmonės pretenzijos yra nepagrįstos. Teismas akcentavo, kad teisės aktuose yra numatyta, jog reikalavimus priteisti delspinigius privalu pareikšti per šešis mėnesius. Tad šiuo atveju ieškinio senatis jau yra praleista. O objektyvių jos praleidimo priežasčių vandentiekininkai nepateikė.

Atmesdamas „Klaipėdos vandens“ ieškinį teismas dar priteisė projektuotojams sumokėti 3 938,55 Eur bylinėjimosi išlaidų.

Toks verdiktas dar gali būti skundžiamas Apeliaciniam teismui. Pasak įmonės atstovės spaudai Eglės Jurevičiūtės, sprendimas, ar pateikti tokį skundą bus priimtas po to, kai teisininkai „nuodugniai išnagrinės“ pirmosios instancijos argumentus.

Išvaizda keisis tik nežymiai

Pasak E. Jurevičiūtės, pagal parengtą projektą numatyta atnaujinti siurblinės pastato stogą, išorės fasadą, perplanuoti vidaus patalpas, jas pertvarkyti ir atnaujinti apdailą, rekonstruoti vidaus vandentiekio ir nuotekų tinklus, atnaujinti ryšių tinklus, apsauginę ir gaisrinę signalizacijas, rekonstruoti ventiliacijos sistemą, numatant kvapų šalinimą ir kt. Taip pat numatyta suformuoti patalpas ESO pastotės įrangos perkėlimui.

Pastato išvaizda po rekonstrukcijos keisis tik nežymiai, bus išlaikoma jo formą, aukštingumas, tūris ir kiti parametrai.

Anot įmonės atstovės, rangovą tikimasi turėti jau gruodį, o darbus planuojama pradėti sausio-vasario mėnesiais, kai bus palankios oro sąlygos.

Kiek bendrovė planuoja investuoti į tokį remontą E. Jurevičiūtė neatsakė. Anot jos, bus skelbiama tik suma, paaiškėsianti pasibaigus pirkimo procedūroms.

4 Comments

  1. O

    Jei ESO pastotė bus perkeliama į siurblinę, o jos pastatas nugriautas – tai jau didelis pliusas. Iš dviejų sovietinių gargarų liks vienas ir dar pakeista išorės išvaizda.

    Reply
  2. Unikalus

    tas mūsų miestelis. Milijonus sukišome į buvusios pilies teritorijos sutvarkymą, planuojame atstatyti visą pilį, dabar už 3mln. renčiame bokštą turistams, ręsime dar ir naują bažnyčią, o žmoniškai sutvarkyti fekalo siurblinę nuleidžiant po žeme ar iškeliant pinigų nėra.

    Reply
  3. Mindaugas

    Ne pati tinkamiausia vieta SIURBLINEI, šiuo atveju pinigai į balą, čia reikėjo ieškoti sprendimų dėl jų iškėlimo.

    Reply
  4. Įdomu

    Galėtų parašyti ką jinai siurbia, kad būtų aišku, ar ji čia tokia svarbi. Dar vienas architektūrinis šašas, kuris visai nepuošia aplinkos

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

„Vaidila“ pradėjo kelionę nebūtin

Šiomis dienomis pradėtas griauti buvusio kino teatro „Vaidila“ pastatas – vietoje jo iškils naujas statinys, kuriame įsikurs technikos muziejus. Martyno ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Buvusi slaugytoja teisybės ieškos ir Žmogaus Teisių Teisme  

Ir apeliacinės instancijos teismas dviem sprendimais patvirtino, kad Brožynų seniūnaitė Irena Gailiutė nepagrįstai bandė atnaujinti pralaimėtas bylas dėl jos atleidimo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This