ES skyrė 1,44 mln. Eur žaliojo vandenilio papildymo punktams uoste įrengti

Uostas ir jūra

Klaipėdos uoste po kelerių metų planuojama pradėti gaminti žaliąjį vandenilį. Tai pirmasis toks projektas uostamiestyje, kuris neabejojama, prisidės prie CO2 išmetimų į aplinką mažinimo. Klaipėdos uoste planuojamo vandenilio pildymo punktų įrengimo projektui skirta Europos Sąjungos (ES) lėšų.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos projektui „Viešųjų vandenilio pildymo punktų įrengimas Klaipėdos mieste“, kuris yra neatsiejama viso bendro vandenilio vystymo projekto dalis, skirta 1,44 mln. Eur ES finansavimas. Bendra pildymo punktų įrengimo vertė sieks 3,6 mln. Eur. Už šią sumą planuojama atlikti teritorijos paruošimo darbus ir įrengti viešai prieinamus du vandenilio pildymo punktus.

„Vis aktyviau skatinamas perėjimas prie neutralumo klimatui ir gamtai, kitos globalios tendencijos įpareigoja Klaipėdos uostą, organizuojant tolesnę veiklą, vykdant plėtrą, atsižvelgti į aplinkos būklę ir nuolat siekti ją gerinti. Šiandien jūrų uostai nebėra vien krovos uostai, jie pasaulyje tampa alternatyvios, žaliosios energijos gamintojais, distributoriais. Norėdami būti pažangių uostų klube, kur vandenilis tampa svarbiu žalumo kriterijumi, privalome žengti koja kojon su laiku. Žinoma, mūsų įgyvendinamas vandenilio projektas nėra didelės apimties, palyginti su kitais uostais, kurie numato ne tik jo gamybą, bet ir eksportą, tačiau neabejojame, kad ši nauja ateinanti degalų rūšis prisidės prie CO2 sumažinimo“, – teigia Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas.

Kaip jau skelbta anksčiau, 4,8 mln. eurų siekianti Europos Sąjungos parama skirta Klaipėdos valstybinio jūrų direkcijos vykdomam „Žaliųjų degalų (vandenilio) gamybos plėtros Klaipėdos uoste“ projektui. Už šiuos pinigus numatyta įdiegti elektrolizerį su reikiama įranga, skirta vandenilio gamybai. Visa šio projekto vertė sudaro apie 7 mln. eurų.

Klaipėdos uoste žaliasis vandenilis bus gaminamas elektrolizės būdu, naudojant polimerinių elektrolitų membranos (PEM) tipo elektrolizerį. Įrenginys vandeniliui gaminti bus sumontuotas standartiniame 40 pėdų jūriniame konteineryje. Vandenilio gamybos įrangai Klaipėdos uoste planuojamas elektros poreikis – 3 MW. Vandeniliu bus pildomi į uostą atplaukiantys ir čia dirbantys laivai, miesto viešojo transporto autobusai.

Žaliojo vandenilio projektas, apimantis gamybos plėtrą ir pildymo punktų įrengimą, įgyvendinamas  pagal ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą „Naujos kartos Lietuva“, finansuojamą Europos Sąjungos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės „NextGenerationEU“ lėšomis.

1 Comment

  1. ?

    ar čia miesto centre?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Klaipėdos uostui - aplinkosauginis sertifikatas

Klaipėdos uostas – pirmasis tarp Baltijos valstybių ir vienas iš 35 uostų Europoje nuo šiol turintis uosto aplinkosaugos vadybos sistemos ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Daugiau krauta grūdų, mažiau - naftos produktų

Pirmą šių metų ketvirtį Klaipėdos uoste krauta beveik 8,5 mln. tonų krovinių. Palyginti šį kiekį su tuo pačiu praėjusių metų ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This