Klaipėdos galerijoje atidaromos dvi parodos

Kultūra

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus Klaipėdos galerijoje, gruodžio 7 d., ketvirtadienį, 17.30 val. atidaroma Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto Metalo meno ir juvelyrikos programos studentų kursinių ir bakalauro baigiamųjų darbų paroda „VDA TF MMJ BA I-IV“ . Tą patį vakarą galerijoje atsidarys ir paroda „XII Lietuvos medalių trienalė“. Klaipėdos galerijoje šios parodos veiks iki gruodžio 30 d.

Kokia yra šiuolaikinė juvelyrika Lietuvoje? Dažnas į šį klausimą negalėtų atsakyti arba bandytų aiškintis per subjektyvią poziciją šiandienos vartotojiškos patirties kontekste. Kad ir kokia kryptimi plėtotųsi mintys, vienais ar kitais aspektais būtų apie tai, ką šioje parodoje pristatys jaunieji menininkai, išvys žiūrovas ir kas atsidurs tarp jų – diskusijų centre.

Parodoje pristatomi studijų procese vykusių tyrimų (meninių, technologinių, socialinių, tarpdisciplininių) kūrybiniai rezultatai. Rezultatas – tai lyg baltas popieriaus lapas, kuriame nieko rašyti nebereikia, reikia tik įžiūrėti ir gebėti perskaityti. Atkreipiamas dėmesys į beveik neribotas kūrybos galimybes.

Juvelyrika pristatoma kaip meno objektas, taip pat išryškinama ir praktinė-taikomoji jos paskirtis. Šiuolaikinė juvelyrika ne tik puošia, ji pajėgi suteikti žmogaus kūnui vienokių ar kitokių prasmių, plėsti asmeninių suvokimų ir interpretacijų lauką. Jei ant baltu sniegu pakloto paviršiaus norisi palikti pėdsaką, tai tas akcentas ir yra juvelyrika. Kita vertus, atkreipiamas dėmesys ir į tai, kad juvelyrika šiuolaikinio meno kontekstuose vis dar nepelnytai atsiduria podukros vaidmenyje ir jai nesuteikiama pakankamai reikšmės. Džiugina, kad situacija po truputį keičiasi. Paroda kvies praplėsti matymo ir suvokimo apie šią meno sritį teritoriją, išbandyti ir pasimatuoti jaunųjų menininkų autorinius sprendimus, galiausiai – išdrįsti juvelyriką suvokti kitaip.

Tęstinis projektas, anksčiau vadintas „Respublikine medalių trienale“, atsinaujina. Jam pradedamas taikyti ir tematiškumas. Atsižvelgiant į aktualijas, 2023 metų svarbiausias šventinis akcentas yra Vilniaus 700-ųjų metų jubiliejus. Menininkai specialiai šiai progai  sukūrė medalius – taip, prisidedant prie neeilinės šventės, įamžino šią sukaktį metalo meno kūrinyje. Parodos atidarymo metu laureatams bus įteikti apdovanojimai.

Klaipėdos galerijos darbo laikas: trečiadieniais–penktadieniais 12–19 val., šeštadieniais 11–16 val.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Klaipėdos galerijoje – Emilijos Globytės paroda „Tarpusavyje“

Klaipėdos galerijoje sausio 5 d., penktadienį, 17.30 val. atidaroma jaunos dizainerės Emilijos Globytės personalinė paroda „Tarpusavyje“. Ekspozicijoje – bakalauro studijų ...
2024-01-02
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

Kultūros maištas prieš autokratiškus Klaipėdos mero siekius (atnaujinta)

„Autoritarizmo stiprėjimas, – paprašytas įvertinti Kultūros ir meno bei kitų visuomeninių tarybų naikinimo procesą uostamiestyje Europos vietos savivaldos chartijos kontekste ...
2023-09-27
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos galerijoje – Romos Auškalnytės „Pasišventimai / Dedications“

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus Klaipėdos galerijoje (Bažnyčių g. 6) rugsėjo 7-ąją, ketvirtadienį, 17.30 val. bus atidaroma Romos Auškalnytės paroda ...
2023-09-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This