Kas pageidauja tapti naujosios kultūros darbo grupės nariais?

Kultūra

Klaipėdos savivaldybė paskelbė, kurie miesto kultūros sektoriaus atstovai norėtų dalyvauti naujosios valdžios kuriamoje kultūros ir meno politikos formavimo darbo grupėje.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Mero valia naikinant Kultūros ir meno tarybą buvo teigiama, kad tai reikia padaryti siekiant daugiau skaidrumo ir taupant pinigus. Būsimos darbo grupės politikai formuoti nuostatuose numatyta, kad 6 narius savo nuožiūra parenka ir skiria meras. Jiems į pagalbą ateis vicemeras (grupės pirmininkas) ir Kultūros skyriaus vedėjas bei vienas politikas iš Kultūros, švietimo ir sporto komiteto.

Dar po vieną atstovą į šią darbo grupę deleguos savivaldybės ir valstybės kultūros įstaigos. Du atstovus turi teisę deleguoti kultūros magistrai. Dar viena vieta skirta aukštojo mokslo institucijoms arba jų padaliniams. Tik dvi vietos yra paliktos ne pelno ir pelno siekiančioms organizacijoms ir juridiniams asmenims iš kultūros srities.

Savivaldybė paskelbė, kad į ne pelno sektoriui skirtą vietą pretendentais iškelta 12 asmenų: Tomas Jašinskas, teatro, kino, renginių režisierius, kino industrijos projektų vadovas; Valerija Miliauskienė,vadovaujanti Klaipėdos miesto PŽA liaudiškų šokių kolektyvui „Sidabrinė gija”; rašytoja Daiva Lukauskienė; Dmitrij Popov, daugkartinis pasaulio bei Europos šokių čempionas; Ramūnas Baršauskas, choro „Cantare“ meno vadovas ir dirigentas; Kęstuti Sova, saksofonininkas, kompozitorius; Sonata Žižienė, viena iš Malūno lofto steigėjų; Janina Žemaičiūnienė, pedagogė, muzikos mokytoja ekspertė; bardas Jonas Baltokas; Edmundas Kolakauskas, profesionaliosios dailės kolekcionierius; dailininkė Neringa Poškutė-Jukumienė; skulptorius Isroildžon Baroti.

Tuo metų į pelno siekiantiems juridiniams asmenims numatytą vietą yra tik du pretendentai – įvairių projektų vadovas Mindaugas Gudelis ir Henrikas Žižys, muzikinių, pramoginių renginių ir koncertų organizatorius.

Rinkiminis susirinkimas turėtų vykti gruodžio 6-ąją.

Nuostatuose numatyta, jog tuo atveju, „jeigu organizacijų susirinkime nėra sutariama dėl vieno kandidato delegavimo, kandidatą paskiria Savivaldybės meras, įvertinęs Kultūros skyriaus rekomendaciją”.

Ši darbo grupė rengs ir teiks pasiūlymus merui ir savivaldybės administracijos struktūriniams padaliniams dėl „profesionaliojo meno vystymo, visuomenės kūrybinės veiklos skatinimo bei sąlygų gyventojų kultūriniams poreikiams tenkinti sudarymo, atskirų kultūros ir meno sričių bei jų finansavimo tikslingumo, strateginių kultūros ir meno politikos įgyvendinimo klausimų”. Taip pat ji teiks rekomendacijas merui ir Savivaldybės administracijai dėl kultūros projektų dalinio finansavimo, stipendijų skyrimo kultūros ir meno kūrėjams.

Dalis uostamiesčio kultūros ir meno bendruomenės atkakliai priešinosi mero užmojams naikinti Kultūros ir meno tarybą.

„Autoritarizmo stiprėjimas, – tuomet paprašytas įvertinti Kultūros ir meno bei kitų visuomeninių tarybų naikinimo procesą uostamiestyje Europos vietos savivaldos chartijos kontekste sakė dr. Liutauras Kraniauskas, Lietuvos Mokslo tarybos Humanitarinių ir socialinių mokslų komiteto narys. – Yra sugriaunamas pasitikėjimas tarp valdžios ir bendruomenių, pasitikėjimas yra labai išklibintas”.

Jam antrino filosofas dr. Tomas Kiauka: „Tekstai turi pretekstą, kontekstus ir potekstes. Tekstas – visuomeninių tarybų menkinimas, pretekstas – nelabai sėkmingi rinkimai dėl tam tikrų problemų, kontekstas – pasikeitusi valdžia. O potekstė – dabar viskas bus kitaip: mes viską žinom geriau ir darysim taip, kaip mums tinkama…”

2 Comments

  1. ir cia

    Klaustuku mada?

    Reply
  2. Bibliotekos valytoja

    Siaip biblioteka irgi kultūros institucija bet niekam tai nerupi, nes Matą kokie dabar žmones formuos kultūros politika????

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Mokytis, mokytis ir dar kartą mokytis*

Žymus kultūrologas, menotyrininkas bei visų kitų galų meistras Spyglys negalėjo pro ausis praleisti didžiai įdomaus per radiją vykusio pokalbio, kuriame ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Kultūra

Vyks jau paskutinis konkurse „Klaipėdos knyga 2023“ dalyvaujančio leidinio pristatymas

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos rengiamas konkursas „Klaipėdos knyga 2023“ kviečia įpaskutinį leidinio pristatymą. Balandžio 23 d., 18 ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėda kultūros srityje pralenks Berlyną*

„Klaipėdos kultūros lygį pakelsime iki Berlyno lygio. Sieksime pritaikyti Berlyno kultūros modelį ir reikės iš Berlyno semtis patirties”, – tokias sensacingas ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This