Maisto atliekų rūšiavimo konteineriai jau keliauja į klaipėdiečių kiemus

Aplinkosauga

Jau visą mėnesį Klaipėdos individualių valdų savininkams dalinami maisto atliekų rūšiavimo konteineriai. Vežėjai formalumus susitvarkiusiems klaipėdiečiams į namus atveža dviejų kibirėlių komplektą: 10 litrų tapos virtuvinį ir 60 litrų talpos lauko konteinerį.

Tai vienas iš pasiruošimo etapų kitąmet prasidėsiančiam maisto atliekų rūšiavimui.

Norintys gauti maisto rūšiavimo įrangą pirmiausia turi pasirašyti konteinerio priėmimo aktą. Jį individualiuose namuose gyvenantys klaipėdiečiai gauna iš Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) popieriniu laišku arba gali rasti savitarnos svetainėje https://mano.kratc.lt.

Pasirašytą aktą reikia grąžinti bendrovei vienu iš šių būdų:

1. Nuskenuoti (nufotografuoti) ir atsiųsti elektroniniu paštu rinkliava@kratc.lt

2. Pasirašyti aktą savitarnoje https://mano.kratc.lt/

3. Išsiųsti pasirašytą aktą pašto laišku adresu: Liepų g. 15, LT–92138, Klaipėda.

4. Atnešti pasirašytą aktą į KRATC biurą Liepų g. 15, Klaipėdoje.

5. Atnešti pasirašytą aktą į kitus KRATC Klaipėdos padalinius: biurą Tomo g. 2; aikšteles Šiaurės pr. 30, Tilžės g. 66A, Plieno g. 13.

Tik įvykdžius šią procedūrą galima gauti konteinerius maisto atliekų rūšiavimui.

„Nors šis formalumas kelia nepatogumų ir mums, ir klaipėdiečiams, be jo išsiversti negalime. Konteineriai nupirkti su ES finansine parama, todėl itin griežta jų apskaita ir kiekvieno asmens parašas privalomas“, – aiškina Alma Balevičienė, KRATC projektų vadovė.

Kai KRATC gauna pasirašytą aktą, gyventojo adresas perduodamas vežėjui ir jis paruošia konteinerius. Ant mažojo 10 litrų kibirėlio yra lipdukas, kuriame surašyta, ką galima rūšiuoti į šią talpą. O didysis konteineris turi užklijuotą identifikavimo žymeklį, kuris specialaus skenerio pagalba „pririšamas“ prie gyventojo adreso. Tai nuotolinė elektroninės stebėsenos įranga. Kai vežėjai kitąmet iš gyventojų surinks maisto atliekas, šis žymeklis padės greitai identifikuoti, ar vežėjas buvo atvykęs, ar ištuštino konteinerį. Šią informaciją bet kuriuo metu savo kompiuteriuose galės patikrinti KRATC specialistai.

„Pasitaikė atvejų, kai gyventojai patys atvyksta į Klaipėdos didžiųjų atliekų aikšteles ir prašo jiems atiduoti čia sandėliuojamus maisto atliekų rūšiavimo konteinerius. Tačiau šito daryti neverta. Konteinerių aikštelėse nedaliname. Kai konteineris bus pažymėtas identifikavimo žymekliu, vežėjas pats atveš juos į Klaipėdos miesto gyventojo kiemą ir atiduos į rankas arba paliks prie vartelių“, – sakė A. Balevičienė.

Išgirdę apie artėjantį maisto rūšiavimą daugiabučiuose gyvenantys klaipėdiečiai teiraujasi, ar kokia nors rūšiavimo įranga bus suteikta ir jiems. Juo labiau, kad kituose Lietuvos miestuose skelbiama apie nemokamai dalinamus maišelius ar kibirėlius. Bet Klaipėdoje to nebus. Klaipėdos daugiabučių gyventojai maisto atliekas rūšiuos identiškai, kaip dabar išmeta buitines atliekas: į savo talpą įsiklos plastikinį maišelį, kurį prikaupus maisto likučių reikės užrišti ir išmesti į kieme esantį konteinerį rudu dangčiu.

„Lietuvoje nebus vieningos maisto rūšiavimo tvarkos. Kiekviena savivaldybė kuria savo tvarką, todėl natūralu, kad gyventojams kyla klausimų girdint skirtingą informaciją. Klaipėdoje daugelis senos statybos daugiabučių turi mažas virtuves, tad dalinti papildomas talpas, kurios vargu ar tilptų šalia esančių šiukšliadėžių, neracionalu“, – aiškino A. Balevičienė.

Klaipėdos mieste visą informaciją apie maisto rūšiavimą žino ir suteikia KRATC, tad kviečiama kreiptis nemokama telefono linija 8 800 13344, el. paštu kokybe@kratc.lt.

Maisto rūšiavimo konteinerių įsigijimas finansuojamas Klaipėdos miesto savivaldybės ir Europos Sąjungos Sanglaudos fondo lėšomis vykdant projektą „Komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros plėtra Klaipėdos miesto, Skuodo ir Kretingos rajonų bei Neringos savivaldybėse“.

Dumpių maisto apdorojimo įrenginių statyba finansuojama Europos Sąjungos Sanglaudos fondo ir KRATC lėšomis, vykdant projektą „Maisto atliekų apdorojimo infrastruktūros sukūrimas Klaipėdos RATC“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėda pagaliau pradeda rūšiuoti maisto atliekas

Vėluodama keturis mėnesius Klaipėda pradeda maisto atliekų rūšiavimą – antradienį surengta oficiali tam skirta šalia Dumpių sąvartyno pastatytos linijos atidarymo ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pažymų dėl nenaudoto NT laukia iki kovo pabaigos

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) primena, kad uostamiesčio vietinės rinkliavos mokėtojas, praėjusiais metais nenaudojęs nekilnojamojo turto, gali nemokėti rinkliavos ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This