Kovos su moksleivių rūkymu bei narkotikų vartojimu

Regionas

Moksleivių rūkymas, elektroninių cigarečių garinimas, narkotinių medžiagų vartojimas – problema, su kuria susiduria visos šalies mokyklos. Klaipėdos rajono savivaldybė viena pirmųjų imasi tai spręsti iš esmės. Dar mokslo metų pradžioje tėvams ir mokytojams organizuotos specialios paskaitos, sukurtas algoritmas dėl psichoaktyvių medžiagų vartojimo mažinimo ugdymo įstaigose, taip pat glaudžiai bendradarbiaujama su policijos pareigūnais, specialias veiklas vykdo Visuomenės sveikatos biuras, o šią savaitę pasirašyta ir bendradarbiavimo sutartis su Vidaus reikalų ministerija dėl bandomojo projekto, prie kurio, be Klaipėdos rajono, prisijungė Vilniaus ir Alytaus savivaldybės.

Klaipėdos rajonas pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Vidaus reikalų ministerija dėl bandomojo projekto.

„Apie tai, kad elektroninės cigaretės arba vadinamieji „veipai“ mokyklose tapo tikra pandemija, garsiai pradėjome kalbėti dar birželio pradžioje. Šiandien jau esame nemažai padarę, kad problema mažėtų, tačiau sustoti nežadame. Ne tik bendradarbiavimo sutarties su Vidaus reikalų ministerija pasirašymas, bet ir visos Savivaldybės taikomos priemonės yra skirtos tam, kad mokyklos būtų saugesnes, vaikai ir jų tėvai žinotų apie rūkymo pavojus, – pranešime pažymi Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas. – Netrukus mokykloje, kurioje bus įgyvendinamas bandomasis projektas, bei jos prieigose bus didinamas mokinių saugumas, įrengiant el. dūmų detektorius, kameras, bus kontroliuojamas patekimas į mokyklą, taip pat planuojame ją aptverti, kad būtų aiškios įstaigos ribos, į ją negalėtų patekti neaiškūs asmenys, kurie galėtų platinti narkotines medžiagas tarp vaikų, vyks ir aktyvesnis bendradarbiavimas su policijos pareigūnais.“

Be to, įgyvendinant projektą bus vykdomos įvairios prevencinės programos, skatinama Jaunųjų policijos rėmėjų veikla, užtikrinant užimtumą bei skatinant nepakantumą teisės pažeidimams. Edukacinėmis veiklomis, švietimu bus ugdomas ir stiprinamas moksleivių sąmoningumas ir atsparumas narkotikų vartojimui ir platinimui. Bus dirbama ne tik su moksleiviais, bet ir su mokyklos administracija, mokytojais, tėvais.

Planuojama, kad veiklos, numatytos bandomajame projekte, vėliau bus vykdomos ir kitose rajono mokyklose, kad būtų užtikrinamas mokinių saugumas.

Savivaldybė, siekdama užtikrinti šios problemos sprendimą, jau anksčiau ėmėsi priemonių. Parengtas ir taikomas psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo mažinimo algoritmas, kuriuo apibrėžiamas ugdymo įstaigų ir pareigūnų bendradarbiavimas.

Itin daug dėmesio skiriama švietimui, edukacijai. Tėvams, ugdymo įstaigų specialistams organizuoti mokymai, paskaitos su gydytoju toksikologu Robertu Badaru bei medicinos psichologe Aina Adomaityte. Juose aptarta ne tik pati problematika, bet ir tai, kaip nustatyti galimą narkotinių medžiagų vartojimą, kokie fiziniai, psichologiniai, elgesio ir kiti požymiai tai signalizuoja.

Taip pat tėvams yra parengtos ir Visuomenės sveikatos biuro rekomendacijos, kaip su vaikais kalbėtis apie rūkymo ir kitų psichoaktyvių medžiagų vartojimo žalą, bei atmintinė, kur kreiptis pagalbos.

5–7 klasių mokiniams paskaitas „Mano atsakomybė“ veda prokurorė, bendruomenės pareigūnai bei Tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė.

Na, o siekiant padėti vaikams, kurie jau vartoja, vykdoma ankstyvosios intervencijos programa. Ji kasmet rekomenduojama daugiau nei pusšimčiui mokinių.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Nulinius COVID-19 rodiklius jau turi ir Klaipėdos bei Kretingos rajonai

Pirmadienį šalyje patvirtinti 33 nauji COVID-19 atvejai (šeši žmonės užsikrėtė antrą kartą, du – trečią), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Regionas

Prezidentas lankysis Klaipėdos rajone

Šalies vadovas Gitanas Nausėda antradienį lankysis Klaipėdos rajone, kur susitiks su meru Broniumi Markausku. Viešėdamas Klaipėdos rajone prezidentas taip pat ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Du gimnazistai ir studentas kaltinami psichotropinių medžiagų platinimu

Klaipėdos apygardos prokuratūra praneša baigusi ikiteisminį tyrimą ir teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje du gimnazistai ir vienas studentas kaltinami neteisėtu ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This