Karo dievu vadintas klaipėdietis kaltės nepripažįsta

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apygardos teismas, nagrinėjantis uostamiesčio teisėsaugos pareigūnų tirtą baudžiamąją bylą dėl esą neteisėto tarpininkavimo perduodant karinę įrangą bei galimo pinigų plovimo, antradienį ir vėl į priekį pasistūmėjo tik simboliškai.

„Atvira Klaipėda“ jau rašė, kad prokuratūra teismui perdavė bylą, kurios medžiagoje tvirtinama, jog Klaipėdos verslininkas Vladimir Stefanov galėjo legalizuoti daugiau nei 91 mln. eurų. Taip pat įtariama, kad klaipėdietis, būdamas Panamos Respublikoje registruotos ir veiklą uostamiestyje vykdžiusios įmonės įgaliotu asmeniu, o vėliau ir vieninteliu akcininku, tarpininkavo parduodant karinę įrangą ir dvejopo naudojimo prekes Pusiaujo Gvinėjos Respublikai, neturėdamas tam leidimo.

Vladimir Stefanov – dešinėje. Martyno Vainoriaus nuotr.

Lapkričio pabaigoje surengtas pirmasis posėdis ilgai netruko, nes V. Stefanov pareiškė, kad jam per vėlai buvo įteiktas į rusų kalbą išverstas kaltinamasis aktas. Ne ką ilgiau truko ir šį antradienį surengtas kitas posėdis. Jo metu prokurorė Dalia Stonienė tik perskaitė sutrumpintą kaltinamojo akto versiją.

Anot prokurorės, Panamoje registruota bendrovė „Intracoastal Trading Services“ veikė ir Klaipėdoje bei neteisėtai prekiavo karine įranga, dvejopos paskirties prekėmis. Jas iš Ukrainos esą tiekė Pusiaujo Gvinėjos Respublikai. Tarp kaltintojos paminėtų karinės paskirties prekių buvo šaudmenys, naikintuvai, bombonešiai, kovinės, mokomosios raketos, kateriai ir kt. Už jas iš viso Pusiaujo Gvinėja sumokėjo apie 114 mln. eurų. Vėliau didžioji dalis gautų lėšų esą buvo neteisėtai legalizuota per bendrovę „Statega“, kurią esą realiai kontroliavo jos akcininku esantis 1951-aisiais Ukrainoje gimęs, iki šiol neteistas V. Stefanov. Tarp tokių sandorių minėtas ir Klaipėdoos verslo centro „Neapolis“ įsigijimas.

V. Stefanov, kaip ir „Stategos“ advokatai teigė, jog kaltės visiškai nepripažįsta, taip pat jis pareiškė, kad duos parodymus, bet paprašė duoti dar laiko tam pasiruošti iki kito teismo posėdžio, numatyto sausio pradžioje. Esą yra daug skaičių, kaltinimai labai rimti, yra daug dokumentų 60 tomų byloje, reikia juos versti, taip pat ir iš ispanų kalbos.

Nors ir buvo matyti, kad bylą nagrinėjantis teisėjas Eduardas Maškevičius yra nelabai patenkintas, jog kaltinamasis nepasiruošė šiam posėdžiui, visgi jam suteikė laiko tai padaryti iki kito posėdžio.

Beje, V. Stefanov teismui pateikė ir prašymą, kad dėl jo sveikatos posėdžiai vyktų tik po pusdienį – prie tokio prašymo buvo pridėta Vokietijos gydytojo pažyma, kurioje tvirtinama, kad vyras serga eile lėtinių ligų ir negali sėdėti ilgiau nei tris valandas.

Po posėdžio V. Stefanov advokatė Renata Astrauskienė žurnalistams teigė, kad ši byla neturi jokio pagrindo

„Prekyba vyko visiškai licencijuota pagalba per valstybinius susitarimus tarp Ukrainos valstybės ir Pusiaujo Gvinėjos. Licencijos išduotos iš abiejų pusių. Su Lietuva ši veikla neturi absoliučiai jokio ryšio. <…> Tiesą pasakius, šita veikla buvo prokuratūros galbūt bandoma nutraukti pasibaigus senaties terminui. Būtent mūsų pačių iniciatyva šitas klausimas yra perduotas teismui, kad nebūtų inscenizacija, kad teismas įvertintų ir pasakytų, kad apskritai tokių veikų nebuvo, kad nebūtų palikta tam tikra erdvė spekuliacijoms, kad veikla buvo neteisėta, o nutraukta tik dėl senaties. <…> Ta prekyba ginklais tarp tų šalių buvo legali. Ukrainos ir Pusiaujo Gvinėjos spaudoje buvo rašoma apie susitarimus, apie šių valstybių atstovus, vizitus ir taip toliau. Tai buvo tarpvalstybiniai susitarimai, sudaryti dar 2005-ais ar ankstesniais metais. <…> Pusiaujo Gvinėja – valstybė, kuri rūpinasi savo interesais gynybiniais ar ne, turi pakrantę, nori įsigyti laivus ir taip toliau, perka tam tikrą karinę įrangą, jai reikalingą kurą, priežiūrą atliko specialios paskirties kompanija. <…> Ukraina vykdė gana plačią prekybą su daugeliu pasaulio šalių. Jeigu jūs prisimenate, prasidėjus Ukrainos karui ir buvo pretenzijos Ukrainos ankstesniems vadovams, kad per daug pardavinėjo, nepasiliko sau, tokia buvo tos valstybės pamatų politika. Tai Pusiaujo Gvinėjos iždo lėšomis pirko karinę įrangą ir mokėjo specialios paskirties Ukrainos kompanijai. Niekuo dėta Lietuva, licencijavimas Ūkio ministerijoje ir kažkokia tai veikla“, – dėstė advokatė.

Pasak jos, šioje byloje iš viso buvo penki įtarimai, kurie vis keitėsi. Iš pradžių esą buvo kalbama, kad veikla vykdyta per tam tikrus Ispanijoje gyvenančius asmenis, „paskui tie asmenys kažkur išgaruoja ir lieka viską daręs Vladimiras Stefanovas“.

Anot advokatės, „Intracoastal Trading Services“ Klaipėdoje neveikė, ji tik buvo išdavusi „krūvą įgaliojimų“ įvairiems asmenimis, taip pat ir V. Stefanov.

„O dabar yra nurodoma, kad viskam vadovavo, kontroliavo ir viską vykdė Vladimiras. Tai yra absoliutus melas“, – tikino R. Astrauskienė.

Anot teisėsaugos, iš viso šiame tyrime apribota nuosavybės teisė į kaltinamojo ir juridinio asmens turtą, kurio vertė siekia daugiau nei 9,3 mln. eurų.

2016 m. tarptautinis tiriamosios žurnalistikos centras OCCRP ir portalas 15min publikavo jungtinį žurnalistinį tyrimą, kuriame buvo nagrinėjami V. Stefanov ryšiai su Pusiaujo Gvinėją valdančio diktatoriaus Teodoro Obiang Nguema Mbasogo režimu. V. Stefanov šiose publikacijose buvo vadinamas karo dievu. Verslininkas arba kategoriškai neigė savo dalyvavimą bet kokiose įtartinose operacijose, arba apskritai atsisakė atsakinėti į klausimus.

Dėl OCCRP ir 15min tyrimų V. Stefanov ir jo valdoma bendrovė „Statega“ kreipėsi į teismą, portalą 15min ir „Sienos“ įkūrėją Šarūną Černiauską kaltindami melagingos informacijos skleidimu ir reikalaudami neturtinės žalos atlyginimo. Ginčas jau ketvirtus metus nagrinėjamas Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmuose.

3 Comments

  1. Senai

    Tos visos prekes nugule rusijoje.

    Reply
  2. Pišš

    Nieko jauciu cia nebus,kacaps issisuks.

    Reply
    • Kaliūzė

      O kodėl Lietuvoje jam viską reikia versti į rusų kalbą? Tegu verčia į lietuvių, o vertėją sau į kokią nori kalbą tegu pats veikėjas pasisamdo. Nesupratai ko, tavo problema. Būtų kaip šilkinis.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Baleto šokėjas Yan Malaki: „Noriu, kad šis beprasmis karas kuo greičiau pasibaigtų"

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) baleto trupės artistas, jaunosios kartos menininkas Yan Malaki apdovanotas Kultūros ministerijos teikiamu Auksiniu scenos kryžiumi ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kultūra

„Nemigą" rodys Klaipėdoje ir Šilutėje

Balandžio 25 – gegužės 3 d. Lietuvoje bus parodytas Lietuvos ir Ukrainos kūrėjų garso ir judesio spektaklis „Nemiga“. Sukurtas per ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This