Kovodama dėl 72,6 Eur ligoninė prarado tris tūkstančius

Svarbu, Sveikata

Teismai ir toliau vis skelbia verdiktus bylose, kurias užvedė buvusi Klaipėdos universitetinė ligoninė, nesutikdama su Centrinės projektų valdymo agentūros (CVPA) jai skirtomis finansinėmis sankcijomis.

Šįkart Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) priėmė galutinį sprendimą byloje, kurioje ligoninei buvo paskirta tik viso labo 72,6 Eur dydžio vadinamoji finansinė korekcija. Kad jos atsikratytų įstaiga ant kortos buvo pastačiusi net 7008,18 Eur, sumokėtų teisininkams, ir galiausiai prarado 3 008,18 Eur.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Ginčas šioje, vienoje iš keliolikos tokio pobūdžio bylų, kurias paveldėjo naujoji Klaipėdos universiteto ligoninė, kilo dėl už 726 eurus 2020-ųjų birželį iš UAB „Grida“ nupirktų COVID-19 ligoniams gydyti reikalingų mini centrifugų (vorteksų). Europinė paramą tokiam pirkiniui skyrusi CVPA už esą padarytus pažeidimus – nepagrįstai taikytas pagreitintas pirkimo procedūras – skyrė vadinamąją finansinę korekciją, siekusią 72,6 Eur.

Tokį sprendimą apskundusi teismui ligoninė pirmojoje instancijoje patyrė pralaimėjimą – Vilniaus apygardos administracinis teismas pernai birželį jos skundą atmetė. Anot šio teismo, faktinės aplinkybės vis dėlto nepatvirtino, kad ligoninei buvo kilęs skubos poreikis įsigyti tokią mini centrifugą.

Nesutikdama su šiuo verdiktu ligoninė surašė skundą LVAT ir net prašė kreiptis išaiškinimo į Europos Sąjungos Teisingumo Teismą (ESTT). Čia jau skundą išnagrinėjusi kolegija, kurią sudarė teisėjai Audrius Bakaveckas, Artūras Drigotas ir Beata Martišienė, konstatavo, jog ligoninės argumentai yra pagrįsti, tik pagrindo kreiptis į ESTT nėra.

„Byloje nustatytos aplinkybės patvirtina, jog pareiškėjas sprendimą vykdyti pirkimą pagreitintos procedūros tvarka, priėmė vykdydamas SAM sprendimą, kuriuo jam pavesta skubiai organizuoti įrangos, tarp jos ir mini centrifūgų pirkimą, ir atsižvelgdamas į tuo metu buvusią situaciją (pandemiją). <…> Bylos aplinkybės patvirtina, kad pirkimo būdo parinkimo ir sutarties sudarymo metu egzistavo tiek prekių poreikis, tiek ir aplinkybės, sąlygojusios šių prekių įsigijimo skubą, kurios nepriklausė nuo pareiškėjo. <…> Pasirinkimas vykdyti skelbiamą pirkimą atviro konkurso, taikant pagreitintas procedūras, būdu užtikrino skaidrumo principą ir tiekėjų konkurenciją“, – priešingą išvadą nei pirma instancija padarė LVAT kolegija.

Anot LVAT, šiuo atveju nebuvo pagrindo ligoninei taikyti tokią finansinę korekciją, tad jis panaikino pirmos instancijos verdiktą, o CVPA sprendimą pripažinimo nepagrįstu.

Ligoninė į šią bylą investavo daugiau nei 7 000 eurų – už bylą pirmoje instancijoje teisininkams buvo sumokėjusi 3 100 Eur, o už bylinėjimą LVAT – dar 3 908,18 Eur. LVAT konstatavo, jog nėra pagrindo ligoninei atlyginti visą šią sumą – byloje nebuvo nagrinėjami fakto ar teisės požiūriu kompleksiški klausimai, o apeliaciniame skunde iš esmės nebuvo išdėstytos naujos faktinės ar teisinės aplinkybės. Tad ligoninei iš CVPA neskundžiamu sprendimu buvo priteista tik 4 000 Eur.

2 Comments

  1. Antanas

    MAN TRUPUTI NESUPRANTAMA SITUACIJA, NEMANAU, KAD LIGONINĖ NETURĖJO GINTI SAVO GARBĖS IR ORUMO. NEJAUGI BET KAS GALI APKALTINTI LIGONINĘ IR VISIEMS „LEISTI ŠLAPINTIS ANT GALVOS IR DAR DŽIAUGTIS ŠILTU VANDENIU”. gARBĖ IR ORUMAS PINIGAIS NEMATUOJAMI.

    Reply
  2. T

    Vat kaip švaisomos mokesčių mokėtojų lėšos.Jiems patiems laikas kelt bylas!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Kova už Kintus tęsis 

Pirmos instancijos teismas turės iš naujo aiškintis, ar Aplinkos ministerija pagrįstai atsisakė parengti Vyriausybės sprendimo projektą, pagal kurį UAB „Minijos ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Sveikata

Užkalkėjusias kraujagysles plės nauju metodu 

Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) pradėtas taikyti naujas metodas užkalkėjusioms kraujagyslėms plėsti. Įstaiga įsigijo intravaskulinės litotripsijos aparatą, kuris bus pagalbininkas atkuriant ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This